Baba

A fogzás akár kiütést is okozhat

Amikor fogzik a baba, az nem csak nagy mennyiségű nyáladzással, hanem egészen furcsa, kiütéses tünettel is együtt járhat. Hogy néz ki ez a kiütés, és hogy lehet megelőzni?
2020. Június 15.
A fogzás akár kiütést is okozhat (Fotó: Getty Images)

A fogzással járó kiütés ugyan nem több, mint kellemetlenség, nem kell tőle megijedni. De néhány dolgot érdemes szem előtt tartani ezzel kapcsolatban.

Mi okozza ezt a kiütést?

Amikor a baba fogzik, sokkal többet nyáladzik. – A nyál tartalmazhat egy kis mennyiségű ételt is, emésztő enzimekkel együtt, ami irritálhatja a kicsi bőrét – mondta el a Today’s Parent-nek Candice Jones, gyermekgyógyász.A fogzás általában a gyermek 6-24 hónapos korában jelentkezik, ez az elsődleges fogzási idő. Az ezzel járó kiütés általában kis vörös dudorokként jelentkezik, de a bőr akár kirepedezhet, vagy hámlani is kezdhet. Mivel a kicsi nem fogzik folyamatosan, így idővel csökken a kiütések száma.

Leggyakrabban az orcákon, a száj körül, az állon és a nyakon jelentkezhet, ahova a legtöbb nyál folyik. Jones szerint előfordulhat, hogy a mellkas felső részén is megjelenik, ha annyira bő a baba nyálmennyisége.

Honnan tudhatod, hogy nem betegség tünete a kiütés?

A kiütéssel járó betegségeket általában valamilyen vírus okozza, amelyhez láz is társul. A fogzás lázat nem okoz, maximum enyhe hőemelkedéssel járhat együtt.Az ekcéma okozhat vörös, duzzadt foltokat, így ha nem vagy biztos abban, mi okozza a kiütést, érdemes megkérdezni a gyermekorvost.

Meg lehet előzni a fogzás okozta kiütést?

Jones szerint a legjobb módszer erre, ha gyakran letörlöd a baba nyálát egy puha kendővel. Ha a ruhája is nyálas, cseréld le a lehető leghamarabb. A gyermekorvostól érdeklődd meg, milyen kenőccsel érdemes bekenned a baba bőrét, a szájkörnyéket, hogy megóvd a kiütésektől.

Ha kialakult a kiütés, érdemes ugyanazokat a lépéseket követned, mint a megelőzésnél. Tartsd a baba bőrét mindig a lehető legtisztábban, legszárazabban. – Az is érdemes megakadályozni, hogy más irritáló anyaggal érintkezzen a baba bőre, ezért a tisztálkodó- és tisztítószerek, a testápoló is legyen illat- és színezékmentes, ha lehet. Mossuk meg többször a baba arcát langyos vízzel, és töröljük szárazra, és javasolt a cumi használatát is csökkenteni, mert a nyál felgyűlhet a bőr és a cumi között. Ha a bőr berepedezett, vérzik, hámlik, vagy ha a baba vakargatja a kiütéseket – tette hozzá Jones -, kérjük gyermekorvos segítségét arról, milyen kenőcsel kenhetjük be.Forrás: todaysparent.com