Baba

Gyakori problémák, amiket a fogzás okozhat

A baba fogzása egy folyamat, amely a fog kibújását és az azt megelőző állapotot jelenti. Mivel a babák nagyon különböznek egymástól, ezért mindegyikük másként éli meg a tejfogai növekedését. Babánként változó, hogy milyen tünetek kísérik a fogzást.
2019. Május 29.
Gyakori problémák, amiket a fogzás okozhat

A tejfogak fejlődése már az anyaméhben megkezdődik, a tejfogak csírája megtalálható a magzat állcsontjában. A fogzás folyamata (a fogcsírák mozgolódása) általánosságban három-négy hónapos korban megkezdődik, az első fog kibújása a baba féléves korára tehető, de nagy egyéni eltérések lehetnek. Ha a pici tejfoggal születik vagy a születés után néhány héttel tör elő egy vagy akár két fog, akkor korai fogáttörésről, ha a babának még egy évesen sincs foga, akkor késői fogzásról beszélünk. Nagyon ritka, hogy bármilyen bajt jelezne az átlagostól eltérő fogzás. A nemek között is vannak eltérések és a genetikai háttér is befolyásoló tényező.

A fogak kibújását hetekig, hónapokig tartó tünetek előzhetik meg. A legtöbb baba produkál egy vagy akár több fogzási tünetet, de természetesen vannak babák, akik könnyedén és tünetmentesen esnek át a fogzás folyamatán.

A fogzás leggyakrabban tapasztalható tünete: a baba nyűgössé, síróssá válik. A fogzási kellemetlenség vagy fájdalom az alvásra is hatással van, sok baba gyakrabban felébred éjszaka, nehezebben alszik el vagy kevesebbet alszik.

A fogzás helyi tünet, nyálkahártya- és ínygyulladással jár. “Mielőtt kibújik a fog, lehet az ínyen egy kis gyulladás, duzzanat, áttöréskor akár vérzés is. Ezek a tünetek a fogzással járhatnak, nincs ok az aggodalomra” – mondja Dr. Nagy Aliz, az Újbudai Fogászati Centrum konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa.

A fogzást kísérő gyakori panasz a nyálzás. A sok nyál irritálja a baba bőrét, ezért a száj környéke, az arcocskája kipirosodhat, kiütések jelenhetnek meg rajta. Érdemes puha kendővel gyakran megtörölni, felitatni a nyálat. Esetleg hidratáló bőrvédő krémre is szükség lehet.

A baba étvágyára is hatással lehet a fogai növekedése, általában étvágytalanabbak lesznek, bár a szoptatás ilyen esetben is nagyon fontos: megnyugtatja a babát, segít az elalvásban, véd a kórokozók ellen és az anyatejnek fájdalomcsillapító hatása is van. Ezzel ellentétben sajnos a szívó hatás növelheti a baba kellemetlen érzetét, és pár korty tej után kiköpheti a cicit vagy a cumisüveget. Nincs mit tenni, csak a türelem segíthet, ha kibújt a fogacska az étvágy is visszatér.

Sok babánál változhat a széklet gyakorisága és az állaga hígabb lesz. A hígabb széklet irritálhatja, felmarhatja a popsi bőrét. Gyakoribb pelenkacserével, bőrnyugtató krémekkel a kiütések hatásosan kezelhetőek.

Hőemelkedés is előfordulhat a fogzási időszakban. “Magas lázat nem okoz a fogzás, láz esetén valamilyen más okot kell keresni a háttérben” – erősíti meg Dr. Nagy Aliz. Egy 2016-os átfogó tanulmány, amelyben 3500 gyerek adatait vizsgálták meg szintén azt mutatja, hogy semmilyen összefüggés nincs a fogzás és a láz között. Mindenesetre, ha a hőemelkedés tovább tart három napnál, vagy 38 fok feletti a láz, indokolt gyermekorvoshoz fordulni.

Előfordulhat az is, hogy a baba a füléhez kap vagy az arcát dörzsöli, ilyenkor (főleg az őrlőfogak előtörésekor) kisugározhat a fájdalom ezekre a területekre is.

A fogzási folyamatot nem tudjuk befolyásolni, de segíthetünk a kellemetlenségeken, a fájdalmon. Tipikus tünet továbbá, hogy a baba az öklét vagy valamilyen tárgyat gyakran a szájába vesz. Adhatunk rágókát a babának, a hűsítő hatás enyhítheti a tüneteket, az íny finom masszírozása is hatásos lehet. Jó szolgálatot tehet az ibolyagyökér rágóka is, a benne található alkaloidák csillapíthatják a fájdalmat. Mindig bevizsgált termékeket vegyünk. A hűvös, hideg ételek rágcsálása is sok babának szokott segíteni. Ezeken kívül különböző gélek és kenőcsök tehetik elviselhetőbbé a baba számára a fogzást.

Az első fogak kibújásával a napi kétszeri fogmosás szokásának kialakítását is érdemes elkezdeni. Eleinte csak nedves, steril gézlappal kell áttörölni az ínyt és a fogakat is, majd – ahogy szaporodik a tejfogak száma – speciális babafogkefére lehet áttérni. Ne felejtsük el a fogkefét háromhavonta cserélni. Fogkrémet is lehet használni, de csak kis mennyiségben, és szigorúan a gyermek korának megfelelőt.

A fogzás mind a szülők, mind a babák számára kritikus időszak, de gondoljunk arra, hogy ez nem egy betegség, csak egy nehéz, átmeneti időszak, ami egyszer véget ér.

Kapcsolódó cikkeink: