Baba

A náthás baba szoptatása: nem kell, hogy szenvedjen!

Csak szipog és szörcsög, a cicit kiköpi, sehogy sem tud egyszerre enni is és levegőt is venni. A keserves sírás minden anya szívét facsarja, és ilyenkor nem árt minél hatékonyabb megoldást keresni.
2015. November 15.

Náthás baba

10 tipp a jól szelelő orrocskáért

1. Szívás!

A porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó jó szolgálatot tesz. Ez egy gyenge vákuumot hoz létre, így kíméletes módon távolítja el az orrváladékot már az egészen kicsi babáknál is. Használjuk annyiszor, ahányszor csak akadályozott a légzés, vagy hallani, ahogy szinte bugyog a váladék: a rendszeres orrszívással megakadályozzuk a szövődmények kialakulását és a gyulladás átterjedését a garatra vagy a középfülre, esetleg az alsóbb légutakra.

2. Türelem és szeretet

Valószínű, hogy a zaj és a procedúra miatt nem kedvelik a kicsik, de ha türelmesek vagyunk, mindig simogatjuk közben gyermekünket, illetve elmagyarázzuk, mi történik, hamarabb túl leszünk rajta. Mindig vigasztaljuk meg, sose hagyjuk magára a sírással!

3. Éljenek a spray-k!

Ha tehetjük, orrcsepp helyett spray-t használjunk nátha esetén, orrszívás után, mert pontosabban adagolható, egyenletesebb hatóanyag-eloszlást biztosít, és gyermekeknél könnyebben alkalmazható, használata kényelmesebb. Olyan készítményt válasszunk, ami korlátlanul használható babáknál is, illetve legyen szempont a választásnál az is, hogy regenerálja a nyálkahártyát.

4. Meleg és gyógyít

Ha az orrjáratok tiszták, túl vagytok az orrspray használatán, jöhet igény szerint egy kis infralámpázás is!

5. Szellőztetés indul!

Az ablakot ne nyissuk rá a beteg gyermekre, rövid időre vigyük ki a szobából, vagy öltöztessük fel addig jobban.

6. Jöhet a pára!

A magasabb páratartalom enyhítheti a kínzó köhögést és megakadályozza az orrnyálkahártya kiszáradását – párásítsunk!

7. Maradéktalan tisztítás

Csecsemőknél nedves, puha textíliával mossuk le az orrkagylókra kívülről rászáradt váladékot, és használjunk kenőcsöt, hogy a bőr felmaródást megakadályozzuk.

8. Cici, cici és cici

Kínáljuk náthás gyermekünket gyakran mellel, hadd szopizzon akkor és annyit, amennyire csak igénye van betegen. A szopás megnyugtatja, segít neki visszaaludni, és pótolja a tetemes folyadékveszteséget. Két-három ilyen végigszoptatott éjszaka miatt sem az elkényeztetéstől, sem a túletetéstől nem kell tartani. A szoptatás elején ürülő tej kalóriaszegényebb, vizesebb (szomjoltóbb), mint az, amely a szoptatás vége felé jön a mellekből. Ha nátha után vagy közben a baba viszont szopási sztrájkba kezd, lehetséges, hogy fülfájás miatt esik nehezére a nyelés, ezt érdemes figyelni!

9. Elő a hőmérőt!

A lázmérés se maradjon el: a nátha gyakran okoz hőemelkedést, illetve lázat, melyet a lázcsillapítás általános szabályai szerint 39 °C felett gyógyszeresen (esetleg fizikai módszerekkel) csillapítani kell. Kettőt egy csapásra: a lázcsillapítók a fájdalmat is csillapítják.

10. Anyuka, hordozz!

Néhány éjszaka, és vége ennek a babát és mamát is próbára tevő időszaknak, nyugtasson mindenkit ez a tudat. Ha napközben még anyásabb a pici, a testközelség biztosítása segíthet túlélni a napi rutint: egy hordozókendőben magunkra kötve kielégíthető ez a babaigény, és közben a dolgunkat is zavartalanul tudjuk végezni.Ne feledjük: míg a vírusos fertőzéseknél az orrváladék víztiszta, híg, addig a sárgás-zöldes, sűrű orrváladék felülfertőződésről tanúskodik! Keressük meg a házi gyermekorvost, hiszen ez másfajta kezelést igényel.Ezek is hasznosak lehetnek: