Baba

Fogzási fájdalom: hogy lehet csillapítani?

A baba fogzása a legtöbb esetben fájdalommal jár, ez a fájdalom, nyomásérzés több hónapig is eltarthat. A fájdalom csillapításának különböző módjait választhatjuk.
2019. Május 15.
Fogzási fájdalom: hogy lehet csillapítani?

A baba fogainak fejlődése már a születés előtt megkezdődik, mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontokban. A baba fogzásának kezdetét hagyományosan hat hónapos kor környékére tesszük, ekkor bújik ki általában az első fogacska. A fog áttörését azonban megelőzhetik, és a legtöbb babánál meg is előzik fogzási tünetek. Ilyen tünet lehet a nyűgösség, sírósság, fokozott nyálképződés, étvágytalanság, rosszabb alvás, éjszakai többszöri megébredés, nyugtalanság, lazább széklet és fájdalom. Sok kisbaba gyakran a füléhez kap, ennek az az oka, hogy a fájdalom kisugárzik a fülbe is. A fogzást jelezheti a baba kipirult arca is. Sok szoptatott kisbaba az intenzívebb fogzási időszakban szinte egész nap cicin lenne, míg más babák éppen ellenkezőleg: elutasítják a szopizást.

Egyénenként eltérő, hogy a fogzás tünetei mikor jelentkeznek, vannak olyan kisbabák, akik már 2-3 hónapos koruktól fogzási tüneteket mutatnak, míg más kisbabáknál szinte észrevétlenül bújuk elő az első fogacska.

A fájdalmat az okozza, hogy a tejfogcsíra növekedésével a fogak egyre jobban nyomulnak a fogíny felszíne felé. Ez egyfajta nyomásérzés, ami kellemetlen, sőt, fájdalmas is lehet. A fogíny általában duzzadt, ahogy egyre közelebb és közelebb kerül hozzá a fogcsíra.

A fogzási fájdalom hosszú ideig is eltarthat, hiszen a fogcsíra növekedése időbe telik. A folyamat során egyre intenzívebbé válik a nyomásérzés, a viszketés és a fájdalom, míg végül a fogacska áttöri az ínyt és kibújik. A fogzás egészen 3 éves korig eltarthat, persze nem folyamatosan, vannak rövidebb-hosszabb nyugalmi periódusok is.

Ebben az időszakban a legtöbb baba úgy próbálja enyhíteni a nyomásérzést, hogy folyamatosan rág valamit, az öklét vagy keményebb tárgyakat, játékokat.

Hogy csillapítsuk a fogzási fájdalmat?

Több lehetőségünk is van arra, hogy segítsünk a kisbaba fájdalmán, de fontos hangsúlyozni, hogy nincs olyan csillapítási módszer, ami minden babának ugyanannyira használ. A legtöbb esetben több mindent is ki kell próbálni, míg egy hatásos megoldást találunk.

Anyatejes babáknál a többszöri szoptatás fájdalomcsillapító hatással is bírhat. Segítség lehet a babának, ha sokat van testközelben, ilyenkor még inkább szeretik a hordozást, ölelést. Segíthet az íny finom dörzsölése, simogatása, masszírozása ez történhet tiszta kézzel vagy hideg, tiszta anyaggal, például textilpelenkával, de kifejezetten erre a célra készült szilikon eszközzel is.

A rágóka sok kisbabának segít, ezt rágcsálva enyhül a fájdalom. A hűthető rágóka könnyen beszerezhető, a hűsítő hatás jelentősen enyhíthet a fájdalmon, kellemetlen érzésen. Figyeljünk arra, hogy soha ne mélyhűtőből adjuk a babának a rágókát és természetesen bevizsgált, ellenőrzött terméket vásároljunk, ami biztosan nem tartalmaz mérgező anyagokat.

A hűvös vagy hideg ételek is segíthetnek, ha már eszik a baba gyümölcsöt, zöldséget, akkor kis, hűtött darabokat adhatunk neki a fájdalom csillapítására, de mindig legyünk mellette, elkerülendő a félrenyelést.

Akik a természetes megoldásokat kedvelik kipróbálhatják az ibolyagyökér rágókát: az ibolyagyökérben lévő alkaloidák csillapíthatják a fájdalmat és segíthetik a fogak áttörését is azzal, hogy a baba rágicsálja.

Jó megoldás lehet a fogzási gélek, kenőcsök használata is. Többféle kenőcs, gél is kapható, amelyek kifejezetten a baba fogzási fájdalmát hivatottak csillapítani. Minden esetben olvassuk el a használati utasítást és tartsuk is be. Alapos kézmosás után óvatosan, körkörös mozdulatokkal kenjük be a baba ínyét a hűsítő, fájdalomcsillapító géllel, kenőccsel. Érdemes étkezések után és alvás előtt használni a fájdalomcsillapító fogzási géleket.

Ne feledjük: a fogmosást az első áttört fogacskával meg kell kezdeni! Egy kis textildarabkát vagy gézt csavarjunk az ujjunkra és tiszta vízzel naponta egyszer-kétszer töröljük át a fogacskákat.

Kapcsolódó cikkeink: