Baba

Sokat fáj a kisbabám hasa – mi segíthet?

A babák gyakran szenvednek hasfájástól, ahogy a kérdező egy hónapos kisbabája is. Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos válaszol.
2016. December 14.

Kedves Doktornő!

Mi adható egy hónapos kisbabámnak hasfájás esetén?

F. Gabriella

Kedves Gabriella!

A kisbabák hasfájása több okból fordulhat elő. Lehet a sok levegőnyeléssel járó mohó evés miatt, vagy mert gyors a tejleadó reflex az anyánál és a baba nem tudja olyan gyorsan nyelni az anyatejet, ahogy a szájába ömlik, és mellé sok levegőt is nyel közben. Ezekben az esetekben döntő a megfelelő szoptatási technika és a büfiztetés.

A hasfájás oka lehet még az anyatej laktóz tartalma, amelyet a baba éretlen emésztőrendszere még nem tud feldolgozni, ezért az a vastagbélbe jutva hasgörcsöt és spriccelő székletet okoz. Ebben az esetben laktáz cseppek adásával lehet pótolni az átmeneti tejcukorbontó-enzim hiányt.

Ugyancsak az életkorra jellemző nem tökéletes emésztéssel függ össze az újszülöttek hasfájása akkor, ha a jó bélbaktériumok még hiányoznak a vastagbélből. Ez különösen a császármetszéssel világra jött babáknál jellemző. Probiotikum adásával a tünetek enyhíthetők.

Hasfájást okozhat a gyermeknél az, ha az anya étrendjében sok a tej -és tejtermék, ez extrém esetben a babánál véres székletet is.

Ekkor az anyánál étrendi változtatásra van szükség. Mindezekből látszik, hogy az újszülött-és csecsemőkori hasfájásról tágabb értelemben kell gondolkodnunk, mint a “mit adjak a gyerekemnek, hogy elmúljon”.

Természetesen a bélfal feszülését mérséklő készítmények, a szelek távozását segítő szirup, a tünetek jellegzetességeinek megfelelően megválasztott homeopátiás gyógyszerek, és komplex szerek, hasmasszázs, mind-mind segíti a panaszok enyhülését. A tapasztalat szerint az újszülöttkorban jelentkező hasfájás a harmadik élethónap végére “magától” is jelentősen mérséklődik, és abba is marad.

Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos