Baba

Ezért fontos a kisbabáknál az orrhigiéné

A náthás, eldugult orr csecsemőkorban több nehézséget is jelent, ezért nem szabad kezeletlenül hagyni.
2024. Január 24.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Nemcsak a közérzet szempontjából elengedhetetlen, hogy a baba orra jól szellőzzön és akadálytalanul kapjon levegőt, hanem a táplálkozás, súlyfejlődés, alvás szempontjából is fontos. Az orrnyálkahártya állapota a kórokozók elleni védelemben is fontos szerepet tölt be.

A csecsemők csak az orrukon keresztül lélegeznek

A kisbabák nagyjából hat hónapos korukig elsősorban az orrukon keresztül lélegeznek, ez az úgy nevezett obligát orrlégzés. Így ha akár egy egyszerű náthától is eldugul a baba orra, akkor az nem csupán kellemetlen, hanem súlyosabb esetben táplálási nehézséget is okozhat, hiszen az orrlégzési gátoltság miatt, szoptatás közben a baba nem tud levegőt venni. Könnyen belátható, hogy ez akár azt is jelentjeti, hogy nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű táplálékhoz. A bedugult orr az alvásban is gátolhatja a kicsit, nyugtalan, nyűgös lehet. A pihentető alvás a csecsemők számára nagyon fontos a megfelelő fejlődésük szempontjából.

Pici orr, duzzadt nyálkahártya

Orrdugulásról akkor beszélünk, amikor az orrüreg nyálkahártyája megduzzad, az orrjáratok pedig elzáródnak. Az orrdugulás tüneteit csecsemőkorban is könnyen felismerhetjük: a baba nyűgös lesz, levegővétele hangos, tüsszög, nehezen szopik, rosszabb esetben köhög. A csecsemőknek anatómiailag nagyon apró az orra, még igen szűk orrjárataik vannak, amelyek nagyon könnyen eldugulhatnak még egy egyszerű náthától is, sokkal könnyebben, mint a felnőtteknek vagy egy nagyobb gyereknek. A baba orrjárataiban felgyűlt váladék, a kezeletlen orrdugulás kellemetlen szövődményeket is okozhat, mert a fülkürt nem tud megfelelően szellőzni. Így szövődményként kialakulhat középfülgyulladás, fülkürthurut vagy egyéb légúti betegségek.

Az orrnyálkahártya a kórokozóktól is védi a babát

Az orrüregben található orrnyálkahártya felszínén csillószőrök vannak, amelyek megakadályozzák, hogy különböző kórokozók az alsó légutakba kerülhessenek. Az orrnyálkahártya a rajta áthaladó levegőt párásítja és tisztítja, ezzel is kiszűri a szennyeződéseket. Ha a lerakódott váladék – amely általában kórokozókat tartalmaz – miatt az orrnyálkahártya nem tudja betölteni ezt az elsődleges védelmi funkciót, akkor utat enged a különféle fertőzéseknek. Ráadásul, ha a baba nem kap rendesen levegőt az orrán, akkor nemcsak nem tudja szűrni és felmelegíteni a levegőt, hanem a szájon át bekerülő baktériumokkal teli levegő is fertőzéseket okozhat. A tartós szájlégzéssel egyéb gondok is vannak: akár fogfejlődési zavarokhoz, arccsontfejlődési eltérésekhez, hangképzési és beszédproblémákhoz is vezethet. Rendkívül fontos tehát, hogy az orrlégzési gátoltságot megszüntessük, alaposan eltávolítsuk a váladékot a baba orrából.

Orrfújás még nem jöhet szóba

A kisbaba még nem tudja kifújni az orrát, erre egészen 2-3 éves korig várnunk kell. Ezért a legkisebbeknél a kézi vagy elektromos orrszívó használata javasolt. Az orrszívók fúvókája a csecsemők orrlyuk méretéhez igazodnak, az orrüregbe helyezve eltávolítják a váladékot, szennyeződéseket. Használata előtt azonban érdemes tengervizes orrsprayvel fellazítani az orrváladékot, így könnyebben eltávolítható lesz.

Bababarát tengervizes orrspray

A tengervizes orrspray hatékonyan feloldja a besűrűsödött és megtapadt váladékot, megtisztítja az orrjáratokat. A természetes összetételű, tisztított tengervizes orrspray az egészen piciknél is biztonsággal alkalmazható. Nem tartalmaz tartósítószert, nincsenek mellékhatásai, nem lehet hozzászokni, hosszútávon is biztonsággal alkalmazható. Gyulladáscsökkentő, véd a kiszáradástól, ásványi só és nyomelem tartalma miatt megnyugtatja a felső légutak nyálkahártyáját.  Megkönnyíti az orrszívást, hiszen oldja a váladékot, kicsiknél és nagyobbaknál is jó szolgálatot tesz, ezért jó, ha az otthoni patikánkban mindig megtalálható a tengervizes orrspray. Használatával a baba mindennapi orrhigiénét biztosíthatjuk. 

Kéttípusú tengervizes orrspray-t különböztethetünk meg: az izotóniást és a hipertóniást. Az izotóniás oldatok szervezet azonosak, azaz az orrspray-ben a nátrium-klorid pontosan olyan töménységben van jelen, mint a szervezetünk folyadéktereiben. Az izotóniás oldatok ásványi anyagok és nyomelemek segítségével nedvesítik és tisztítják az orrnyálkahártyát. A hipertóniás, tengervizes orrspray-k magas sókoncentrációja kíméletesen enyhíti az orrdugulást.