Baba

Mitől fájhat a csecsemő füle? – Gyermekkori fülpanaszok, fülfájás

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet.
2021. Május 11.
Mitől fájhat a csecsemő füle? Gyermekkori fülpanaszok, fülfájás (Fotó: Getty Images)

A leggyakoribb csecsemőkori, kisgyermekkori fülpanaszokról, a fülfájásról, ezek kezeléséről Dr. Ternai Zitával, a Bethesda Gyermekkórház gyermek fül-, orr-, gége szakorvosával beszéltünk.

A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Babáknál a fülfájás oka lehet a fogzás is, ez járhat együtt fülbe sugárzó fájdalommal. Éppen ezért fontos, hogy az általános állapotát is nézzük a gyermeknek. “Ha a baba elesett, lázas, nincs étvágya, láthatóan nincs jól, és mellette a fülét is piszkálja, inkább fülgyulladásra gondolunk. Viszont a fogzásnál is lehet etetési probléma, hőemelkedés is, és jelentkezhet fülbe sugárzó fájdalom. De fogzáskor a baba jó általános állapotú, jól érzi magát” – magyarázta Dr. Ternai Zita a különbségeket.

Fülbe sugárzó fájdalommal járhat továbbá a torokfájás, torokgyulladás; vagy sokat bukó, refluxos babánál lehet például felmaródás miatt is – de ez inkább egy jelzett fülfájdalom, amelynek a súlyossága nem olyan erős.

A középfülgyulladásra olyan tüneteket hívhatják fel a figyelmet, mint a nyűgösség, az éjszakai nyugtalanság, fül piszkálása, a láz, a rosszabb étvágy, esetenként a fül váladékozása – ilyenkor fontos sürgősen szakemberhez fordulni. A nátha hajlamosít a fülgyulladásokra, egyfelől a fülkürthurut miatt, másfelől azért, mert a kórokozók fel tudnak jutni a dobüregbe.

Fülfájás – nagyon fontos a tüneti terápia

“Azt fontos tudni, hogy a fülfájdalmak nagy része – körülbelül 80 százaléka – megfelelő tüneti terápia után elmúlik. Sokan kérnek antibiotikumot, ha a gyermeknek egy-két napja tartó náthája és fülkattogása, fülhúzódása van, de ilyen esetben ez teljesen felesleges, és a baba bélflórájának egyensúlyát is felborítjuk vele” – hívta fel rá a figyelmet a szakorvos.A tüneti terápiaként szükség szerint fájdalomcsillapítást, és lázcsillapítást kell alkalmazni. “A fájdalomcsillapítás 6 óránként történhet, tehát naponta négyszer. Általában gyerekeknek adható ibuprofen, paracetamol, metamizol és diklofenák hatóanyagú készítményeket szoktunk ajánlani” – javasolta a szakember.Amikor egy kezdődő nátha kapcsán jelenik meg fülfájás, és a gyermek általános állapota jó, orrcseppezésre, orrtisztításra is szükség van, legalább naponta ötször. “Sokszor ezt kevésszer alkalmazzák a szülők, és ilyenkor a váladék bent marad és pang, a nyálkahártya pedig egyre gyulladtabb lesz. De a megfelelő tisztítás és a nyálkahártya duzzanatának lohasztásával általában el lehet mulasztani a fülfájást” – mondta.Aggodalom esetén természetesen keressük fel az orvost a gyermekkel, de fontos tudni, hogy a megfelelő tüneti kezelés nagyon sokat tud segíteni.

Fülfájás: mikor szükséges feltétlenül orvoshoz fordulni?

Azonban ha a fülfájás mellett a következő tünetek bármelyikét is tapasztaljuk a gyermeknél, mindenképpen forduljunk orvoshoz: gennyes fülfolyás, ismétlődő hányás, csillapíthatatlan magas láz, gyógyszerre nem szűnő fejfájás, elesett állapot, a fül mögötti területen fájdalmas duzzanat és kifejezett bőrpír. Amennyiben a gyermek kétévesnél fiatalabb, várakozás nélkül vigyük orvoshoz, ha magas láz, éjszakai nyugtalanság és etetési nehézség együttesen tapasztalható nála.

A nyári időszakban a hallójáratgyulladás gyakori

A nyári időszakban, a strandszezonban gyakori oka a fülfájásnak a külső hallójáratgyulladás, amely nagyon heves fájdalommal járó betegség. Ezt a hallójáratba jutó víz okozhatja, ami miatt felázhatnak, fellazulhatnak, megduzzadhatnak a szövetek, és így ideálissá válik a környezet a kórokozók elszaporodásának, a szövetekbe való könnyebb bejutásának. Hallójáratgyulladást továbbá okozhat a hallójárat sérülése, felsértése is. Dr. Ternai Zita elmondta, hogy hallójáratgyulladás esetén fontos, hogy óvni kell a gyermek fülét a víztől. A kezelés tisztítással és gyulladáscsökkentővel átitatott gézcsík behelyezésével, illetve antibiotikumos fülcseppel történik. Emellett a fájdalomcsillapítás és antibiotikumos kiegészítő kezelés is fontos.A szakember szerint például azok a gyerekek, akik úszni járnak – akár babaúszásra -, kifejezetten fogékonyak lehetnek a klóros víz vagy a közösségi víz miatt a hallójáratgyulladásra. Éppen ezért paraffinos olajozást szoktak ajánlani ugyanúgy úszás előtt is, mint fürdetéskor.

A fülnek lehet továbbá gombás fertőzése. “A különbség a fül váladékozásában lehet, a váladékozás is több okból történhet. Amikor lázas, náthás a gyerek, és a váladék gennyes, sárgás, az középfülgyulladás eredménye. Ha a hallójárat körüli rész beszűkült, vagy piros, és törmelékes, savós vagy gennyes váladék jön belőle, az bakteriális hallójáratgyulladásra utal, ha pedig fehér-szürkés törmelékes, az gombás fertőzésre” – mutatott rá a különbségekre Dr. Ternai Zita.A szakorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy sok esetben tévesen középfülgyulladásnak szokták vélni, ha az úgynevezett tragus, a fül előtti kis porc nyomásra érzékeny, fáj, de ez hallójáratgyulladást jelezhet.

Vezetéses halláscsökkenés is jelentkezhet

Fülpanaszok esetén előfordulhat vezetéses halláscsökkenés is. Ha kívülről befelé haladva nézzük, ilyen esetben előfordulhat hallójáratgyulladás, fülzsírdugó, de lehet középfül- vagy dobhártyagyulladás is. “De nem feltétlenül csak fertőzés miatt lehet vezetéses problémája – mondta el Dr. Ternai Zita -, hanem úgynevezett szerózus (savós) gyulladás miatt is.” Savós váladékról van ilyenkor szó, ami felgyűlik a középfülben. Kialakulhat rossz fülkürtfunkció, allergia, irritáció, és gyulladás talaján is.A fülkürtünket használjuk, amikor egyenlítjük a nyomást a külső tér, és a dobhártya mögötti, a dobűrben lévő tér között. (Gondoljunk a repülőn tapasztalt nyomáskülönbségre, amitől bedugul a fülünk.) Ha a fülkürtben duzzanat vagy enyhébb gyulladás áll fenn – de ez lehet akár alkati tényező is, alapvetően vékonyabb és laposabb állású a fülkürt a gyerekeknél – miatt a dobűri egyenlítés rossz lehet. A háttérben húzódhat immunológiai ok, gyulladás, allergiás irritáció, továbbá befolyásoló tényező lehet még craniofaciális fejlődési rendellenesség – mint a Down-szindróma, szájdadhasadék stb. – vagy egyéb társbetegségek.Ha a fülkürt nem működik jól, a dobűrben többek között csökken a nyomás, savós váladék szűrődik át, mely olyan érzést okozhat, mintha folyadékkal lenne megtelve, mintha folyadék alatt beszélnénk, “búra-érzése” lehet a gyereknek. “A keletkező vákuum miatt befelé húzódhat a dobhártya, ami szemmel is látható, amikor megvizsgáljuk a gyereket, és egy húzódó, éles, nyilalló fájdalmat is okoz időnként” – mondta el Dr. Ternai Zita. Ez felül is tud fertőződni, amiből kialakulhat gennyes középfülgyulladás is. De bizonyos esetekben szinte tünetmentesen is jelentkezhet.A savós gyulladásnál vezetéses halláscsökkenést tapasztalhatunk. Ez a szakorvos szerint a beszédfejlődésben problémát jelenthet, ugyanis 30-40 dB-es halláscsökkenést is okozhat, ami már a beszédtartományt is érinti. A halláscsökkenés pedig kihatással lehet a mentális, pszichés fejlődésre, a társas kapcsolatokra, és a szocializációra is.Ezt szelektív hallásnak is szokták tulajdonítani a szülők, miközben lehet, hogy savós fülgyulladása van a gyereknek. “Ez a probléma gyakori, akár tünetmentesen is, és akár hosszabb ideig, évekig is fennállhat, ha nem veszik észre” – tette hozzá Dr. Ternai Zita. De 3 hónapon túl ilyen esetben már műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Allergia is okozhat panaszokat

Fontos tudni, hogy allergiás gyulladás is okozhat fülpanaszokat – természetesen nem minden esetben, de előfordul, például ha felsőlégúti tünetekkel jelentkezik, vizes orrfolyással, orrdugulással. Egyéb megnyilvánulása is lehet például gyomorpanaszokkal, bőrtünetekkel. “Sokszor a gasztroenterológusokkal együtt dolgozunk, mert például refluxos, glutén- vagy laktózérzékeny babáknál fül-orr-gégészeti panaszok is jelentkezhetnek. Ilyen esetben a megfelelő kezelés, mint az allergének kiküszöbölése, akár antihisztaminos kezelés, vagy a reflux terápia tudja csökkenteni a fül-orr-gégészeti panaszokat is” – hívta fel rá a figyelmet a szakember.Hasznos lehet a sós orrspray használata is a kisbabáknál, ha szoptatás után “szörtyögnek” – ha az orrgaratban egy kis anyatejes savmaradvány marad, azt érdemes átmosni a szakember szerint, mert ez csökkentheti egy kicsit az irritációt, és javíthatja a gyermek közérzetét. Természetesen nem kell minden etetés után így tenni, de ha úgy látjuk a babán, hogy szüksége lehet erre, akkor érdemes.

“Fülkürthurutnál ha nagyon enyhe panaszok vannak – tette hozzá Dr. Ternai Zita -, eleinte segíthet a fül melegítése is. Viszont a gennyes középfülgyulladásnál és a hallójáratgyulladásnál ez kifejezetten káros lehet.”Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 4-5 új cikkel jövünk!

Témák:

Kérdezd a szakembert!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel a cikk szerzőjének: ITT