Baba

Fogzás: kipróbált praktikák

Hiába bizonygatják sokan, hogy a fogzás nem fáj a gyerkőcödnek, előfordulhat, hogy te ezt másképp tapasztalod.
2016. Február 16.

A fogzást ugyanis gyakran kíséri nyűgösség, duzzadt íny vagy az arc kipirosodása.

Készítettünk egy kérdőívet, melyben azt kérdeztük meg, ti hogy éltétek meg szülőként gyermekeitek fogzását, és milyen praktikákkal igyekeztetek csillapítani a kellemetlen tüneteket.

Az általunk készített kérdőívben a legtöbben fokozott nyáltermelődést vettetek észre a fogzás során a picinél, és azt, hogy feltűnően gyakran vett különféle dolgokat a szájába, hogy azokat rágcsálhassa. Szintén sokan számoltatok be arról, hogy jóval nyűgösebb volt gyermeketek, és éjszaka többször is felébredt a fogzás ideje alatt. De kísérheti a fogzást hőemelkedés és pelenkakiütés is. Ilyenkor természetes, hogy szülőként igyekszünk minél hatékonyabb segítséget nyújtani a picinek, hogy könnyedebben átvészelje ő is és mi is ezt az időszakot.

Tanácsok innen-onnan

Úgy tűnik, a fogzással kapcsolatos praktikákért elsősorban a védőnőtökhöz fordultok, de rögtön utána internetes fórumokon tájékozódtok, s szintén sok tanáccsal látnak el benneteket a rokonok is. Sajnos azonban a népi bölcsességek, régi praktikák nem feltétlenül időtállóak.

Válaszaitokból kiderült, hogy sokan kaptatok kifejezetten veszélyes ötleteket a baba fogzási fájdalmának enyhítésére: ilyen például az alkohollal, borral vagy pálinkával való bedörzsölése az ínynek. Ettől kevésbé veszélyes, de bizarr ötlet a citrommal való bedörzsölés, amitől állítólag felpuhul a baba ínye. Nagy népszerűségnek örvendhetett valaha a dianás cukorka használata fogzási fájdalomra – hiszen több válaszadónk is ezt a javaslatot kapta -, de manapság nem tartozik a korszerű praktikák közé.

Melyek a kipróbált, hatékony módszerek?

Gyógynövényes zselék

Felmérésünk alapján úgy tűnik, hogy a fogzás problémájával szembenéző szülők többsége az ínyre kenhető gyógynövényes zseléket, géleket használja leginkább. Ezek a helyi érzéstelenítőt és gyulladáscsökkentő hatású anyagokat tartalmazó szerek többnyire csak napi 2-3 alkalommal használhatóak, és hatásuk 15-20 percig tart. Addig tehát kiválóak, míg a picit el tudod altatni.

Fájdalomcsillapító szerek

A hagyományos fájdalomcsillapító szereket (szirupokat) is igen sokan vettétek igénybe, és ezeket is hatékonynak találtátok. Ne feledjétek azonban: ezekkel a készítményekkel nagyon megfontoltan kell bánni! Szigorúan tilos huzamosabb ideig, pár napnál tovább folyamatosan vagy megelőzésképp adagolni, hiszen mind a paracetamol, mind az ibuprofen tartalmú csecsemőknek szánt készítmények mellékhatásokat is okozhatnak, különösen tartós alkalmazás esetén.

Rágnivalók

Harmadik népszerű és általatok is hatékonynak talált módszernek a különféle rágókák használata bizonyult. Ezek közül különösen közkedveltek a vízzel feltöltött rágókák, amelyeket hűtőszekrénybe lehet tenni, és így lehűteni. Ezek amellett, hogy enyhítik a fogzás kísérte kellemetlen érzést, hűsítik a duzzadt ínyt, és remek figyelemelterelők is.

Hasonlóan kedvelt a masszírozó fogkefe használata mint fogzás elleni praktika. Ezzel saját magának tudja a pici dörzsölni az ínyét. Nálunk mindkét gyerekemnél az egyik leghatékonyabb eszköznek ez bizonyult.És mi a helyzet a cumival? Egy 2015-ös vizsgálat szerint, melyet a Columbia Egyetemen végeztek el 6 hónapos gyerekeknél, kiderült, hogy a cumi illetve a fogzás során használt rágókák jelentősen lassíthatják a beszédfejlődés kialakulását.

A piciknek ugyanis a beszédhangok megfejtéséhez szükségük van a szabad nyelvmozgásra. Paradox módon ezt a szabad nyelvmozgatást azonban pont azok az eszközök (pl. rágókák) késleltethetik leginkább, melyeket fogzáskor adunk nekik. A tanulmány persze nyitva hagy egy sor kérdést, többek közt azt is, hogy vajon mennyi szabad nyelvmozgásra van szüksége a piciknek, hogy ne sérüljön a beszédmegértés képessége?

Gyakoribb szoptatás

A fogzási kérdőívünket kitöltők 65%-a – saját tapasztalatai alapján – a szoptatást is az igen hatékony fájdalomcsillapító módszerek közé sorolta. Valóban, a szoptatás a lehető legtermészetesebb fájdalomcsillapító és nyugtató módszer. Ha babád még szopik, érdemes gyakrabban mellre tenni, ha a fogzás nagyon megviselné.

Szelíd megoldások

Nézzük, mit tapasztaltatok a természetes fogzáskönnyítő módszerek kipróbálásakor!

Homeopátia

Bár számtalan homeopátiás készítmény áll rendelkezésre, amellyel enyhíthetjük a fogzási fájdalmat, válaszadóink ezek közül mindössze kettőt próbáltak ki.

Az egyik a kombinált Viburcol kúp, míg a másik a monokomponensű Chamomilla (kamillás golyócska). Érdekesség, hogy mindkettőnél vegyesek voltak a tapasztalatok: a kipróbálók 1/3-a használta és jónak találta, a másik 2/3-a viszont használta, de vegyesek voltak a tapasztalatai.

Borostyánlánc

Talán az egyik legmegosztóbb fogzáskönnyítő eszköz a szülők között. A láncot forgalmazók szerint a kőben található illóolajok a testhő hatására felszabadulnak, és ez enyhíti a kellemetlen fájdalmakat. Egy másik elmélet szerint a borostyánnak elektromágneses aktivitása van, és tisztán természetes energiát termel. Azt azonban, hogy a kő gyógyító hatást gyakorol a fogzással küzdő baba szervezetére, tudományos vizsgálatok egyelőre nem bizonyították sajnos. Viszont a veszélyes voltát annál inkább.

S hogy ti mit gondoltok a borostyánláncról?

A kérdőívet kitöltők 10%-a kipróbálta gyermekénél a láncot, és hatékonynak találta. A tapasztalatok szerint a gyerekeket nem viselte meg a fogzás, sőt, ha egy ideig nem tették fel, akkor a baba nyűgösebb lett. Volt olyan válaszadónk, aki isteni csodának nevezte a borostyánláncot, míg akadt olyan is, aki csak fenntartással (a baba ágya fölé akasztva) merte használni.

Válaszadóink többsége azonban igencsak rossz véleménnyel van a láncról. Jobb esetben csak placebónak, szülőt megnyugtató eszköznek neveztétek a láncot, de többségetek keményebben fogalmazott: hatástalan kuruzslásnak, marketing fogásnak tituláltátok, ami veszélyes és káros a babára nézve.

Kétségtelen, hogy bárhogy is van fűzve, csomózva a lánc, ezek az ékszerek bizony szakadhatnak, a hamisított kövek ráadásul repedhetnek, törhetnek is, ez pedig fulladást okozhat. Ha valaki egyenesen a gyerkőc szájába adja rágókaként, még nagyobb veszélynek teheti ki a picit.

Célszerűbb tehát más, kevésbé veszélyes módszer után nézni!

És még számtalan praktika

Érdekes, hogy vannak praktikák, amelyeket bátortalanabbul, vagy egyáltalán nem használtok fogzás idején: ilyenek például a virágesszenciák keverékéből álló, a homeopátiához hasonló Bach-virágcseppek.De hasonlóan kevesen ismeritek az ibolyagyökér rágókát illetve láncot, amelyben olyan hatóanyagok vannak, melyek a rágás során felszabadulva enyhíthetik a fájdalmat.

Láthatjátok, hogy csak, ha a természetes praktikákat próbáljuk számba venni, számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. S ezek is, csak úgy, mint a hagyományosabb módszerek, gyerekenként eltérően hathatnak. Érdemes tehát a számotokra leghatékonyabb, a gyermeked egészségét is szem előtt tartó módszert megkeresni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Apró fogak, nehéz hónapok
  • Segítség, fogzik a gyerek!
  • A fogzás tényleg ennyire fáj?
  • Csodaszerek fogzásra? Mindent kipróbáltunk
  • 13+1 fogas kérdés