Baba

Fülzsír a babánál – kell tisztítani a kicsi fülét?

Gyakran felmerülő kérdés az újdonsült szülőknél, hogy milyen gyakran kell a baba fülét tisztogatni, kell-e egyáltalán valamilyen módon megtisztítani, szükséges-e foglalkozni a fülzsírral.
2021. Május 10.
Fülzsír - kell-e vele foglalkozni (Fotó: Getty Images)

Ezeket a kérdéseket jártuk körbe Dr. Ternai Zitával, a Bethesda Gyermekkórház gyermek fül-, orr-, gége szakorvosával.

Mi a szerepe a fülzsírnak?

Mielőtt a fültisztítás szükségességére, mikéntjére térnénk, érdemes szót ejtenünk arról is, egyáltalán mit érdemes tudnunk a fülzsírról. Hallójáratunk külső, porcos részében verejtékmirigyek és faggyúmirigyek találhatók – ezek váladéka alkotja a fülzsírt, tudományos nevén a cerument. Erre az anyagra szüksége van a szervezetünknek, ugyanis zsírosítja a hallójárat bőrét, és mivel savas kémhatású, ezért a különböző gombáktól, baktériumoktól is segít megvédeni a hallójáratunkat.A külső hallójáratunk sajátos tisztító mechanizmussal rendelkezik, ez a szervünk öntisztuló, amelyhez szükség van a fülzsírra is – ez normál körülmények között ugyanis kilökődik a hallójáratból, és kifelé sodorja a fülbe jutott szennyeződéseket.

Kell foglalkozni a baba fülzsírjával?

Ahogy azt Dr. Tarnai Zita is hangsúlyozta, a hallójárat öntisztuló, ezért az elsődleges tanács az, hogy jobb, ha inkább nem is piszkáljuk a gyermek fülét. “Természetesen, ha valaki látja, hogy a külső hallójárat szélén van egy kevés fülzsír, vagy úgy találja, hogy egy kicsit koszos a baba fülének ez a része, azt megteheti, hogy egy kevés babaolajat vagy parafin olajat csepegtet a hallójáratba, majd megtörli egy tiszta, textilpelenkával” – javasolta a szakorvos.Hozzátette, hogy a belenyúlni a hallójáratba azonban nem szabad, mert azzal csak beletömnénk a fülzsírt a gyermek fülébe. Ez pedig sok esetben fülgyulladással is járhat, de súlyosabb esetben akár vezetéses halláscsökkenést is okozhat.

Gyulladást is okozhat a hallójárati hám sérülése

A szakorvos elmondta, hogy a hallójárati hám nagyon sérülékeny, és nagyon könnyen vérezni is kezdhet. Sok szülőnél okoz ijedtséget, hogy vérzik a gyermek füle, miután ő “éppen csak hozzáért” – de már ez is kiválthat vérzést, mert ez a bőrfelület ennyire érzékeny; puhább és vékonyabb még a szemhéj bőrénél is. “Ha beduzzad, illetve begyullad, az már egy igen kellemetlen kezeléssorozattal is járhat. Ezt helyileg szükséges tisztítani, antibiotikummal helyileg kezelni, ecsetelni” – hívta fel rá a figyelmet Dr. Ternai Zita.Amennyiben gyanú van gyulladásra, fontos, hogy víz ne érje a gyermek fülét, mert ez is okozhat felülfertőződést. “Ha okoztunk egy kis sérülést a baba fülében, mert belenyúltunk, akkor óvjuk a víztől is a fülét. A hallójáratgyulladás nagyon fájdalmas lehet – szubjektíven rosszabb, mint a középfülgyulladás -, olyan kellemetlen érzés a gyermeknek, amit jelezni fog, Ha fáj a baba füle, látszik rajta, hogy nyűgösebb, piszkálja a fülét, gyakran odakap, esetleg váladékozhat is” – mondta el a szakember, mire érdemes odafigyelnünk. Ilyen esetben feltétlenül forduljunk a gyermekkel szakorvoshoz, hogy mielőbb el tudják kezdeni a szükséges kezelést.

Amivel segíthetjük a fül védelmét

A gyermek fürdetése után érdemes rutinszerűen megtörölnünk a fülek, a hallójáratok külső részeit, hogy ne tudjon a víz belefolyni. Hetente kétszer, fürdés előtt javasolt azt az egy-egy csepp parafin olajat a gyermek füleibe csepegtetni, ugyanis ez is vízlepergető hatású, továbbá elősegíti a baktériumok elleni védelmet.Vannak gyermekek, akik hajlamosabbak a fülzsírosodásra – ilyen esetben, illetve ha a gyermek maga is piszkálja fülét, vagy éppen a szülők tolják befelé a fülzsírt a nem megfelelő tisztítás során, kialakulhat fülzsírdugó is. Dr. Ternai Zita elmondta, hogy amennyiben a szülők egy nagyobb dugót látnak a gyermek fülében, azt nem szabad maguktól megpróbálni eltávolítani, a sérülések elkerülése érdekében ezt érdemes szakemberre bízni. Babáknál azonban a fülzsírdugó kialakulása igen ritka – ha mégis előfordul, azt a szakorvos tudja eltávolítani, szem ellenőrzése mellett, óvatosan, puha srófszondás vattával, vagy akár vákuummal azt a kevés mennyiséget.Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 4-5 új cikkel jövünk!

Témák: