Baba

Azok a tündéri babanózik

Kisbabáink békés alvásában órákig tudunk gyönyörködni.
2020. Október 30.
Azok a tündéri babanózik (Fotó: Getty Images)

Ahogy olykor rezzenéstelenül szuszognak, ahogy néha átsuhan a pofijukon egy angyali mosoly, ahogy néha összerezzennek, majd ismét kisimul a kis arcuk. Hatalmas boldogsággal tölt el bennünket, ahogy figyeljük őket, és elgondolkodunk azon, hogy vajon mit álmodnak a csöppségek.

Nem közismert tény, de a kisbabák 6 hónapos korukig csak az orrukon keresztül lélegeznek. Ezért kiemelten fontos, hogy az orrjáratuk mindig tiszta és jól átjárható legyen. Ez nem csupán a békés szundikálás miatt fontos, hanem a kielégítő táplálkozás, nyugodt szopizás miatt is. A besűrűsödött, beszáradt orrváladék ugyanis akadályozza őket mind a táplálkozásban, mind a pihentető alvásban.

A nem megfelelő táplálkozás gyors súlyvesztéshez, a nem megfelelő alvás pedig nyűgös ébrenléthez vezet. Mindenki a legjobbat akarja kisbabájának. Ennek az is része, hogy ellenőrizzük gyakran az orrjáratukat, különösen, ha a babánk sokat bukik! Használjunk rendszeresen orrszívó készüléket, annak használata előtt viszont fújjunk be természetes alapanyagú, tengervizes orrspray-t a baba orrába. Ez ugyanis fellazítja a besűrűsödött, beszáradt váladékot, megkönnyítve ezáltal a leszívást.

A tiszta babaorrok pedig nyugodt napokhoz és éjszakákhoz segítik hozzá a számunkra legfontosabb apró kis lényt, a kisbabánkat.