Baba

Segítség, fogzik a gyerek!

A fogzásról rengeteg városi legenda kering az anyák körében. Van, aki azzal ijesztget, hogy több napos nem alvásra kell felkészülni a baba első fogainak kibújásakor, van, aki egy legyintéssel elintézi, úgyis halljuk majd, ha a foga alatt koccan a kanál.
2014. Október 12.

A gyerekeknél a fogzás olyan, mint az anyukáknál a szülés. Mindenki másként éli meg: van, aki szörnyű, fájdalmas élményként, van, aki bolhacsípésként, más pedig teljesen természetes folyamatként. Az biztos, hogy teljesen felesleges előre rettegned a babád fogzásától, ugyanakkor nem árt, ha egy kicsit tájékozódsz a témában, ha hirtelen “helyzet van”, tudd, hogy merre keresd a megoldást.

Gyógyszertári megoldások

Ma már rengeteg fogzáskönnyítő gél és por van forgalomban. A patikában kérheted a gyógyszerész segítségét a választás előtt, vagy megkérdezheted az ismerős anyukákat is. Ám közel sem biztos, hogy ami más gyermekénél bevált, az a te lurkódnál is hatásos lesz. Előfordulhat, hogy több készítményt is ki kell próbálnotok, mire rátalálsz a megfelelőre.

Rágni, rágni, rágni!

Tapasztalni fogod, hogy a fogzási időszakban gyermeked rágási-harapási kényszere eléggé megnő. Ezért engedd neki, hogy rágcsáljon, harapdáljon. Ha nem éhes, rághat kifejezetten erre a célra gyártott rágókát. Ennek segítségével a picinek könnyebb lesz átvészelnie a fogak kibújásával járó kellemetlenségeket: masszírozni tudja vele a fájdalmas ínyt a fogzás különböző szakaszaiban, és persze játszani is tud vele. Ha pedig éhes, adhatsz neki olyan ételt, ami “megdolgoztatja” az ínyét: például alma- vagy répadarabkákat.

Ha már nagyobb a gyermeked, akkor a pirítós és a kemény keksz sem rossz választás, de nagyon fontos, hogy mindig győződj meg róla, hogy amit a gyermeked a szájába vesz, biztonságos (nem okoz fulladást), és a korának megfelel.

Ékszer vagy nyugtató?

Rengeteg kisbabán látható barnás színű gyöngysor. Az ő anyukáik nem divatból cicomázzák fel gyermeküket, hanem a borostyánláncot használják a fogzási tünetek enyhítésére. A láncocska működésére 2 elmélet is van: egyik, hogy illóolaj szabadul fel a testhő hatására, másik, hogy elektromágneses aktivitással bír a borostyán – mindkettő szerint az eredmény a fájdalomcsillapító hatás.

Időközben számos szakmai cáfolat született a borostyánláncok hatékonyságával kapcsolatban. Ráadásul az is bebizonyosodott, hogy több okból is életveszélyes, illetve az egészségre ártalmas lehet a nyaklánc. Így viselése nem javasolt.

Homeopátiás gyógyszerkészítmények

A fogzási problémák kezelésére homeopátiás gyógyszerkészítményeket is választhatsz. Használat előtt nem árt tudni, hogy a homeopátiás szerek alkati szerek. Ez azt jelenti, hogy csak egy adott tünetegyüttesnél ajánlott a használatuk, ezért ha bizonytalan vagy, inkább kérdezd meg a gyermekorvost vagy a gyógyszerészt, hogy a te babádnál, melyik szer a legalkalmasabb.

Ha nem tudtok dönteni, használjátok a Viburcol kúpot, amely komplex készítmény, több hatóanyaggal. A homeopátiás szerek nem akut tüneteket enyhítenek, hanem az immunrendszert mozgósítják a probléma megszüntetésére, alkalmanként használva tehát nem érnek semmit. Ezeket a készítményeket folyamatosan kell szedni a tünetek enyhüléséig, de a pontos adagolásról minden esetben tájékozódj!

Kapcsolódó cikkek:

Fogzás: kipróbált praktikák

Fogzik a baba, mit tegyek?

A fogzás folyamata