Baba

Nagytesóval jön haza a betegség: így élje túl a kicsi is

Azonnal megbetegszik a kisebbik is, amikor a nagyobb testvér "hazahoz" valamit? Talán már nem olyan kicsi baba, de orrot fújni még nem tud, a porszívót látva viszont azonnal visít. Mit tehetünk?
2015. November 15.

A gyulladt orrnyálkahártya megduzzad, beszűkíti a be- és kiáramló levegő útját, ezáltal gátolja az orrlégzést. A kicsi rettenetesen szenved ilyenkor, étvágytalan lehet, nehezített a szoptatása és a szilárd ételekkel történő táplálása is. A váladék eltávolítása tehát nátha esetén elengedhetetlen, hiszen ezzel megelőzhetjük a felülfertőződést. A procedúrához a leghatékonyabb eszköz az orrszívó, aminek bevetése sok családban rémséges folyamatnak számít, hiszen olykor már a zúgó masina láttán is elkezd menekülni, még rosszabb esetben heves zokogásban tör ki a totyogó.

Ha kíméletesebb – és a szülők idegeit is óvó – módszert keresnénk ehelyett, válasszunk olyan orrszívót, amit akár szájjal is “működtethetünk”, illetve vannak – bár magasabb árkategóriában – olyan berendezések is, amelyek porszívótól függetlenül, édesen duruzsolva látják el a takarító funkciót, mellesleg gyermekbarát külsőbe csomagolják a szerkezetet. Ezek nemcsak az éjjeli zajokért seprűnyéllel kopácsoló szomszédok esetén jöhetnek jól egy kisgyermekes családnak, de utazás-nyaralás során is jó szolgálatot tehetnek.

Nagytesóval jön haza a betegség

Sajnos a kézi pumpás orrszívók nem sorolhatók a hatékony módszerek közé, mert a tapasztalatok szerint leginkább csak az orrnyílások környékéről szívják ki a váladékot, de nem elég effektívek a hátsóbb részek kitisztításához.

Ha mégis úgy döntenénk, hogy a porszívós típusúval is megbarátkoztatjuk gyermekünket, vértezzük fel magunkat türelemmel: tapasztalatok szerint egyébként a sírás azzal függ össze az orrszívások alatt, hogy ehhez meg kell fogni a gyermeket, amivel a mozgásában akadályozzuk őt. A közösen, játékosan – a szülőnek, babának, plüssállatnak – végzett orrszívással lassan-lassan megtanulja, hogy nem a kínzás miatt erőltetjük a folyamatot, hanem azért, mert a váladékot egyszerűen ki kell takarítani a pici orrából a “dátha” mihamarabbi elűzése érdekében.

Szívás után fújás

Az orrszívás magában azonban nem elég a gyógyuláshoz, az orrspray használata is fontos: olyan készítményt – orrcsepp helyett a pontosabb adagolás és praktikum miatt spray-t – válasszunk, ami kétéves kor alatt is hosszú távon alkalmazható, nem szárítja, ellenben regenerálja a nyálkahártyát! Végül pedig: láz vagy sötétebbé váló váladék esetén irány az orvos!

Kapcsolódó cikkeink: