Baba

A fogzás tünetei

Hogyan ismerheted fel a fogzást? Melyek azok a tünetek, amelyeket nem szabad a fogzásra fogni? Milyen tévhitek keringenek a fogzás kapcsán? A cikkből kiderül.
2016. Április 06.

A fogzás tünetei

Apukám ma már mindig arra figyelmeztet, hogy szülőként soha ne veszítsem el a türelmemet, de azt töredelmesen bevallotta, hogy ő bizony elvesztette. A fogaim miatt.

Állítólag nehezen viselte, hogy a hajnali kelés és az építkezés mellett, éjszaka sem igen hagytam aludni. A szűnni nem akaró éjszakai sírásoknak egy fenékre csapással vetett véget. Állítása szerint, ezzel le is zárult a fogzási probléma. Többet ugyanis nem volt éjszakai riasztás.

Persze apu ma már nem büszke erre a tettére, és semmiképp nem nevezhető hatékony fájdalomcsillapításnak ez a módszer. De az tény, hogy az a bizonyos cérna sokunknál szakadhat el, amikor megkezdődik a fogzás időszaka gyermekünknél.

A fogzás állapot, nem betegség

Állapot? De vajon soha nem ér véget? Ezt az állítást nekem is elég nehéz volt elfogadni, amikor a gyerekeim éjjel-nappal rajtam lógtak nyáltengerben úszva, kipirosodva, sokszor keserves sírás közepette. A fogzás a gyerkőcnek nagyon kellemetlen, nekünk pedig néha már-már embert próbáló feladat átsegíteni őt ezen az időszakon.

De mit jelent pontosan a fogzás?

A gyerekek tejfogának előbújását és az azt megelőző időszakot nevezzük a köznyelvben fogzásnak. A tejfogak előre törése előfordul, hogy már 3-4 hónapos korban megkezdődik, de jellemzően 6 hónapos körül körül kezdődik, és 2 éves korig is eltarthat. Ekkor törnek elő a hátsó őrlőfogak, amelyek jellemzően nagyobb megpróbáltatást jelenthetnek a picinek.

Mire számíthatsz ebben az időszakban?

A fogzás kellemetlen velejárói

A babának fájdalmai vannak, láthatóan nem érzi jól magát, nyűgös, rosszabb a közérzete. Fogzás idején az íny duzzadtabb lesz, pirosabb. Kis, fehér hólyagokat is megfigyelhetsz ilyenkor az ínyen. Emiatt a gyerkőc előszeretettel rágcsál minden keze ügyébe eső tárgyat, játékot; gyakran az öklét, ujjait is a szájába dugja, az ínyét piszkálja; sőt szoptatáskor hajlamos lehet harapni is.

A fogzás egyik legjellegzetesebb tünete a fokozott nyálképződés. Ez akár olyan méreteket is ölthet, hogy a pici ruhája is átnedvesedik, sőt külön kendőt vagy partedlit kell elé kötni, hogy ne kellejen állandóan ruhát váltani.

A fokozott nyálképződéssel függ össze, hogy ilyenkor gyakrabban pirosodik ki a popsija, pelenkakiütések jelenhetnek meg, és a pelenka jellegzetes szaga is arról árulkodik, hogy elkezdődött a fogzás. Ilyenkor ugyanis kissé hígabb lehet a széklet.

Fogzáskor az arc kipirosodik, szája körül is pirosabb lehet a bőr a nyál miatt. Ilyenkor bizony megváltozhatnak az alvási szokásai a babának: az addig nyugodtan alvó gyermek felriad, gyakran fúj riadót az éjszaka során többször is. A fogak kibújásakor előfordulhat hőemelkedés és átmeneti étvágytalanság is.

Hitek és tévhitek

Sok tévhit kering a fogzással kapcsolatban, ami olyan veszélyeket hordozhat, hogy hajlamosak leszünk komolyabb betegségeket is a fogzás rovására írni.

Egy ausztrál vizsgálat szerint, melyet a Journal of Pediatric and Child Health-ben publikáltak, a szülők 55%-a igencsak téves információkkal rendelkezik a fogzással kapcsolatban. Ők ugyanis úgy tudták, hogy a fogzás nagyon komoly betegségeket, hasmenést, fülgyulladást vagy akár magas lázat is okozhat.

Vajon miért?

Ennek elsősorban a régmúltba visszanyúló történeti okai vannak. Tudtad, hogy már az ókortól kezdve valamiféle különleges, misztikus dolognak tartották a fogzást, amelyhez számtalan babona és mítosz tapadt? Hippokratész, Celsus és Arisztotelész alapozták meg például azt a tévhitet, hogy a fogzás súlyos betegségekkel, lázzal és hasmenéssel jár.

Ehhez aztán a középkortól újabb és újabb ijesztő betegségeket kapcsoltak, amelyeknek természetesen semmi köze nincs a fogzáshoz: súlyos nátha, súlyvesztés, mandulagyulladás, bénulás, agyhártyagyulladás, kolera vagy a bénulás.

Nem véletlen tehát, hogy mind a magyar, mind az angol nyelvben a fogzás szóhoz fájdalmas, kellemetlen jelentés tapad.

Szülőfüggő fogzás?

Előfordul, hogy a szülő számtalan fél- vagy álinformációt hall a fogzásról, amelyeket aztán rendre felfedezni vél a gyermeken. Egyfajta önbeteljesítő jóslatként.

A tüneteket észlelését az is befolyásolja, ki hogy látja a gyermeket. Míg egy szülő határozottan felfedezni véli a fogzás jeleit gyermekén, addig egy másik szülő ugyanazokat a tüneteket nem biztos, hogy összekapcsolja fogzással.

Hogy ez mitől függ?

Elizabeth Oziegbe és munkatársai egy 2009-es vizsgálatukban megállapították, hogy minél jobb valakinek a szociális-gazdasági háttere, annál kevesebb tévhittel rendelkezik a fogzással kapcsolatban, és fogzási tünetekről is kevésbé fog beszámolni.

Ez már nem fogzás!

Melyek azok a tüneteke, amelyeket nem szabad a fogzásra fogni?

– Ha a gyerkőc lázas lesz, vagy tartós hasmenése van.

– Ha elhúzódó, fájdalmas sírást tapasztalsz nála, és nem tudod megnyugtatni.

– Ha huzamosabb ideig visszautasítja az ételt.

– Ha fáj a füle, kapkod a füléhez vagy rángatja a fejét.

– Ha erősen köhög.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor ne nyugodj bele, mindenképp keresd fel a gyermekorvosotokat!

Tudod! Jobb félni, mint megijedni!

Kapcsolódó cikkeink: