Baba

Hogyan enyhíthető a fogzási fájdalom?

Ha gyermeked éppen fogzik, a következő tippek segíthetnek, hogyan enyhítsd a fogzás okozta fájdalmat, kellemetlenségeket.
2021. Március 29.
Hogyan enyhíthető a fogzási fájdalom? (Fotó: Getty Images)

Nagyjából a baba 4 hónapos korára fokozódik a nyáltermelése, és valószínűleg mindent a szájába vesz, amit csak elér. A két alsó metszőfoga feltehetőleg csak 6 hónapos korában fog elkezdeni kibújni, majd 4-8 hét múlva a két felső metszőfog következik – de minden baba fejlődése más, ezért van, akinél valamivel előbb, van, akinél később kezdődik a folyamat. Ezután nagyjából havonta előbukkan egy vagy két új fog, és 3 éves kora körül mind a 20 tejfog kibújik.

Milyen tünetei lehetnek a fogzásnak?

A tejfogak előtörése néha fájdalom és egyéb kellemetlenségek nélkül jelentkezik. De tapasztalni lehet fogzáskor többek között a következőket is:

  • a baba ínye fáj, piros, duzzadt
  • az arc egyik oldala kipirosodik
  • a baba dörzsöli a fülét
  • a szokottnál bővebb mértékű nyáladzás
  • sokat rágja a kezét, a keze ügyébe kerülő dolgokat
  • nyűgösség

A fogzás nem okoz magas lázat vagy hasmenést. Amíg a fogak át nem törik a fogínyt, addig az íny duzzadt lehet, de kialakulhat kékes-vöröses dudor is, amit előtörési hematómának nevezünk. Úgy tűnhet, mintha a terület meg lenne sérülve, de ez általában nem fájdalmas.

Mit tehetsz a baba fogínyének fájdalma ellen?

Amikor egy fog elkezd előtörni, azzal nyomást gyakorol az ínyre. Jó szolgálatot tehet egy tiszta, vizes, behűtött textilkendő vagy behűtött rágóka. Egy, a tiszta ujjadra csavart steril gézlappal is óvatosan átdörzsölheted, átmasszírozhatod a baba fogínyét.Ha nagyon nyűgös a fájdalom miatt, javasolt kikérned a gyermekorvos tanácsát arról, milyen egyéb fogzást könnyítő szereket vethetsz be, mint például a fogínygélek.Arra is érdemes odafigyelned, ha a baba fokozottan nyáladzik. Győződj meg róla, hogy a nap folyamán a lehető legszárazabb legyen a kicsi arca, mert a nyál miatt kiütéses is lehet, ami szintén kellemetlenséget okozhat neki.A baba esti rutinját is tartsátok, törekedj arra, hogy amennyire lehet, a fogzás ne zavarja meg a rendszeres lefekvési szokásokat.

Már az első évben látogassátok meg a fogorvost

Néhány gyermeknek csak 1 éves kora körül nő ki az első foga, de még ilyen esetben is fontos időpontot egyeztetni a gyermekfogorvossal. Ott a fogorvosi ellenőrzésen túl érdemes a fogzással, a baba fogápolásával, a helyes fogmosási technikával, a cumival/a cumisüveggel, a hüvelykujj-szopással kapcsolatos kérdéseidet is feltenned.Forrás: parents.comhealthline.comnhs.uk