Baba

5 trükk, hogy a babád átaludja az éjszakát

Vagy legalább legyen 4-5 órányi pihenésed egyhuzamban – egy néhány hónapos babától legtöbbször ez is nagy szó!
2023. Március 17.
baba alszik kiságyban plüssökkel
Fotó: Getty Images

Kezdjük rögtön a legfontosabbal: ne várd el az újszülöttedtől, hogy édesen végigszundikálja az éjszakát. Még a pár hónapos kicsikkel szemben is nagyon nagy elvárás ez. Természetesen mindenki hall ilyen „csodababákról”, és a legtöbben előbb-utóbb kétségbeesve töprengenek azon, az ő gyerekükkel miért nem ez a helyzet. Tudd, hogy nem ez az átlagos, és nem te rontasz el valamit, ha a picikéd többször is felébred éjjel. Viszont néhány trükkel segíthetsz neki, hogy fokozatosan egyre többet aludjon egyhuzamban, és terelgetheted afelé, hogy minél kevesebbszer kelljen hozzá felkelned az éjszaka folyamán.

Készen áll a durmolásra?

Körülbelül 3 hónapos korukban lesznek a babák képesek arra, hogy 5-6 órát aludjanak egyhuzamban a Today’s Parent cikke szerint (figyelem, ez egy átlag, a picik sokfélék!). Nagyjából eddigre alakul ki a cirkadián ritmusuk (az alvás-ébrenlét ritmusa), és ilyenkor már nincs szükségük arra, hogy 2-3 óránként enni kapjanak. A Kanadai Gyermekgyógyászok Társasága szerint 6-12 hónapos koruk között jutnak el odáig, hogy nincs szükségük éjszakai evésre – ez elég nagy szórás, igaz? És még ez is csak egy átlag! Minden baba más időpontban áll készen arra, hogy átaludja az éjszakát, és az, hogy ez már megtörtént, nem garancia arra, hogy ezután is mindig így lesz. Növekedési ugrás, fogzás, hasfájás és még sok minden befolyásolhatja, felébred-e éjjel, és hányszor, szóval ne hasonlítgasd magatokat más családokhoz, a te babád is a saját ütemében jut majd el a hosszabb alvásokig. Addig is van néhány javaslatunk, mivel próbálkozhatsz, hogy segítsd őt minél tovább aludni, és nyerj néhány nyugodtabb, pihentetőbb éjszakát.

1. Ne fáraszd ki!

Ahelyett, hogy csak akkor fektetnéd le, amikor már teljesen kimerült, jobb döntés olyankor aludni vinni, amikor már kezd álmosodni. Így könnyebben tud elaludni, mint amikor nagyon fáradt, és könnyebben megtanul egyedül is álomba szenderülni, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy esetleg egy éjszakai megébredésnél vissza tudjon aludni.

2. Ne etesd rögtön

Egyáltalán nem biztos, hogy azért ébred fel a babád, mert éhes. A piciknek nagyjából 40 perces alvási ciklusaik vannak, amelyek végén könnyen ébrednek. Ám lehet, hogy egy pici simogatás, nyugtató suttogás, halk éneklés elég ahhoz, hogy visszaaludjanak, nincs feltétlenül szükség minden alkalommal szoptatásra vagy cumisüvegre.

3. Menj jókor aludni

Vagyis olyankor, amikor teli a baba pocakja. Ezt pedig úgy tudod legjobban elérni, ha megeteted, amikor te magad aludni mész – újszülötteknél, egész pici babáknál működik legjobban ez a módszer. Mielőtt lefeküdnél, próbáld meg, kér-e enni akár (fél)álmában, így a következő megéhezésig több időd lesz egyhuzamban pihenni. (Természetesen ez ne erőltetés, hanem gyengéd kínálás legyen.)

4. Legyen rutinotok

Nagyjából négy hónapos koruktól a babáknak sokat segít a lenyugvásban majd az elalvásban az esti rutin. Nem kell nagy dolgokra gondolni, és nem is az időpontokhoz kell mániákusan ragaszkodni, itt inkább arra gondolunk, hogy legyenek állandó tevékenységek, és ezek állandó sorrendben kövessék egymást. Azt vegyétek bele, ami nálatok beválik, ami a ti napirendetekbe illeszkedik, lehet benne csendes játék, meseolvasás, éneklés, összebújás, fürdés – a lényeg, hogy alakítsd ki úgy, ahogy nektek jó, és amikor csak lehet, tartsd ezt a ritmust.

5. Figyeld őt

Fontos azonban, hogy a rutin ne legyen erőltetett, rugalmatlan. Ha látod a kicsin, hogy álmos (ásítozik, dörzsöli a szemét, el-elbambul, lelassul), akkor ne erőltesd a rutin minden egyes elemét, hanem csináljátok meg, ami fontos, és vidd el aludni. Ha rugalmasan az ő alvási, elalvási igényéhez alakítod mindezt, azzal sokkal nyugodtabbak lehetnek az estéitek – és az éjszakáitok is.

Forrás: Todaysparent.com