Baba

Okozhat-e a fogzás lázat?

A fogzás járhat együtt néhány kellemetlen tünettel, fájdalommal. Az íny duzzanata és a nyáladzás a jól ismert jelek között van, de sokakban merül fel a kérdés, hogy vajon a fogzás okozhat lázat is a kicsinél?
2022. Július 14.
Okozhat-e a fogzás lázat? (fotó: Getty Images)

A kisbabák tejfogainak előbújása átlagosan 6-12 hónapos korukban történik (természetesen lehetnek egyéni eltérések), és általában az alsó két elülső metszőfoga nő ki először. A fogzás folyamata változatos tünetekkel járhat együtt, és vannak, akik úgy vélik, hogy ezek között van a láz is.

Ahogy azonban a Healthline is kiemeli, erre nincs bizonyíték. Enyhén ugyan megemelkedhet a baba testhőmérséklete, de annyira nem ugorhat meg, hogy lázat (végbélben mért 38,5 feletti testhőt) okozzon nála.

A Seattle Gyermekkórház arra figyelmeztet, hogy az, ha a lázért a fogzást teszik felelőssé, az késleltetheti a fertőzések kezelését a kisbabánál. Többek között ilyen fertőzések lehetnek a fül- és húgyúti fertőzések is, vagy akár az agyhártyagyulladás.

A Verywell Family megemlíti, hogy szintén helytelenül szokták összefüggésbe hozni a fogzást a hasmenéssel is. A vörös foltok kapcsán is könnyen mellé nyúlhatnak a szülők. A nyáladzás irritálja ugyan a baba bőrét a szája körül, nyakán, mellkasán, így kialakulhatnak vörös, kirepedezett foltok, ám ezt nem szabad összekeverni az ekcémával és más bőrbajokat jelző kiütésekkel.

Ne feledjük: 6 hónapos koruk körül a babák fokozottan ki vannak téve a fertőzések kockázatának, mert kezdik elveszíteni a veleszületett antitestes immunvédelmet, saját immunrendszerük azonban még gyenge, csak most fejlődik és tanul.

Nagyon fontos tehát, hogy bármit észlelünk, érdemes konzultálni a gyermekorvossal, hisz könnyen lehet, hogy tévhitekre alapozva besöprünk a szőnyeg alá egy olyan tünetet, ami valójában egy betegség jele, és nem a fogzással együtt járó ártatlan tünet.

Melyek azok a tünetek, amelyeket valóban a fogzás okozhat?

Bár minden babánál más tüneteket okozhat a fogzás (néhányaknál pedig nem jár tünetekkel), van néhány olyan gyakori jel, amely erre hívhatja fel a figyelmet.A fogzás tünetei lehetnek:

fokozott nyáladzás,

– az íny duzzanata, kipirosodása,

– nyál okozta bőrirritáció,

– különböző dolgok rágcsálása, harapás,

– nyűgösség vagy ingerlékenység, sírósság.Érdemes figyelni arra, hogy a baba betegség esetén is lehet nyűgös, illetve lehetnek evési és alvási nehézségei is. Többek között a következő tünetek is jelezhetik, hogy a kicsinek valamilyen betegsége van:

– orrfolyás vagy orrdugulás,

– tüsszögés,

– köhögés,

hasmenés vagy hányás,

– kiütések,

láz.

Mivel lehet csillapítani a baba fájdalmát?

Ha a baba látszólag kényelmetlenül érzi magát és fájdalmai vannak, az egyik lehetséges módszer, hogy fogzáskönnyítő géllel bekenjük a duzzadt ínyt, ez enyhíti a fájdalmat és áttörés után a sebgyógyulást is segíti.Másik hatásos módszer a feszítő érzés mérséklésére, hogy óvatosan átmasszírozzuk, átdörzsöljük az ínyét egy steril, nedves gézlappal vagy fogkefével.Segítheti a fájdalom csillapítását egy biztonságos rágóka is, amelyet érdemes “bevetés” előtt a hűtőszekrényben (de nem a fagyasztóban) hűteni.Amennyiben a baba látszólag nyűgös, nagyon fáj az ínye, a gyermekorvossal egyeztetve adhatunk neki eseti jelleggel fájdalomcsillapítót is.Felhasznált források: healthline.com, seattlechildrens.org, verywellfamily.com, webmd.com