Gyerek

Hízás a mandulaműtét után

A Saint Louis Egyetem kutatói szerint a gyerekek fele többet hízik a műtétet követően, mint ami a normális fejlődési ütemből következne.
2011. Február 09.

„A gyerekek 30-50 százaléka túlsúlyos, mindent, ami ezt tovább fokozza, gondosan meg kell vizsgálni” – véli a cikk első szerzője, Dr. Anita Jeyakumar gyerek fül-orr-gégész. Bár ma már kevesebb mandulaműtétet végeznek, mint 40 évvel ezelőtt, még mindig ez a leggyakoribb gyerekeken végzett műtéti beavatkozás.

Kilenc 1970 és 2009 között megjelent közlemény adatait foglalták össze, melyekben vagy garatmandula műtétet vagy garat- és orrmandula műtétet egyszerre végeztek. A 795 vizsgált gyermek 18 éves vagy annál fiatalabb volt. A súlymérés alapján a gyerekeket három csoportra osztották, majd átlagosan egy évig követték őket. Az első csoportban a 127 gyereknek a BMI-jét mérték.

Átlagosan 7 százalékkal nőtt a BMI-jük műtétet követően, 3,6 százalékkal magasabb volt, mint a kontroll csoporté. A második csoportban, 419 gyereknél a szokásos amerikai súly és magasságeloszlási görbéket vették figyelembe. Súlygyarapodást ebben a csoportban a gyerekek 100 százalékában tapasztaltak, a 46 százalékkal szemben. A harmadik csoportban különböző módszerekkel próbálták a várható súlygyarapodást megjósolni. A gyerekek 50-70 százaléka többet hízott, mint a várt érték. Csak kevés gyerek fogyott a műtét után.

A közlemény az Otolarygology – Head and Neck Surgery februári számában jelent meg.

A műtétet az ismétlődő torokgyulladással küzdő gyerekeknél végzik, illetve az alvást nehezítő légzési problémát okozó mandulák esetében, melyek az alvást rövid időre, de többször megszakítják. A megbetegedés gyakran társul a felső légutak fertőzéseihez.

A kísérlet során nem keresték, hogy miért híztak a gyerekek, így az sem bizonyított, hogy ennek a mandulaműtét a közvetlen oka. Megfigyelték, hogy a hiperaktív gyerekek műtét után nyugodtabbak lettek és jobban tudtak koncentrálni, így kevesebb kalóriát is égettek el. Az alvászavarok miatt szintén több kalóriát használnak fel a gyerekek. Sajnos a műtét után a szülők is hajlamosak túletetni gyermekeiket.

„Az eredmények nem fogják megváltoztatni a mandulaműtét gyakorlatát . Ha valakinél szükséges a mandulaműtét, akkor azt el kell végezni” – fejtette ki egy másik szakértő, Dr. Dennis Woo, a Kalifornia Egyetem gyermekgyógyász docense. „A műtét utáni súlygyarapodásnak számos oka lehet, nehéz egyetlen okot kiemelni. Ám egy okkal több, hogy csak a szükséges esetekben operáljunk”.

A gyerekkori légzési nehézségek esetén a szakértő azt javasolja, hogy próbálkozzunk meg a folyamatos pozitív nyomású légzőkészülék használatával. (continuous positive airway pressure (CPAP)), mielőtt műtét mellett döntenénk. A műtét után pedig célszerű táplálkozási és élemódbeli tanácsokkal is ellátni a gyerekeket. A nemrég megjelent új szakmai irányelvek várakozó álláspontot és antibiotikus kezelést javasolnak az enyhe és középsúlyos esetekben, hangsúlyozva, hogy ezek önmagukban is gyakran javulást hoznak.

Forrás: Medipress