Baba

Tévhitek a baba alvásáról

Amikor kisbabátok születik, úgy érzed, minden az alvása körül forog. Valamennyi ismerősödnek van egy hasznos tanácsa, legyen szó akár arról, hogy hol aludjon a baba, akár arról, hogy te mit tegyél, hogy többet tudj pihenni az állandó éjszakázás miatt.
2017. Május 04.

Mitől alszik jól a baba?

A legtöbb tanács azonban valójában rossz! A thebump.com összegyűjtötte a hét legnagyobb tévhitet, ami a baba alvásával kapcsolatos. Egy pillanatra se hidd el őket, ha bármelyiket visszahallod az ismerőseidtől.

1. tévhit: Soha ne ébressz fel egy alvó csecsemőt

Ezt valószínűleg már ezerszer hallottad, de ne hidd el a tévhitet. Az első hetekben egy újszülöttnek 2-3 óránként ennie kell ahhoz, hogy szépen gyarapodjon a súlya és fennmaradjon a tejtermelésed is, ezért nyugodtan ébreszd fel őt éjszaka, persze csak gyengéden. Amint azonban eléri a születési súlyát, megnyugodhatsz és a kisbabádra hagyatkozhatsz. Engedd, hogy annyit aludjon evés nélkül éjszaka, amennyit csak szeretne. Arra azonban ügyelj, hogy a nap folyamán elég táplálékhoz jusson.

2. tévhit: A rácsvédő megvédi a kisbabát

Úgy tűnhet, a rácsvédő megvédi a kisbabádat az ütközésektől, sérülésektől a kiságyban. Csakhogy a rácsvédő ugyanolyan veszélyes lehet, mintha párnákat, vastag takarókat raknál a kiságyba, mert belegabalyodhat a kicsi gurulás közben. A legjobb, ha a kiságyba nem teszel semmilyen felesleges dolgot, se plusz takarót, se plüss állatokat, semmit, csak azt, amire tényleg szüksége van a kisbabádnak: egy pamut takarót.

3. tévhit: A kisbabáknak csendre van szüksége alvás közben

Nos, valójában a felnőttek igénylik a csendet ahhoz, hogy elaludjanak. Az újszülöttek szeretik a monoton zajokat, mert azok a méhben hallható hangokat juttatják eszükbe. Ha nehezen alszik el a kisbabát, próbáld ki a fehér zajt, az biztosan megnyugtatja majd.

4. tévhit: Egy 12 hetes kisbaba már átalussza az éjszakát

Egyáltalán nem várható el egy kisbabától, hogy egy bizonyos kor után ébredés nélkül átaludja az éjszakát. Ha a tiéd ezt teszi, szerencsés vagy. Ha nem, akkor sem kell emiatt stresszelned, teljesen normális a kisbabád és te sem csinálsz rosszul semmit. Amit megtehetsz: alakíts ki egy esti rutint, minden este ugyanúgy történjenek az események, a fürdés ideje, az etetés, aztán egy apró esti szertartás, ami lehet éneklés, dúdolás, mesélés, összebújás – a lényeg, hogy a kisbabád nyugodt állapotba kerüljön tőle.Ha elaludt, az első neszre ne ugorj oda hozzá, meg kell tanulnia, hogy magától visszaaludjon. Ha így teszel, akkor valószínűleg 4-6 hónapos korára képes lesz arra, hogy 6 vagy még több órát egyben aludjon.

5. tévhit: Ha későn fekteted le, nem ébred fel korán reggel

Bár logikusan hangzik, de a valóságban ez többnyire épp fordítva történik. Ha ébren tartod a kisbabádat, csak azt éred el, hogy túlfárad és sokkal nehezebben fog tudni elaludni. Amikor pedig felébred, nem fogod tudni visszaaltatni. Tedd le őt 30 perccel korábban aludni, mint általában, és azt fogod tapasztalni, hogy tovább alszik reggel! Próbáld ki, meglátod, beválik!

6. tévhit: Nyugodtan alhat a kutyával egy szobában

Az Egyesült Államokban egy éve alatt 600 ezer kisgyermeket harap meg kutya az otthonában. Még ha azt is hiszed, hogy a ti háziállatotok szelíd és soha nem tenne ilyet, akkor se hagyd őket egyedül őrizetlenül. A gyerekszoba legyen állatmentes övezet!

7. tévhit: Ha valamivel dúsítod a tápszerét, átalussza az éjszakát

Azt hiheted, ha laktatóbbá teszed az esti étkezést, jobban alszik majd a kisbabát. Valójában azzal, hogy zabpelyhet, tejpépet adsz neki este, csak a kalóriabevitelét növeled feleslegesen. A WHO ajánlása szerint 6 hónapos kor előtt egyébként sem szabad megkezdeni a hozzátáplálást. Ha szeretnéd, hogy a kisbabád végre átaludja az éjszakát, akkor inkább fogadd meg a 4. pontban található tanácsainkat.Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témában: