Baba

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

Gyermekorvosként sűrűn találkozom azzal, hogy a szülők nagyon megijednek egy frissen (jellemzően az esti fürdetésnél) felfedezett bőrelváltozástól. Mit kell tudni a foltokról, kiütésekről? Körkép a koszmótól az ekcémán át, egészen az angyalcsókig.
2021. Május 18.
Gyakori gyermekbőrgyógyászati problémák és kezelésük (fotó: Getty Images)

Cikkemben a legjellemzőbb bőrproblémákat veszem sorra. Emellett segítséget szeretnék nyújtani annak eldöntéséhez, mikor igényel a gyermek akut gyermekorvosi vizsgálatot, illetve mikor kell tervezetten bőrgyógyászhoz fordulni az észlelt panasszal.

Ekcéma (atópiás dermatitis) a babánál

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

1.ábra

Az egyik leggyakoribb csecsemőkori és kisdedkori gyulladásos bőrbetegség, a tünetek sokszor már 2-3 hónapos életkorban megfigyelhetők: visszatérő jelleggel megjelenő, viszkető, piros, esetleg nedvedző és hámló, száraz bőr látható. Általában a csecsemők orcáin, homlokán és hajas fejbőrén kezdődik, később terjed a törzsre és a végtagokra, többnyire szimmetrikus megjelenéssel. Nagyobb gyermekek esetében a könyök- és térdhajlat, nyak, szem körüli régió érintettsége jellemző. A lágyéktáj és a pelenkával fedett rész általában megkímélt.Hátterében az immunrendszer megváltozott működése miatt a bőr gyulladása áll. A gyulladás fellángolásában a stressz is szerepet játszik. Téli időszakban markánsabbak a tünetek a több réteg ruhának, nagy napi hőingadozásnak köszönhetően, nyári melegben pedig az izzadás fokozódása miatt erősödhetnek a panaszok, de többnyire a napfény enyhíti a bőrproblémát.

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

2.ábra

A betegség megjelenését genetikai és környezeti tényezők egyszerre befolyásolják. A kis területen lévő elváltozástól az egész testre kiterjedő ekcémán át változatos súlyosságú lehet a bőrtünet. Az életkor előre haladtával a tünetek fokozatos javulására, akár azok megszűnésére lehet számítani.

Az atópiás alkatú – allergiás típusú ekcémás betegekben (létezik az ekcéma allergiával nem összefüggő formája is), különböző allergének provokálhatják a tüneteket. Az érintetteknél idősebb életkorban szénanátha, asztma vagy ételallergia társulhat még panaszként. Jellegzetes, hogy az ekcémás gyermek családban is van atópiás beteg.Enyhébb esetben háziorvos felkeresése javasolt, súlyosabb helyzetben gyermek bőrgyógyászati gondozásba vétel indokolt.A kezelés része a bőr hidratálása, az allergének és irritáló anyagok elkerülése. A gyermeket testmeleg vagy langyos vízben érdemes fürdetni (a melegvíz a bőrt károsíthatja, a viszketést fokozza). A fürdetéshez gyógyszertári speciális, hypoallergén készítmények használata javasolt. Szteroid tartalmú krém csak orvosi javaslatra alkalmazható. Kifejezett viszketés esetén antihisztamin kezelést írhat elő a kezelőorvosunk. Fontos, hogy a viszketést és a bőrelváltozás vakarását megelőzzünk, mert a kisebesedett bőr a kórokozók számára könnyű célpont, így másodlagosan az ekcéma felülfertőződhet. A D-vitamin gyógyhatását ebben a kórképben még vizsgálják. Diéta tartása csak bizonyított ételallergia esetén, orvosi tanácsra javasolt. Az esetleges pollenallergiát pulmonológiai szakrendelésen vizsgálják szükség esetén. [1]

Koszmó (seborrheás dermatitis) a babánál

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

3.ábra

A seborrheás dermatitis az ekcéma faggyúban gazdag területekre lokalizált formája. Fiatalabb életkorban (2-10 hetesen) jelenik meg a hajas fejbőrön, arcon, fül mögött, a mellkas elülső részén a szegycsont felett és a hajlatok összefekvő térségében; piros, zsírosan fénylő, hámló bőrterületként. A zsíros hámfelrakódást koszmónak nevezünk. Látható lehet még a pelenkával fedett részeken vagy a tarkón is, érintheti a szemöldököt, a köldök környékét. Serdülőkorban a bajusz, szakáll és az orrtól a szájsarkak felé futó redő területén, a fülek mögött is találkozhatunk vele.Kedvező prognózisú, hámlasztó hatású krémekkel, kénes samponnal (Detergens sulfuratum), gyógyszertári kevert hajpakolással gyógyítható, a kezelőorvos szteroid krémes kezelést is javasolhat. Szövődményként felülfertőződhet. [2]

Pelenkakiütés (pelenka dermatitis) a babánál

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

4.ábra

A leggyakoribb csecsemőkori bőrelváltozás, 9-12 hónapos korban észlelhető legtöbbször. A pelenkával fedett bőrterületek gyulladásos, vörös, hámló, hámhiányos eltérése; lehet nedvedző vagy hólyagos is. Gombás felülfertőződés esetén nemcsak a fenék és lágyék területét, hanem a szájüregi candidiasist is kezelni kell, hiszen az a tápcsatornán keresztülhaladva fenntartja a popsi környékének gombásodását.A kiütés oka, hogy a pelenka alatti rosszul szellőző bőrfelszínt a vizelet és széklet kölcsönhatása károsítja. Megelőzésében fontos szerep jut a megfelelő pelenka kiválasztásának és a gyakori pelenkacserének. Amennyiben irritáló hatású a nedves törlőkendő, az a tünetek kialakulásához és súlyosbításához is hozzájárulhat.Kezelésére a bőr tisztítása simán csapvízzel ajánlott, szappanok használata kerülendő (mert szárítja a bőrt). A pelenkás rész rendszeres szellőztetése (akár órákon át lehet a csecsemő pelenka nélkül) gyorsítja a gyógyulást. Védőpaszta alkalmazása a felázást akadályozza, ezzel segítve a regenerálódást.A hintőpor alkalmazása mai ismereteink szerint nem javasolt, szteroidos krémek kontrollálatlan használata mindenképp kerülendő. Gombás felülfertőződés gyanúja esetén a gyermek háziorvosi, szükség esetén bőrgyógyászati vizsgálata indokolt. [3]

Csalánkiütés (urticaria) a babánál

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

5.ábra

A gyermekkor egyik leggyakoribb bőrtünete a csalánkiütés [4], minden 5. gyermeknek van egy akut epizódja serdülőkor előtt. Döntően alkalmi, egyszeri megjelenésű, általában egy nap alatt elmúlik, de nem ritkán napokig, hullámzó erősséggel vissza-visszatér (1-2 hét alatt végleg megszűnik). Heveny fellángolásában ételek, fertőzések (főleg légúti és emésztőrendszeri vírusok) közreműködhetnek, a fennálló fertőzés és az alkalmazott gyógyszerek kölcsönhatása sem elhanyagolható tényező.

A csalánkiütés létrejöttekor a szervezet allergénekre adott válaszreakciója miatt hisztamin szabadul fel, mely hatására az apró bőrerek áteresztő képessége megnő, vérplazma szivárog a bőrszövetek közé, a bőr kipirul, viszket, ödémássá válik. Meleg fürdő vagy meleg környezet a bőrelváltozás megjelenését provokálja. Akut urticaria esetén önmegában a bőrjelenség miatt részletes kivizsgálás nem szükséges, anaphylaxiás tünetegyüttes (lásd lentebb) esetén kórházi felvétel indokolt.6 hétnél hosszabb ideig fennálló, krónikus formája is ismert. Ez utóbbi elhúzódó típus hátterében idült bakteriális fertőzések (pl. fogászati, fül-orr-gégészeti góc) szerepelhet, a parazitafertőzéseknek ma már nem tulajdonítunk szerepet. Oki háttérként előfordulhat még, hogy a nyomásnak kitett bőr, a hideg, a meleg, a napfény vagy az izzadás azonosítható, de gyakran nem sikerül kiváltó faktort felismerni. A stressz mindkét típust provokálhatja.Kezelésében fontos a fényvédelem, az allergia teszttel vagy egyéb módon a provokáló faktorok felderítése és igazolása, a lisztérzékenység szűrése, szükség esetén eliminációs diéta tartása (az allergén kihagyása az étrendből). Gyógyszeres kezelésként tüneti antihisztamin terápiát alkalmazhatunk.A Fenistil junior 1 mg/ml csepp orvosi javaslatra már 1 hónapos kortól alkalmazható, annyi cseppet adhatunk egyszerre, ahány kiló a gyermek. A napi összdózis a 0,1 mg/testsúlykilogrammot nem haladhatja meg. A készítmény álmosító hatású, így használata mellett a gyermek fokozott megfigyelése szükséges [5].A cetirizin hatóanyagú készítmények biztonsággal szedhetők (pl. Cetirizin hexal 10 mg/ml cseppek: 2-6 éves életkorban 2×5 csepp, 6-12 éves korig 2×10 csepp, 12 év felett 1×20 csepp bevétele engedélyezett naponta) [5].

Vírusfertőzéshez kapcsoltan jelentkező bőrkiütés (vírusexanthema)

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

6.ábra

Gyermekkori vírusfertőzéseknél (ritkábban baktériumfertőzésnél) számos alkalommal apróelemű, bőrfelszínbe simuló vagy kissé kiemelkedő, esetleg hólyagos, változatos megjelenésű bőrkiütést látunk. A klasszikus gyermekkori kiütések számos alkalommal a tünetek alapján azonosíthatók (pl. kanyaró, háromnapos láz, rózsahimlő, lepkehimlő, kéz-láb-szájbetegség, skarlát stb.), ám a pontos diagnózis felállítása nem mindig szükségszerű.

Amennyiben a kiütéseket szisztémás tünetek kísérik (láz, elesett általános állapot stb.) gyermekorvosi vizsgálat alapján lehet a további diagnosztikus lépéseket előirányozni vagy terápiás döntéseket meghozni. A kiütések általában maximum egy hét alatt, a fertőzés lecsengésével javulnak. Fontos, hogy a gyermek székletürítése rendszeres legyen, hiszen a bélsárban lévő vírusok székrekedés esetén a bőrelváltozás jelenlétét meghosszabbíthatják. [6]

Mely bőrgyógyászati elváltozások esetén szükséges akut gyermekorvosi vizsgálat?

Bőrbevérzés

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

7.ábra

Amennyiben a gyermeken (legtöbbször a végtagokon) pár milliméterestől az akár centiméteres nagyságig bőrbevérzések keletkeznek, különösen, ha ezek mennyisége és nagysága az idő előre haladtával egyre nő; illetve ha a gyermek lázas vagy elesett általános állapotú, akut orvosi vizsgálat szükséges.

A bőrbevérzések egyéb kiütésektől egyszerű módszerrel elkülöníthetők. A “pohár teszt” során egy átlátszó üvegpoharat nyomjunk olyan erővel a kiütésre, hogy a környező bőr elfehéredjen. Amennyiben a kiütés ekkor eltűnik, nem bevérzésről van szó; de ha megmarad, gyermekorvosi vizsgálat szükséges a bevérzés okának kiderítésére.

Anaphylaxia a gyereknél

Ha a gyermeknél testszerte jelentkező csalánkiütés mellé légzési vagy nyelési nehezítettség, gombócos beszédhang, hányás és vagy hasmenés társul, akkor indokolt a haladéktalan gyermekorvosi vizsgálat, vagy szükség esetén a mentő hívása.

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

8. ábra

Ártalmatlan, a környező bőrtől eltérő színű bőrelváltozások:

Tejeskávé folt (cafe a lait folt): jellegzetes kerek vagy ovális, változatos méretű, élesen körülhatárolt, halványbarna a bőrfelszínből nem kiemelkedő pigmenttöbblet. Újszülöttkorban 100 újszülöttből akár kettőnél észlelhetőek [7], az idő előre haladtával a teljes lakosság akár 10-20%-ánál is megjelenhetnek. Kisgyermeken a hatnál több, 1,5 cm-nél nagyobb folt további kivizsgálást igényel [8].

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

9. ábra

Haemangioma: az érsejtek jóindulatú daganata, mely jelen lehet már a születésnél vagy az első élethetekben, hónapokban alakul ki [9]. Koraszülöttekben és lányokban gyakoribb, az elváltozások kétharmada a fej-nyak régióban látható. Spontán, de lassú visszafejlődése várható. Terápiájára propranolol tartalmú krémet, vagy gyógyszert javasolhat a kezelő bőrgyógyász. Minél korábban indul a terápia, annál hamarabb várható látványos javulás [10].

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

10. ábra

Mongolfolt [11]: elnevezése utal arra, hogy az ázsiai, fekete bőrű és az amerikai őslakos rasszban megjelenése kifejezetten gyakori. Általában a keresztcsont felett vagy deréktájon, ritkábban a háton, alsó végtagon, vállon vagy ágyéktájon megfigyelhető, születéskor már látható, nem élesen körülhatárolt, szürkés-kékes vagy szürkés-feketés színű folt. Pár milliméterestől akár több tíz centiméteres nagyságú is lehet.

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

11. ábra

Hónapok alatt spontán elhalványul, vagy akár teljesen el is tűnhet. Ritkán genetikai betegségek mellett is észlelhető. Orvosi vizsgálat csak egyéb tünetek esetén javasolt.

Angyalcsók, gólyacsípés, lazacfolt, bóbita, illanó folt (naevus simplex) [12]: halvány rózsaszín vagy vörös, születéstől jelen lévő bőrelszíneződés. Rendszerint a középvonalban a tarkón, az orron, a felső ajak és az orr közti függőleges barázda táján, a homlokon a szemöldökök között, vagy szimmetrikus elhelyezkedésben a felső szemhéjakon látható. Oka, hogy a bőr felső részében lévő apró erek beidegzése még éretlen, emiatt átmeneti értágulat alakul ki. 5-10 éves korra általában spontán eltűnik.

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

12. ábra

(Elkülönítése a tűzfolt (naevus flammeus) [12] nevű, születéskor meglévő, féloldali, az idő múlásával kifejezettebbé, tömöttebbé váló lilás-vöröses folttól rendszerint nem okoz nehézséget. Utóbbi kórképben szemészeti és neurológiai vizsgálat indokolt az esetlegesen társuló genetikai betegségek korai felismerése miatt).

Gyermekbőrgyógyászati problémák: a koszmótól az angyalcsókig

13. ábra

Lektorálta: Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász szakorvos, Bethesda GyermekkórházForrásjegyzék:

[1] Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2020, 62-73. oldal

[2] Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2020, 74. és 180. oldal

[3] Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2020, 500. oldal

[4] Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2020, 418-425. oldal

[5] Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Gyógyszer adatbázis, https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/, utolsó megtekintés 2021. 05. 09.

[6] Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2020, 350-361. oldal

[7] Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2020, 34-35. oldal

[8] Tulassay Tivadar: Klinikai gyermekgyógyászat, 2. bővített kiadás, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2018, 864. oldal

[9] Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2020, 33. oldal

[10] Tulassay Tivadar: Klinikai gyermekgyógyászat, 2. bővített kiadás, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2018, 866. oldal

[11] Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2020, 33-34. oldal

[12] Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2020, 32-33. oldal

Képek jegyzéke:

1. ábra: https://clinicavitality.ro/atopias-dermatitis-vagy-atopias-ekcema/

2. ábra: https://drprobiotikum.hu/gyermekgyogyaszat/allergias-megbetegedesek-es-az-kisbaba-belfloraja.htm#

3. ábra: https://www.novakhunor.hu/betegsegek/koszmo-kezelese-csecsemoknel-ezek-a-modern-orvosi-ajanlasok-a-sarga-felrakodas

4. ábra: http://blog.bauerbela.ro/2018/04/pelenka-dermatitisz.html

5. ábra: http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/urticaria-and-angioedema

6. ábra: https://www.forumsalute.it/sesta-malattia-o-febbre-dei-tre-giorni-cos-e-e-come-si-cura.html

7. ábra:https://www.rch.org.au/clinicalguide/guideline_index/Fever_and_petechiae_purpura/

8. ábra: https://www.ankitparakh.com/anaphylaxis-in-children/az ábrát magyarra fordítva mutatom be

9. ábra:https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_A_belgyogyaszat_alapjai_2/ch07s06.html

10. ábra: https://www.shutterstock.com/hu/search/hemangioma

11. ábra: https://www.origo.hu/itthon/20121119-turani-mitoszok-kodositik-matolcsy-fenekpottyet-a-magyarok-es-a-mongolfolt.html

12. ábra: https://www.facebook.com/393673938032677/posts/salmon-patchthe-naevus-simplex-is-very-common-and-occurs-in-about-40-of-all-newb/438001553599915

13. ábra: https://www.researchgate.net/figure/Nevus-flammeus-involving-the-right-upper-limb-the-wrist-and-the-extensor-surface-of_fig2_317067418

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 4-5 új cikkel jövünk!

Témák:

Kérdezd a szakembert!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel a cikk szerzőjének: ITT