Baba

Nátha: segítsd a gyógyulást természetes terápiával!

Egy évben tucatszor is beköszönthet a kellemetlen tünet, megkeserítve a mindennapokat Anyaként mindent megtennél a gyors és mellékhatásmentes gyógyulásért, ha gyermekedet eléri az orrfolyás? Természetes terápiával is megteheted.
2016. December 01.

Mindig a gyors gyógyulás a cél

A náthát, takonykórt senkinek nem kell bemutatni, a legbanálisabb tünetekkel járó kórkép, ami orrfolyással, tüsszentéssel, orrdugulással nyomja rá a bélyegét hangulatunkra, lehetetleníti el a békés alvást, a szoptatást, kedvetleníti el a kicsiket napközben. Sem a bölcsődében, sem az óvodában nem látják szívesen a tüsszögő, szörcsögő kisgyermeket, szülőként ezért külön teher, ha otthon kényszerülsz maradni velük.

A tünetek enyhítésére – talán nem véletlenül – számtalan módszert, gyógymódot kísérletezett és fejlesztett már ki a népgyógyászat és az orvostudomány is, az inhalálástól kezdve, az orröblítésen és orrcsepp-használaton át az orrszívásig.

Amikor a mintegy kétszáz náthát kiváltó kórokozó támadásba lendül, és hatására az orr bőséges nyálkát kezd termelni, akkor beteg babád immunrendszerét igyekszel felvértezni – ehhez pedig érdemes kiaknáznod egy természetes terápia, a homeopátia nyújtotta lehetőségeket. A homeopátia szelíd gyógymód: a szervezet saját, gyógyulás irányába ható folyamatait támogatja, nemcsak a tüneteket csillapítja. Alkalmazása azt jelenti, hogy a betegnek végtelenül kicsi adagban adsz egy hatóanyagot, amely egy egészséges szervezetben a tüneteivel megegyező tüneteket váltana ki. Mit jelent ez a gyakorlatban? Náthásan tapasztalhatjuk, hogy folyik az orrunk és könnyezik a szemünk, úgy, mint hagymavágásnál. Ilyenkor a homeopátia a hagymából hígított gyógyszert javasolja.

A lényeg: nátha és nátha között is különbség van

Nincs két egyforma nátha, a tünetek is egyénenként változnak, ennek fényében több homeopátiás készítmény közül választhatsz, amivel elősegítheted náthás kisgyermeked gyógyulását. Nézzük a leggyakoribb ajánlásokat – mi az, amit a legkisebbek orrfolyásos panaszai esetén alkalmazhatsz! Az alábbiak mindegyike vény nélkül elérhető.

Pulsatilla

Mi a szer alapanyaga? Kökörcsin.

Milyen tünetek esetén hatékony? Ha éjjel száraz és dugult az orrocska, reggel és napközben pedig sárgás, sűrűbb orrváladékot tapasztalsz. Az ovis takony klasszikus szere.

Milyen potenciát válassz belőle? A közepes, 15 CH (C) javasolt.

Dulcamara

Mi a szer alapanyaga? Keserű csucsor, ebszőlőcsucsor.

Milyen tünetek esetén hatékony? Ha nedves hidegben fázott meg a kicsi.

Milyen potenciát válassz belőle? 9 CH ( C )

Nux Vomica

Mi a szer alapanyaga? A hánytatódió, a farkasmaszlag magja.

Milyen tünetek esetén hatékony? Éjjel száraz és dugult az orra, reggel sokat tüsszög és kicsit folyik az orra.

A pocakja is fájhat mellette.

Milyen potenciát válassz belőle? 9 CH (C)

Sambucus nigra

Mi a szer alapanyaga? Fekete bodza.

Milyen tünetek esetén hatékony? A pici orra száraz és dugult, de szipogás hallatszik, szopásnál nehezen kap levegőt. A bodza gyümölcse gyógyteaként is jó nátha ellen.

Milyen potenciát válassz belőle? 9 CH

Hogyan adagold?

Fél deci tiszta babavízben oldj fel öt golyót, és műanyag kiskanállal adj a baba szájába egy kis folyadékot, naponta 3-4-szer. Három nap alatt javulnia kell a tüneteknek, ha mégsem, fordulj gyermekorvoshoz. A golyócskák beadása előtt és után legalább fél óráig nem szabad a kicsinek enni, inni, erős aromájú anyagokat adni (pl. tea), hogy nyálkahártyája tiszta legyen. A mentol és egyéb illóolajok (pl. kámfor, eukaliptusz) is csökkentik a szóban forgó szerek hatását, ezért a bedörzsölőkkel óvatosan kell bánni.