Baba

Hogy csillapítsuk a gyerek fájdalmát?

Számtalan kérdés merül fel benned, amikor a kicsi nem érzi jól magát. Néha meglepő a válasz, néha nem, de mindenképp hasznos!
2013. Január 22.

Miért éjjel fáj neki jobban?

Ahogy a baba vízszintes helyzetbe kerül, megnő a nyomás a feji szövetekben, így minden fájdalom fokozódik. Ha a baba náthás, akkor még rosszabb a helyzet, mert fekve az orra is könnyebben bedugul. Célszerű tehát a fog- vagy fülfájós gyereket felültetni, vagy a mellkasodra venni, persze úgy, hogy te ülsz. Ilyenkor természetesen nemcsak a testhelyzet, hanem az anyaközelség is gyógyír a bajra.

Egy kis kanalas

Ha neked is van kiskorodból fájdalmas emléked, biztos mindent megtennél azért, hogy ezt ne élje át a kicsi. Nem kell megvárnod a reggeli orvosi vizsgálatot, nyugodtan adhatsz neki a korának megfelelő fájdalomcsillapítót, a tájékoztatón előírt dózisban. A gyerekgyógyász is ezt fogja javasolni, emellett valószínű, hogy beutalót is mellékel a gégészetre. Esetenként a fogzási fájdalmat is indokolt lehet fájdalomcsillapítóval enyhíteni, ha a bevált módszerek (rágóka, masszírozás, bedörzsölés) csődöt mondanak.

Lázra is jó?

Az úgynevezett “nem szteroid gyulladáscsökkentők” hatása többrétű. Csillapítják a lázat, a fájdalmat és a gyulladást is. Ha a kicsi csak lázas, de nincs különösebben rossz közérzete, vagy éppen alszik, nem kell mindenáron gyógyszert adnod neki. A láz hasznos bajtársunk, ha kórokozók legyőzéséről van szó. De ha a gyerek nagyon levert, és fájdalomra panaszkodik, sokat segíthet a gyógyszer.

Ha nem múlik?

Naponta háromszor adhatsz láz- és fájdalomcsillapítót. Akkor se adj többet orvosi ellenőrzés nélkül, ha különböző márkájú gyógyszerek állnak rendelkezésre. Inkább vedd föl, üljetek le egy hintaszékbe vagy fotelbe összebújva, keressetek valami jó zenét, vagy mondj érdekes mesét. Ez biztosan jó hatással van a gyerekekre. Fontos, hogy ne adj pusztán lázgörcs megelőzésére, hiszen kutatások igazolják, hogy tökéletesen hatástalan erre a feladatra. A védőoltás utáni adagolást mindig egyeztesd gyerekorvosoddal.

A babák sírnak, ha fájdalmat éreznek

Borogatás, hűtőfürdő

Az új nemzetközi és hazai orvosi ajánlás megkérdőjelezi, hogy hasznos-e az a lázcsillapító eljárás, amelytől nagyon rosszul érzi magát a gyerek. Ha a karját, homlokát borogatod, az jóleshet neki, de a törzsborogatást vagy a hűtőfürdőt inkább mellőzd, hiszen se nem hatékony, se nem kellemes.

Új szelek a gégészetben

Nyugat-Európában ma már szinte ismeretlen a fül vagy az orr felszúrása, átmosása. A legtöbb orvos emelt dózisú antibiotikummal és fájdalomcsillapítással kezeli a bakteriális fülgyulladást. Tény, hogy a felszúrt fülű és a csak antibiotikummal kezelt gyerekek azonos idő alatt gyógyultak meg. Tehát megfelelő gyógyszeres kezelés mellett valójában nincs szükség a fájdalmas beavatkozásra. Már hazánkban is hallhatunk hasonló véleményeket. Erről itt olvashatsz bővebben.

Ezek is érdekelhetnek: