Gyerek

Mandulaműtét gyermekkorban

A mandulák eltávolítása hosszú évekig rutineljárásnak számított, amelyet szinte azonnal javasoltak, ha a kisgyerek mandulája begyulladt.
2015. Október 27.

Azonban az orvosok felismerték, hogy a mandulának milyen fontos szerepe van a kórokozók elleni küzdelemben, ezért egyáltalán nem sietnek az eltávolításával.

A mandulák a torok két oldalán elhelyezkedő nyirokcsomók, fő szerepük a garatba kerülő kórokozók, baktériumok és vírusok elleni küzdelem. Azonban ha egy kórokozó túlságosan erős, esetleg a beteg szervezete legyengült, akkor a mandulák maguk is begyulladhatnak, ami azok megduzzadásával, váladékozásával járhat együtt. A betegnek fáj a torka, nehezen nyel, étvágytalanná válik, a fájdalom érintheti a fület is, be is lázasodhat. A mandulagyulladás gyógyszerekkel általában nagyon jól kezelhető.

A mandulák eltávolításával azonban megelőzhető, hogy azok begyulladjanak, ezért sokáig rutinszerűen javasolták a szülőknek a műtétet. Azonban napjainkban csak akkor tartják szükségesnek a mandulák kivételét, ha az azokkal kapcsolatos problémák krónikussá váltak, vagyis ha a gyermeknek évente többször is begyullad a mandulája, vagy a mandulája annyira megduzzadt, hogy az már a nyelésben, esetleg a lélegzésben is akadályozza. A megnagyobbodott mandulák esetenként alvási apnoét is okozhatnak (ebben az esetben az orrmandulákkal is probléma lehet).

A mandulaműtétet altatásban végzik, a beavatkozás általában 20-30 percig tart. A műtét után néhány éjszakát a kórházban kell maradni, hogy a beteget megfigyelhessék. A beavatkozás előtt 12 órával már nem szabad inni vagy enni, mert előfordulhat hányás az altatás során, ez pedig komoly veszélyt jelenthet. A műtétet a nyitott szájon keresztül végzik, külső nyoma nem marad. A műtét után még egy rövid ideig nem szabad inni.

A mandulaeltávolítás után nagyon oda kell figyelni az étkezésre, nem szabad savas, irritáló, „éles” (pl. rántott hús, chips) ételeket enni, és a fűszeres fogásoktól is tartózkodni kell. Az ajánlott ételek közé tartozik a krumplipüré, a puding, a krémlevesek, a rántotta. A fájdalom csillapítására gyógyszert írhat fel a kezelőorvos, az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítókat azonban nem ajánlja, mert az fokozhatja a műtét helyén kialakuló vérzés rizikóját. A műtét után legalább egy hétig ágynyugalomra van szükség, és két-három hétig óvakodni kell a megerőltető játéktól, testmozgástól.