Kisgyerek

Mentális problémákkal is kapcsolatba hozható az ekcéma

Egy új vizsgálat szerint összefüggés van az ekcéma, a szénanátha, az asztma és a mentális betegségek között.
2018. Április 24.
Mentális problémákkal is kapcsolatba hozható az ekcéma

A Frontiers in Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány szerint a lelki egészség és az ekcéma, szénanátha, asztma között.

Dr. Nian-Sheng Tzeng – a tajvani Tri-Service General Hospital-tól -és csapata a szakirodalmat áttekintve azt találták, hogy néhány korábbi tanulmány már megállapította, hogy létezik kapcsolat a mentális betegségek és a fent említett betegségek között.

Például egy dán tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az ekcémában, az asztmában vagy a szénanáthában szenvedő gyermekek több érzelmi, magatartási és hiperaktivitási problémával küzdenek.

Összességében azonban a korábbi vizsgálatok eredményei ellentmondásosak voltak.

Dr. Tzeng és csapata 15 éven át folytattak követéses vizsgálatot több korosztálynál. Összesen 46 467 allergiást és 139 941 olyan embert vizsgáltak, akiknél egyik betegség sem jelentkezett.

Dr. Tzeng gyanúja megerősítést nyert: a vizsgálat időtartama alatt azok, akik nem produkáltak allergiás tüneteket 6,7% -a pszichiátriai tüneteket mutatott. Az allergiás betegek esetében ez a szám 10,8 százalékra emelkedett. Az ekcémás betegek teszik ki a legalacsonyabb kockázati besorolásba.

A kutatók azt is kimutatták, hogy bizonyos asztmás gyógyszerek alkalmazása csökkentette a pszichiátriai rendellenesség kialakulásának kockázatát.

A kapcsolat valószínűleg összetett, az allergiás állapot sok stresszel jár, ez pedig rontja a már létező mentális betegség tüneteit. Az is igaz, hogy az állandó kiütések, viszketések, bőrelváltozások pl. az ekcémánál olyan megterhelőek lehetnek a betegnek, ami szorongást, stresszt okozhat, ami akár mentális betegséghez is vezethet.

Bár a jelenlegi vizsgálat nem tudja pontosan igazolni, miért létezik ez a kapcsolat, az kijelenthető, hogy az allergiás és pszichiátriai állapotok között valamiféle kölcsönhatás áll fenn.

Szeretnénk, ha az allergiás, szénanáthás, ekcémás betegekkel foglalkozó orvosok tisztában lennének azzal, hogy a pszichiátriai betegségek kockázata magasabb lehet azoknál, akik ezektől a betegségektől szenvednek – mondta Dr. Nian-Sheng Tzeng.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: