Baba

Mit tehetsz, ha nem akar szopni a baba?

A nyolc hónapos kisfiú egyik nap még él-hal a szopiért, másnap pedig nem hajlandó szopni már. Ilyen hamar elválasztotta volna magát? Mi állhat a szopási sztrájk hátterében?
2011. Október 16.

Kérdés:

Nyolc hónapos kisfiamat eddig naponta ötször-hatszor szoptattam, szilárd ételt mindig szoptatás után kapott és fogadott el. Jól gyarapodik, már tíz kiló, nagyon szeret szopizni, de a többi ételt is szívesen eszi. Ma számomra teljesen váratlanul nem fogadta el a mellemet, be sem volt hajlandó kapni, most már kétszer is próbálkoztam, de hiába. Nagyon meg vagyok döbbenve, mert eddig szó szerint reszketett a szopiért. Tanácstalan vagyok, hogy most mit csináljak.

Fejjek, és aztán majd pár nap múlva újra el fogja fogadni? Tudomásom szerint nem vagyok terhes, és még nem is menstruálok. Vagy lehet, hogy meg fog jönni, és azt érzi?

K. Judit, e-mail

Válaszom:

Mit tehetsz, ha nem akar szopni a baba?

Leggyakrabban az áll a hasonló sztrájkok mögött, hogy a baba megijed attól, ahogy felsikoltasz, amikor megharap. Ez a kis baleset elég gyakori olyan csecsemőknél, akik még nem tanulták meg a saját ujjacskáikon, hogy a harapás fájdalmas dolog. A második leggyakoribb ok, hogy fáj valami a szájában: a vírusos aftózis például nyílt sebekkel borítja be a száj belsejét. De a fogak áttörése előtti napok is kritikusak lehetnek.

Az is lehet, hogy meg fog jönni a vérzésed, de ebben az esetben nem az szokott történni, hogy a baba eleve be sem kapja a mellbimbót, hanem az, hogy nem szopik olyan szívesen, vagy belekóstolva teljesen elutasítja. De ez valójában nagyon ritka. Ilyen helyzetben az a legcélszerűbb, ha kedvesen, türelmesen és nyugodtan újra és újra megkínálod, és, legalábbis egyelőre, nem próbálod mással helyettesíteni a szoptatást, például több szilárd étellel, cumisüveggel, tápszerrel, gyümölcslével.

Fontos, hogy a kisfiad elegendő gyöngédséget és összebújást kapjon ebben a számára is elbizonytalanító időszakban. Ha nagy benne az ellenállás, amikor szoptatni próbálod, dédelgesd úgy a melled közelében, hogy nem kínálod fel neki, csak lehessen ott. Neki is nehéz ez az egész! Megpróbálhatod lefejt tejjel kispohárból megitatni, ha úgy sem fogadja el, akkor valószínű, hogy az ízével van valami baja.

Nem kezdtél el például vitaminkészítményt, étrend-kiegészítőt vagy mesterséges édesítőt használni mostanában? Ezek változtathatnak a tejed ízén, megszokott illatán. Előfordulhat, hogy ezt fogadja idegenkedve a pici. Az is lehet, hogy olyasmi zavarja, amit a testedre kensz, és az új illat, íz miatt nem érzi eléggé a te saját, jellemző illatodat.

Általában nem elválasztódásról van szó ilyenkor, hanem múló gondról, de a kimenetelét elég erősen befolyásolja, hogy meg tudod-e őrizni a nyugalmadat, és mennyire tudsz ellenállni annak, hogy erőszakosan tukmáld a szoptatást. Persze ilyenkor fejni is kell, mert a túltelítődő mell gyulladást, magas lázat és a tejmennyiség csökkenését vonhatná maga után. Kézzel is megpróbálhatod, de nagy teljesítményű mellszívót is kölcsönözhetsz pár napra.

Judittól azóta visszajelzés is érkezett! Valóban elkezdett szedni egy jellegzetes ízű és szagú vitamin- és ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítőt, ezért, mivel más okot nem talált, felhagyott ezzel. Kisfia először csak néha-néha volt hajlandó szopni, de három-négy nap elteltével ismét minden a régi.

Hasonló esetben itt kérhetsz segítséget szoptatási szaktanácsadótól.

Ezek is érdekelhetnek:

Nem enged szoptatni a párom, mit tegyek?

Másodszorra sikerült a szoptatás!

Mi befolyásolja a szoptatás sikerét?

8 ok, ami miatt fájhat a szoptatás

Forrás: Kismama magazin