Baba

Szopisztrájk

Elutasította a mellem. Nem akart többet szopni. Elválasztotta magát a babám. Ugye ismerős mondatok? A szopisztrájk azonban nem jelenti a szoptatás végét!
2016. Augusztus 03.

Szopisztrájk

Amikor anyukák mesélnek arról, hogy kinek, hogy ment a szoptatás, milyen nehézségek adódtak, gyakran hallom, hogy azért fejezték be a szoptatást, mert a baba úgy döntött, elválasztja magát.

De álljunk csak meg egy szóra! Miért is döntene így egy baba néhány hónapnyi tökéletes szopizás után, amikor csak anyatejet kap, vagy épp csak megkóstolta a hozzátáplálással adott új ételeket? Miért is ne kellene neki az addig imádott anyatej?

A szopizás elutasításakor sok anyuka sajnos arra a téves következtetésre jut, hogy a baba el akarja magát választani, mást szeretne enni, de a környezet felől is érkezhet sok elbizonytalanító információ. Az én esetemben, amikor hasonló történt, akkor a “Biztos nem jó a tejed” reakció érkezett elsőként. Mindehhez társul még az anya stresszelése, hogy elég táplálékhoz fog-e jutni a babája, aki elképzelhető, hogy igen makacsul ellenáll minden mellre tevéskor. A pár napnyi kétségbeesést követően pedig sokan inkább beletörődnek abba, hogy véget ért a szoptatás időszaka.

Pedig nem kellene!

Sztrájkol a babám?

Egy egy év alatti gyermek, akinek az anyatej jelenti a legfontosabb táplálékát, szinte biztos, hogy nem az elválasztás szándéka miatt utasítja el az anyamellet. Nagy valószínűséggel szoptatási sztrájkkal állunk szemben. Egy üzenettel, amit a babánk szeretne velünk közölni vagy jelezni.

Mi okozhatja a szopási sztrájkot?

A szopási sztrájk egy olyan elutasítás a baba részéről, ami lelkileg igencsak megviselheti az édesanyát. Amellett, hogy folyamatos aggódás veszi kezdetét amiatt, hogy a pici nehogy hiányt szenvedjen, a kimaradt szoptatások miatt a mell is telítődik, ami mellgyulladáshoz vezethet.Mivel többféle ok is állhat a sztrájk mögött, így ha megoldást szeretnénk találni, akkor érdemes megfigyelni minden egyes lényegtelennek tűnő momentumot is.Nézzük a legfontosabbakat!

Betegség, fogzás

Gyakran a pici szájában kell a sztrájk okát keresnünk: egy elhúzódó, fájdalmas fogzás, afta vagy herpesz, esetleg valamilyen gombás fertőzés is állhat az elutasítás mögött.Előfordulhat a nyelés nehezítettsége, szopás közben kialakuló fájdalom, amely mögött sokszor fülgyulladás áll.Máskor egész egyszerűen nem tud levegőt venni a pici, mert egy megfázás miatt eldugult az orra.Reflux betegség esetén szintén kellemetlen lehet a szopizás illetve a nyelés a babának.

Szoptatási pozíció

Ahogy a gyerkőc nő, úgy változik az a testhelyzet is, amiben szívesen szopizik. Előfordul, hogy a korábban bevált, kényelmes szoptatási helyzet már nem megfelelő számára, ezért utasítja el a mellet.

Kozmetikum, higiéniai termék

Különös, de igaz, hogy ha az édesanya egy új testápolót, dezodort vagy parfümöt kezd használni, ami nem tetszik a picinek, akkor elutasíthatja a szoptatást. Egy erős öblítőszer vagy mosószer illata is kiválthatja a kicsi ellenállását, sőt a mellbimbó kezelésére való krémek, kenőcsök is okozhatnak hasonló problémát.

Visszatérő havi vérzés

A menstruáció bizony megváltoztathatja az anyatej ízét. Így a havi vérzés jelentkezése sztrájkhoz vezethet.

Cumik

A játszócumi vagy cumisüveg nincs jó hatással a szoptatásra. Mindenképpen kerülendőek, hiszen ezek kielégítik a baba szopási igényét, így szintén szopási sztrájkot idézhetnek elő. A cumisüvegből adott táplálék ráadásul a tejmennyiség csökkenéséhez is vezethet.

A szoptatás körülményei

Főleg 3 hónapos kor felett, már jobban elkalandozik a kicsi figyelme. Ilyenkor egy-egy külső inger (tv, hangos beszéd) megszakíthatja illetve meg is zavarhatja a szoptatást.Nem jó az sem, ha valamilyen negatív inger kapcsolódik a szoptatáshoz: az anya ideges, feszült, vagy családtagjaival veszekszik; sietteti a kicsit, esetleg nem elégíti ki a baba szopási igényét (hamar leveszi a melléről). Előfordulhat az is, hogy a fogzás miatt ráharap a mellbimbóra a baba, amire túl erős reakciót ado az anya. Emiatt ellenállás alakulhat ki a babában a későbbi szopizásokkor.

Valamilyen étel vagy étrend-kiegészítő

Ha az édesanya újfajta étrend-kiegészítőt vagy gyógyszert szed, az szintén okozhat gondot a szoptatásban, de érzékenyen reagálhat a pici az anya által fogyasztott ételekre is.

Mi a teendő, ha szopisztrájk van?

A legfontosabb, hogy ne kapkodjunk, ne stresszeljük magunkat! A sztrájk többnyire csak pár napig tart. Az anyukák hajlamosak ilyenkor (is) magukat hibáztatni, bűntudatba merülni, ami csak tovább nehezítheti a kialakult helyzetet. Se a babának, se a szoptatásnak nem tesz jót a felesleges önmarcangolás. Próbáljuk meg feltérképezni, hogy mi állhat az elutasítás mögött.Betegség esetén, vagy ha ennek gyanúja merül fel, természetesen a gyermek orvosával illetve védőnőjével is vegyük fel a kapcsolatot! Az eldugult orr, a fogzás, a szájban található bárminemű probléma azonnal feltűnik egy édesanyának. Bármilyen egyéb gyanú esetén kérjük szakember segítségét!Ha elhúzódna a szopisztrájk, vagy bizonytalanok vagyunk, célszerű akár egy szoptatási tanácsadó segítségét is kérnünk.Mivel a legfontosabb, hogy a baba a sztrájk alatt is elegendő táplálékhoz jusson, ezért, amennyiben nem sikerül mellre tenni, elsősorban saját lefejt anyatejünket adjuk oda pótlásként! A fejés segít megelőzni a túltelítődést és a további problémák kialakulását is. A pótlást ne cumisüveggel adjuk, hanem kispohár, fecskendő vagy kanál segítségével! A cumi itt csak tovább rontaná a helyzetet.A sztrájk alatt is figyeljük a pisis-kakis pelusok számát (papírpelus esetében 4-5 db, textilpelusnál 5-6 db naponta), ezek segítségével nyomon tudjuk követni, hogy elég tejhez jut-e a kicsi.A szopisztrájk idején is kitartóan és türelmesen kell a szoptatással próbálkoznunk! Érdemes a visszaszoktatást arra a napszakra tenni, amikor a pici alszik vagy álmos, ilyenkor ugyanis jobban elfogadja a mellet mint ébren.Fontos, hogy teremtsünk nyugodt környezetet a szoptatáshoz, hogy semmi ne vonhassa el a figyelmét a kicsinek! Szoptatáskor próbáljunk ki minél több pozíciót és helyzetet, és igyekezzünk minél szorosabb testi kontaktusban lenni a babával ezeken a nehéz napokon is! A bőr érintése, az anya közelsége, a gyakori összebújás, az együttalvás vagy hordozás mind-mind jó irányba terelheti a reménytelennek tűnő állapotot is.Higgyük el! Mi vagyunk a lehető legjobb anyukája a babánknak, és bízzunk abban, hogy türelemmel és kitartással képesek vagyunk ezt az átmeneti nehézséget is orvosolni!Kapcsolódó cikkeink: