Baba

Aludhat többet a baba, ha fogzik?

A szülők általában a fájdalmat és a sírást társítják az apró fogacskák kibújásának folyamatához, és azt gondolják, hogy az alvásra is negatívan hat majd a fogzás. De ez biztosan mindig így van?
2020. Február 23.
Aludhat többet a baba, ha fogzik? (Fotó: Getty Images)

Általában inkább az a verzió igaz, hogy a baba nem alszik többet a fogzás miatt Natalie Nevares, gyermek alvásszakértő szerint. Nagyon ritka, hogy a gyermekek többet alszanak, amikor fogzanak. – Azonban a fogzás némely babánál okozhat enyhe lázat, amitől a kicsi bágyadtabb, aluszékonyabb lehet – magyarázta a szakértő. De sok babánál inkább annyira zavaró ez az érzés, hogy fent vannak az éjszaka nagy részében.

A szakember szerint azon is múlik, hogy mennyire hat a fogzás a gyermek alvására, hogy melyik fogak nőnek éppen, és hány fog bújik ki egyszerre. Az pedig, hogy mennyire befolyásolja a gyermek viselkedését a fogzás, a genetikán is múlik. – Néhány baba alig érzi meg a fogzást, és egyáltalán nem hat ez az alvásukra sem. Az azonos DNS-sel rendelkező fiatalabb testvérek pedig követhetik majd ugyanezt a mintát – mondta Nevares.

Míg vannak babák, akik szinte meg sem érzik a fogzást, addig olyanok is, akik az éjszaka közepén hangos sírással ébrednek. A szakember szerint ez főleg akkor gyakori, amikor a fogacskák még nem vágták át az ínyt, és ez okozhat ínyduzzanatot, köhögést, lázat, megfázásos tüneteket is.

Dr. Jennifer Trachtenberg gyermekgyógyász szerint is sokkal gyakrabban tapasztalnak alvásgondokat a gyermekek a fogzáskor, mint hogy tovább vagy mélyebben aludjanak. – Ilyenkor a cumi vagy egy fagyasztható rágóka segíthet enyhíteni a fájdalmat – tette hozzá a szakember.

(Cikk forrása: romper.com)