Baba

Ha fáj a baba füle

A náthának könnyen lehetnek szövődményei. De vajon hogyan tudod megállapítani, hogy milyen súlyos a baba fülfájása?
2012. November 09.

A fülfájás igen gyötrelmes a babának

Csak náthásnak tűnt, mégis fel kellett szúrni a fülét. Honnan tudhatom, hogy a füle fáj?

Az orrüreg váladékából a szinte mindig fekvő csecsemőnél könnyen átjutnak a kórokozók az amúgy is rövid fülkürtön a középfül üregébe.

Tudtad, hogy 3 éves kor alatt akár 7-8 alkalommal is lehet náthás a pici? Minden infó a nátháról (megelőzésről, kezelésről, szövődményekről, tippekről) Babanátha oldalunkon.

Ha fáj a baba füle

Ne tekintsd a náthát banális tünetnek, mert sok esetben ebből indulnak ki az arc és koponya melléküregeinek gyulladásos betegségei. Hogy éppen hol tart a látszólagos nátha, a következő tünetekből állapíthatod meg:

– A náthás csecsemő bedugult orra miatt nem kap levegőt szopás közben, ezért újra és újra abbahagyja az ivást. Az első napok vízszerűen folyó váladéka néhány nap múlva besűrűsödik, ez a sárgás váladék be is száradhat az orrába. A kisbaba orrát dörgölve vagy tüsszögéssel próbál megszabadulni tőle.

– Nyeléskor kis nyomás hárul a középfülre, ez fájdalmas, ha be van gyulladva: a csecsemő akkor is abbahagyja a szopást, ha kap levegőt az orrán, sőt, fájdalmasan felsír nyeléskor. Kiságyában jobbra-balra forgatja a fejét, öklével dörzsöli a fülét, odakapdos. Picit nyomd meg a fülét, amikor éppen nyugodt. Ha ilyenkor erősen rázendít, vidd el a gyerek fül-orr-gégészetre.

Az orrszívást bizony nem kerülheted el: naponta többször, szopás előtt feltétlenül távolítsd el a baba orrából a váladékot. Ne izgulj, nem fáj neki. Így náthásan is könnyebben szopik, és megelőzheted, hogy komolyabb betegség alakuljon ki. Ha már orrszívó, legyen kicsi és csendes, hogy utazáskor is magaddal vihesd, és éjszaka is használhasd.

Ezek is érdekelhetnek: