Baba

5 szuper tipp, ha eldugult a baba orra

Náthás a baba? Az eldugult orr sok nehézséget okozhat, ezért a következő tanácsok minden anyukának a segítségére lehetnek.
2017. Október 09.

5 szuper tipp, ha eldugult a baba orra

Ha hiszed, ha nem, az orrfolyás jó dolog. Annak a jele, hogy a szervezet próbál megszabadulni a baciktól. De persze, ennek is vannak negatív velejárói, például a baba kevesebbet eszik, és az eldugult orr az alvását is megzavarhatja. Íme néhány természetes tipp, hogy könnyebbé tedd a náthás napokat a pici számára!

1. Elő a tengervizes orrspray-vel!

Szerezz be egy tengervizes orrspray-t a legközelebbi patikában. Fújj egyet-egyet a baba mindkét orrlyukába, majd jöhet az orrszi-porszi. A folyamatot ismételd meg többször is egy nap, főleg alvás és evés előtt. Kétéves kor körül elkezdheted megtanítani neki azt is, hogy hogyan fújja ki az orrát, az orrszívózásról azonban még egy ideig nem vehettek búcsút, ugyanis 5-6 éves korig a gyerekek többsége nem tud hatékonyan orrot fújni.

2. Töröld le!

Előfordul, hogy az orrváladék megszilárdul a baba orra körül. Nedvesíts be egy kis vattadarabot langyos vízzel, és finoman töröld át a nóziját.

3. Párologtass!

Helyezz hidegpárásítót a kicsi szobájába, vagy teregess vizes ruhát a radiátorra, hogy növeld a szoba páratartalmát. Ez segít nedvesen tartani a baba orrnyálkahártyáját, így enyhíti a megfázásos tüneteket. Ne feledkezz meg a párásító készülék rendszeres tisztításáról sem!

4. Paskold meg a hátát!

A baba hátának óvatos megpaskolásával segítheted a mellkasban összegyűlt váladék felszakadását. Ültesd az öledbe, döntsd kissé előre (kb. 30 fokos szögben) a felsőtestét, majd finoman ütögesd meg a hátát. Ez segíti a felgyülemlett váladék felköhögését is.

5. Tudd, mikor elég kivárni!

Ha mindössze annyiról van szó, hogy egy picit bedugult a baba orra, nem kell egyből az orrszívással stresszelned. Amennyiben a kicsi vidám, a szokásos módon eszik, alszik, elég lehet, ha inkább kivársz. És még valami: 4 éves kor alatt, ne adj a gyereknek recept nélkül kapható megfázás elleni (gyógy)szereket! 4-6 éves korú gyerekkel látogass el a gyerekorvoshoz, és kérd ki a tanácsát, milyen orvosság lenne számára a legideálisabb.(Cikk forrása: webmd.com)Kapcsolódó cikkeink nátha témában: