Kisgyerek

Ekcéma, allergia, diszlexia, hiperaktivitás – diétával gyógyítható?

Új megközelítésben a fent leírt tünetek. Lehet, hogy elég megváltoztatni a gyerekek étrendjét?
2012. Június 01.

Mi a GAPS?

A GAP szindróma átfedésben van a kultúrbetegségek fogalmával. A legtöbb gyulladás, bőrbetegség és viselkedészavar visszavezethető erre. Névadója, Dr. Natasha Campbell-McBride, neurológus, aki az orvostársadalom rockereként bevonult a konyhába autistának diagnosztizált gyermekével, és az egyszerű népi ételek értékeit felismerve meg is gyógyította.

Felismerés

A GAP szindrómát egészen kicsi babáknál a hasfájósság vagy az ekcéma jelezheti. Ennek oka, hogy képtelenek jól megemészteni a táplálékot, néha még anyatejes táplálás során is. Ha a vékonybélben a mikroorganizmusuk aránya eltolódik a patogének felé, ha a vékonybél fala megsérül, és hámsejtjei között fehérjedarabok jutnak a váráramba, a szervezetben gyulladás keletkezik. Jellemzően a fülben, a hólyagban illetve a légutakban. Miközben a panaszokat antibiotikummal, szteroiddal gyógyítják, a gyógyszerek tovább pusztítják az emésztést segítő baktériumokat.

Kisgyermek korban a túlzott válogatósság, vagy alultápláltság jelezheti, hogy gond van, ovisoknál, kisiskolásoknál pedig az ügyetlenkedésről, a figyelemzavarról ismerhetjük fel a GAP szindrómát. Később olvasási és írási nehézségek, fékezhetetlenség, valamint étel intoleranciák és allergiák jelentkeznek. Az ok az, hogy a rossz emésztés miatt a gyermek bélcsatornájában a kazeinból és a gluténból morfinszármazékok keletkeznek, melyek a vérkeringésen keresztül bejutnak a gyermek agyába. Ilyenkor a legtöbb GAPS-es gyermeken már észlelhetők a vérszegénység, a vitamin- és ásványi anyag hiány jelei is.

A GAP szindróma iskolásoknál, fiataloknál a táplálkozás egyoldalúságán kívül a rosszul kontrollált indulatok, szélsőséges hangulatok formájában is jelentkezik.

Felnőtt korban a depresszió, gyulladások az emésztő traktusban és az ízületekben, valamint az általános legyengülés, ellustulás a figyelmeztető jelek.

A jótékonysági est a GAP szindrómás emberekhez segít eljuttatni a felismerést, hogy a tünetegyüttes, amit náluk diszlexia, hiperaktivitás, ekcéma, allergia vagy depresszió néven diagnosztizáltak, visszavezethető emésztésük elégtelenségére, melynek következményeként mérgek kerülnek a véráramukba.

Magyarországon mindenki környezetében él GAP szindrómás ember. Olyan gyógyszerekkel kezelik tüneteiket, amelyek komoly mellékhatásokkal még nagyobb kárt okoznak. Olyan terápiákra utalják őket, amelyek növelik a betegségtudatot, egyre inkább háttérbe szorítják a táplálkozás fontosságát. Ezekből az ördögi körökből kínál kiutat a GAP szindrómára kidolgozott gyógymód, melynek bevezetéséhez az egész család együttműködésére szükség van, s amelyre az esetek többségében az egész családnak szüksége van.

A gyógymód a GAPS diéta, amelynek három fontos feladata van. Egyfelől kíméli az irritált és sérült emésztőrendszert, helyreállítja a bélfal egységét, és visszatelepíti a jótékony bélflórát. A GAPS diéta legfontosabb szerepe helyrehozni a bélflórát, ami kizárólag alaposan megfőtt zöldségek, húsok, és húslevesek fogyasztásával érhető el. Ezután, hetek, sőt, akár hónapok múlva jöhetnek az erjesztett ételek, pl. joghurtok, kefirek. Tilos a gabona és a keményítő fogyasztása a diéta alatt.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Hogyan diétázzon az ekcémás gyerek?
  • Atópiás dermatitisz: mit kell tudni róla?
  • Egy kis segítség diszlexiásoknak
  • Enikőnek a lovak segítették a fejlődését