Baba

Fülfájás gyerekkorban

Alig-alig múlik el egy gyerekkor fülfájás nélkül. Ráadásul a fülfájás mögött számtalan ok húzódhat meg. Melyek lehetnek ezek?
2016. Augusztus 09.

Fülfájás gyerekkorban

Míg a lányom esetében szép csendben elmúlt a gyerekkor különösebb fülfájás nélkül, addig a fiamnál volt olyan félév, hogy egymás után négy-ötször esett bele gennyes középfülgyulladásba. Az első alkalommal még semmilyen tünetet nem produkált, csak reggel fedeztünk fel némi folyadékot a párnáján. Átlyukadt dobhártya. Se láz, se fájdalom nem kísérte a tüneteket, pontosabban egy elhúzódó nátha azért magyarázat volt a történtekre. Akkor megtanultam, hogy egy hosszabb ideig tartó, ártalmatlannak tűnő nátha komoly bajokat produkálhat.

De miért fülfájósak a gyerekek?

Csecsemők és kisgyermekek esetében a fülkürt anatómiai felépítése eltér a felnőttekétől. Fülkürtjük ugyanis a felnőttekénél rövidebb, emellett “laposabb”, vagyis kisebb szöget zár be, az izomréteg fejletlenebb, és a fülkürt porcos váza is lazább. Ahogy fülészünktől megtudtam, a dobüreg szellőzése emiatt nehezebb, ez pedig gyakran vezethet különféle betegségekhez (pl. akut, gennyes középfülgyulladáshoz).

Csecsemők esetében tovább ront a helyzeten a sok háton fekvés is, ami miatt az orrváladék könnyebben becsoroghat az orrgaratba.

Mi lehet az oka a fülfájásnak?

Sokan azt gondolják, hogy gyerekkorban a fülfájásra a középfülgyulladás a magyarázat. Az esetek többségében valóban ez okozza a fájdalmas tüneteket, de a fülfájást számtalan egyéb betegség is kiválthatja. Emellett sokszor a torok gyulladásos betegségei, az orrmelléküregek vagy a fogak betegségei is okozhatnak a fül irányába sugárzó fájdalmat.

Nézzük a fül legfontosabb betegségeit!

Hólyagos dobhártyagyulladás

Kifejezetten erős fájdalommal és halláscsökkenéssel jár a dobhártya saját megbetegedése. A dobhártya – mely 3 rétegből áll – két rétege között vírusfertőzés következtében folyadékkal telt hólyag alakul ki, amely szétfeszíti egymástól a rétegeket.

Nem tévesztendő össze a gennyes középfülgyulladás egyik kísérő tünetével (a dobhártya kidomborodással)! Kezelése fájdalomcsillapító fülcsepp segítségével történik.

A külső hallójárat gyulladása (külsőfül-gyulladás)

Igencsak fájdalmas lehet a hallójárat gyulladása, ami sokszor éjszaka jelentkezik. A gyerkőcnek elég, ha csak megérintik a fülét, és rögtön sírással jelezi a fájdalmat. A betegségre utalhat, hogy a hallójárat bemenete piros és gyulladt, és fülfolyás is előfordulhat.

A fájdalom jellege lüktető, pulzáló, és rágás vagy nyelés hatására fokozódik. A gyermek a fájdalom miatt félti a fülét, és ezért elutasíthatja az ételt, innivalót is.

A gyulladást kiválthatja hideg szél és huzat, de leggyakrabban a fülbe jutott víz illetve a fülbe került idegen tárgyak okozta sérülés a ludas.

A víz fellazítja a bőrt, és utat nyit a baktériumoknak, amelyek a szövetek közé jutva gyulladást okoznak, de hasonló történik akkor is, amikor fülbe dugott tárgyak (pl. fülpálcika, apró játék, cukorka stb.) sérti meg a hallójáratot.

A betegség kezelése antibiotikummal és szteroidos fülcseppel történik.

Ritkán, de előfordul olyan következmény is, hogy a fertőzés mélyebbre hatol, és fülkörnyéki duzzanathoz, sőt elálló fülekhez is vezethet. Ilyenkor szájon át szedhető antibiotikum is szükségessé válhat.

Savós középfülgyulladás

Elsősorban füldugulással járó vírusos megbetegedés, ami szintén igen fájdalmas tud lenni. A dobhártya vékony, vörös.

Kialakulásának hátterében a fülkürt elégtelen működése és elzáródása áll. Ezt több dolog is okozhatja: pl. a megnövekedett orrmandula, allergia miatti nyálkahártya gyulladás, orrpolip vagy felső légúti hurut miatt megduzzadt nyálkahártya. Minden olyan jellegű betegség tehát, ami a középfül orr, illetve garat felőli szellőzését meggátolja.

A betegség nem igényel antibiotikus kezelést, csak fájdalomcsillapítást. A fül-orr-gégész feladata, hogy helyreállítsa a fülkürt működését.

Gennyes középfülgyulladás

Talán a legtöbb szülő ezt a betegséget ismeri leginkább, ha a fülfájásra gondol. Ennél a betegségnél gennykeltő baktérium támadja meg a középfület, és lüktető, fájdalmas tünetekhez vezet, hiszen a genny nyomásának hatására kifelé domborodik a dobhártya. Ez akár odáig is fajulhat, hogy a dobhártyán lyuk keletkezik (kifakad a fül), és a genny kijuthat a hallójáratba. A fájdalom mellé sokszor láz, és csecsemőkorban hányás is társul.

Csecsemők esetében heveny középfülgyulladásra utalhatnak a következők:

 • nyugtalan, rossz alvás
 • szopási sztrájk
 • a szopás közben fokozódik a fájdalom, ezért a beteg fülével ellentétes oldalon szívesebben szopik a pici
 • a pici a beteg füléhez kapkod, piszkálja azt
 • nagyon magas láz (akár 40 fokos)

A gennyes középfülgyulladás hátterében a gyerekkorban gyakori felső légúti megbetegedések állhatnak. Ez a betegség már antibiotikumos kezelést igényel. Amennyiben megfelelő szert kap a gyerkőc, és a kezelési időtartam is megfelelő, akkor nem kerül sor a szülők által olyannyira rettegett felszúrásra – szerencsére, ezt már a szakemberek is csak a legvégső esetben javasolják.

Fájdalomcsillapítás fülfájás esetén

A fül fájdalmai igen erősek, már-már elviselhetetlenek tűnhetnek. Az első és legfontosabb feladat tehát a fájdalomcsillapítás. Ehhez az életkoruknak megfelelő láz-és fájdalomcsillapító szereket alkalmazzunk, melyeket kombinálva akár 4-6 óránként is adhatunk.

A fülbe ne csepegtessünk semmit, hiszen nem tudjuk, hogy a dobhártya előtt vagy mögött van-e baj (a fülcsepp pedig nem jut a dobhártya mögé), és ezek a szerek az orvosi vizsgálatot is nehezítik. Ne használjunk semmiféle jól bevált “népi praktikát”: ne csepegtessünk kövirózsát a fülbe és ne használjunk fülgyertyát sem!

Segít a fájdalom csökkentésében, ha félig ülő helyzetben, több párnán, a fejet megemelve fekszik a gyermek, hiszen így csökken a dobhártyára nehezedő nyomás.

A legfontosabb, hogy a gyermeket mielőbb láthassa szakorvos. Mivel fül-orr-gégészetre nem kell beutaló, ezért kifejezett fülfájdalommal egyenesen hozzá forduljunk!

A középfül gyulladásos betegségeinél hatékony lehet a fül melegítése is, de csak akkor, ha a tünetekhez nem társul láz. Ehhez gyógyszertárban vagy gyógyászati szaküzletekben kapható praktikus melegíthető sapka.

A betegség idején fontos a bőséges folyadékpótlás.

Amit mindig tegyünk meg

Ahhoz, hogy a fülkürt megfelelően működjön, és a szellőzés helyreálljon a fülben, rendszeresen tisztítsuk a gyerkőc orrát, és mellette lohasztó hatású orrcseppet használjunk az orvos által előírt ideig és módon. Ha a kicsi – a kora miatt – nem tudja kifújni megfelelően az orrát, akkor nekünk kell ebben segíteni, és ehhez bizony orrszívós porszívót kell használnunk.

Sok anyukában van ellenérzés ezzel kapcsolatban, pedig – tapasztalatból mondom -, ha időben elkezdjük hatékonyan kitisztítani a gyermek orrát, akkor akár komolyabb bajnak is elejét vehetjük.

Ne legyünk szégyenlősek! Bátran kérdezzünk rá a szakorvosnál, hogy tudjuk leghatékonyabban használni az orrszívót. Nekem is orvos mutatta meg, hogy mit kell pontosan csinálni orrszíváskor, és tényleg sokkal gyorsabban gyógyult a fiam a megfelelő technika elsajátítását követően.

Enyhe fülfájásnál akár a megfelelő orrszívás és orrcsepp használata elegendő is lehet. Amennyiben azonban a következőket tapasztaljuk, mindenképpen forduljunk mihamarabb szakorvoshoz:

 • láz
 • elesettség
 • erős fájdalom
 • csecsemőknél éles, szokatlan sírás és hányás
 • fejfájás
 • a fül mögötti terület duzzanata
 • elálló fülkagyló

Kapcsolódó cikkeink: