Baba

Fogzik a baba, mit tegyek?

Éjszaka sírva ébred a kicsi? Talán éppen fogzik. Mik a fogzás jelei és hogyan tudsz rajta segíteni?
2016. December 22.

A fogzás gyötrelmes tud lenni

Több oka lehet, ami miatt a kisgyerek sírva ébred fel, ilyen lehet például az, ha rémálma van a picinek – vagy éppen, ha fogzik. Ha az alábbi jeleket tapasztalod, akkor szinte biztos, hogy az utóbbi a probléma: vörös, lágy íny; kipirult arc; nyáladzás; gyakori rágás vagy harapás; ingerlékenység; szoptatás közbeni kellemetlen érzés.

A fogzás tünetei gyakran rosszabbodnak, amikor a hátsó fogak, vagyis a zápfogak kezdenek előbújni. Ez a 12. és 15. hónap között szokott megtörténni. Ezek a fogak ugyanis nagyobbak, mint a többi, így általában fájdalmasabb is a gyermek számára.

Az alsó középső metszőfogak 6 hónaposa korban, a felső középső metszők 8-12 hónap körül, a szélső metszők felül 10-12, alul 13-14 hónaposan bújnak ki. A kisgyermek szemfogai úgy 20-24 hónap körül bukkannak elő, és jellemzően nem okoznak túl nagy bajt. Az őrlőfogak (zápfogak), amik 15-36 hónaposan jönnek ki, azok viszont már gyakran okoznak álmatlan, fájdalmas éjszakákat.

Mit tehetek azért, hogy jobban aludjon a baba a fogzás időszaka alatt?

Bár nem mindig egyszerű, de a fogzás miatt nem szabad eltérni a szokásos esti rutintól, amennyire csak lehet, ragaszkodjunk hozzá. Ha ideiglenesen megváltoztatjuk a szabályokat, utána nagyon nehéz lesz visszatérni a régi kerékvágásba.

Amikor a gyerek éjszaka felébred, adj neki pár percet, hátha visszabóbiskol. Ellenkező esetben simogasd, nyugtasd a szavaiddal.

Ha ezek nem használnak, próbáld ki az alábbiakat: a tiszta ujjaddal masszírozd az ínyét; adj neki egy korty hideg vizet; használj fogzásra kifejlesztett készítményeket, például zselét, krémet.

Sok esetben a szoptatás is enyhíti a fogzási fájdalmat, általában a fogzás erősebb szakaszaiban többet is szopiznak a babák. Segíthet a rágóka vagy az íny masszírozó “buzogány” használata, de az ibolyagyökér rágóka is sok kisbabát segített már át a nehézségeken.

A hűvös zöldség, gyümölcs darabok rágása, az íny masszírozása is könnyíthet a fogzási nehézségeken.

Olvasd el ezeket a cikkeket is fogzás témában: