Baba

Atópiás dermatitisz: mit kell tudni róla?

Az atópiás dermatitisz egy veleszületett gyulladásos bőrbetegség, mely az ekcémával áll közeli rokonságban. A kicsik leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedése, de szerencsére az idő előrehaladtával sokat javulhat az érintett állapota.
2016. Február 25.

Az atópiás dermatitisz egy krónikus bőrgyulladás, mely az úgynevezett atópiás alkatúaknál alakul ki. A betegség tünetei között találhatjuk a bőrszárazságot, a bőr begyulladását, az erőteljes viszketést, a bőr kirepedezését. A gyulladás váltakozó intenzitással jelentkezik, és időnként fellángolhat – ez utóbbiban számos tényező játszhat szerepet bizonyos ételektől, italoktól az időjáráson keresztül a mosószerekig.

A kisgyerekek, csecsemők leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedése, az öt éven aluliak 10 százalékát érinti.Az atópiás dermatitisz az immunrendszer zavarával, például túlműködésével vagy nem megfelelő reagálásával áll összefüggésben, és a bőrgyulladás csak az egyik megnyilvánulása. Egyéb atópiás betegségek közé tartozik például a krónikus hörghurut vagy az asztma. Nagyon gyakori, hogy az atópiás betegségek mellé ételallergia is társul.

A tünetek a csecsemőkorban kezdődnek, és az életkor előrehaladtával változnak. A korai bőrjelenségek általában az arcon jelentkeznek viszkető, hámló, illetve nedvedző vörös foltok formájában. Kisgyermekkortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, általában a térd- és könyökhajlatban, vagy a nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori tünet. A tünetek fokozatosan mennek át az ifjúkori formába, ahol a hajlati bőrgyulladás mellett a tenyerek és a talpak érintettek, de jellemző tünet a végtagokon látható, erősen viszkető, vörös csomócskák megléte.

Atópiás hajlam esetén alapvető az első hónapokban az allergiás reakciót kiváltó ételek (tehéntej, tojás stb.) kerülése, az előnyben részesített anyatejes táplálás, illetve szükség esetén speciális tápszerek segítségével. Nagyon fontos a megfelelő bőrápolás – speciális nem szárító fürdetőszerek használata, a kiszáradást megakadályozó, megfelelő bőrápoló, hidratáló kenőcs rendszeres alkalmazása, a forró víz és a habfürdők kerülése. Célszerű kerülni az érintkezést a dörzsölő textíliákkal, mohairrel, gyapjúval is. A mosó- és öblítőszereket is minél óvatosabban kell megválogatni, hogy azok ne irritálhassák a bőrt.

Amennyiben a betegség olyan súlyosságú, gyógyszeres kezelésre (például szteroidos gyulladáscsökkentők, fototerápia stb. alkalmazására) is szükség lehet. Ezekkel a szerekkel általában jól karban lehet tartani a betegségek fellángolását, és a legkellemetlenebb tüneteket, például az állandó viszketést is csökkenteni lehet.

Az esetek nagy részében a súlyosabb atópiás dermatitisz tünetei jelentősen csökkennek 3-5 éves korra, és a bőrgyulladás jól kezelhető, kis területre (általában a könyök- és térdhajlatba) koncentrálódó ekcémává „enyhül”. Hosszan tartó javulás, a gyulladás fellángolása nélkül csak a negyvenedik életév környékén várható.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Atópiás dermatitisz
  • Hogyan diétázzon az ekcémás gyerek?
  • Anya, viszket! – A gyermekkori ekcéma
  • Az ekcéma kialakulása
  • Az ekcéma eredményes kezelése