Baba

Az anyatejben még őssejtek is vannak!

Még mindig nem ismerjük az anyatej csodálatos hatásának összes titkát. Ausztrál kutatók újabb jelentős felfedezést tettek ezen a téren.
2011. Október 24.

Az anyatej segíti az őssejtkutatást, mivel bármilyen sejtté átalakulni képes őssejteket tartalmaz, ráadásul bőségesen rendelkezésre áll, és könnyű hozzáférni – még ha ez utóbbi erényeit olvasva talán sok szoptatási nehézségekkel küzdő édesanyának húzódik is fanyar mosolyra a szája.

A University of Western Australia fiatal kutatónője, Foteini Hassiotou eredményei kínálhatják a választ az őssejtkutatások egyik égető problémájára: rájött, hogy az anyatejben is vannak őssejtek, melyek továbbfejlődhetnek bármilyen sejtté, és ezekhez a többi módszerhez képest sokkal könnyebben, egyszerűen, invazív beavatkozás nélkül lehet hozzáférni.

Az őssejteket alkalmazó kezelések a jövőben talán olyan komoly vagy halálos betegségek gyógyítását is lehetővé teszik, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy a hasnyálmirigy-daganatok. Foteini Hassiotou feltárta, hogy az anyatejben lévő őssejtek is képesek a test más sejtjeivé válni, lehetnek belőlük csont-, zsír-, máj- vagy akár agysejtek is. Ez a felfedezés csökkentheti az embrionális őssejtek iránti igényt, és meggyorsíthatja a jövőben a kezelések kidolgozását, lebonyolítását.

2008 óta tudjuk, hogy az anyatejben őssejtek vannak – ezt ugyanezen az ausztrál egyetemen mutatták ki a kutatók. Az az új eredmény, hogy ezek ugyanúgy átalakulhatnak különféle sejtekké, mint az embrionális őssejtek, most segít abban, hogy etikai és technikai szempontból is könnyebben kutathassák az őssejtekben rejlő lehetőségeket. A következő hónapokban dr. Hassiotou további vizsgálatokkal igyekszik igazolni hipotézisét. Mindezzel egy jelentős akadály hárul el az őssejtkutatás elől, hiszen így bőségesen áll rendelkezésre vizsgálandó őssejt az anyatejből.

A dolog másik oldala, hogy ezek az eredmények tovább bővítik az anyatej értékes tulajdonságainak listáját. A kutatókat az is érdekli, milyen szerepe van az anyatejben az őssejteknek, miért fontos az újszülött csecsemő szervezetének – a tápláláson túl mit nyújt még a kisbabáknak a szoptatás.

Forrás: Trenwith, C. (2011): UWA discovers “ethical” embyonic-like stem cells in breast milk. The Sidney Morning Herald, 2011. október 18.

További érdekességek a témában:

  • Mi van az anyatejben?
  • Élet, erő, egészség
  • Az őssejtek típusai, képességeik
  • Már itthon is lehet köldökzsinór-őssejtet tárolni!