Baba

A babának is olvasni kell mesét

A meseolvasásra tényleg igaz, hogy nem lehet elég korán kezdeni: ha jót akarunk tenni babánkkal, lényegében már a megszületése utáni napokban belevághatunk.
2018. December 11.
A babának is olvasni kell mesét

Lehet, hogy úgy gondoljuk, a gyerekek számára elég akkor megkezdeni a meseolvasást, ha már értik is, amit olvasunk nekik, vagy legalábbis azután, hogy megteszik első, még bizonytalan lépéseiket a világ nyelvi feltérképezése felé, vagyis a gügyögések, szókezdemények idején – ez azonban nem így van. Kis túlzással már egyből a születésük után érdemes mesét olvasni nekik, mert ezzel nemcsak felkeltjük érdeklődésüket a kommunikáció különféle változatai, illetve a fogalmi gondolkodás iránt, hanem formáljuk a későbbi társas viselkedést, miközben a figyelem-fenntartási és az emlékezési képességet is fejlesztjük – és már ekkor is jelentős lépéseket tehetünk formálódó szókincsük gazdagságáért.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Mire ugyanis a babák elérik első születésnapjukat, már birtokában lehetnek a hangoknak, amelyek majd szükségesek lesznek a beszédhez – ezt pedig úgy tudjuk biztosítani a számukra, ha minél többet beszélünk hozzájuk, így például olvasunk nekik. Megfigyelések szerint ráadásul nemcsak ahhoz járul hozzá a korai meseolvasás, hogy a gyerekek időben kezdjenek beszélni, hanem ahhoz is, hogy később idejekorán és lelkesen elsajátítsák maguk is az olvasási képességet.

Falják a könyveket

A meseolvasás ráadásul távolról sem csak a szavakról szól. A mesék átadása közben az érzelmek megannyi színárnyalatát megjelenítjük, közben pedig lehetőséget biztosítunk a gyerekeknek, hogy aktívan bekapcsolódjanak a folyamatba: rámutassanak egy képre, felfedezzenek, kérdezzenek (akár szavak nélkül is!), majd tanulhassanak ezeken keresztül. Így pedig természetes módon épülhet be a közös olvasás, a könyvek szeretete a mindennapjaikba, ami a későbbi életük során döntően meghatározó lehet.

A babákat eleinte valószínűleg csak a kontrasztosabb képek, az élénkebb színek és a hangunk változásai kötik le, de 4 hónapos koruktól már fokozódik az érdeklődés a könyv mint tárgy iránt is: ekkor már sokszor meg szeretnék fogni vagy akár meg is rágcsálni a lapokat, ami természetes kíváncsiságot jelez. Érdemes ezért inkább vastaglapos babakönyveket választani, amelyeket nem tudnak szétszakítani.

Egyéves korukra már megértik, hogy a képek tárgyakat reprezentálnak, és ekkorra már reagálni is fognak a látottakra: lehetnek kedvenc képeik, képrészleteik is.

Csak lelkesen!

A babák figyelme természetesen nem végtelen, így nem kell hosszú felolvasásokra készülni. Néhány perc is elegendő – inkább az a lényeg, hogy rendszeresek legyenek ezek az alkalmak. Ne törődjünk vele ekkor még, ha nem fejezünk be egy (akár rövidke) mesét: ha egy-egy oldal felkelti a baba érdeklődését, akkor térjünk nyugodtan vissza újra és újra hozzá – de azért lássa a baba azt is, hogy a könyvekben lapozással haladunk előre, hogy megértse a könyvolvasás alapjait. Koncentráljunk a meseolvasás, a lapozgatás élvezetére, és ne akarjunk direktben szavakat, betűket tanítani a kicsiknek – a maguk tempójában, sok ismétléssel úgyis el fognak jutni odáig, ha rendszeresítjük a közös olvasást.

Érdemes továbbá az olvasást az elalvási rutin részévé tenni már ekkor is – úgy az esti, mint a napközbeni, délutáni alvások elé időzíteni, mert ez később is segíteni fog nekik, hogy ki tudjanak kapcsolni egy-egy intenzívebb nap után.

Élénken, a különböző szereplőknek más és más hangszínt választva, akár gesztikulálva adjuk át a meséket, hogy minél érdekesebbek legyenek a babák számára, és ne féljünk az ismétléstől, mert ez fontos része a tanulásuknak. Őket biztos nem zavarja, ha napokon vagy heteken át ugyanaz a mesekönyv kerül elő (amint ezt látni is fogjuk, ha már elérik azt a kort, amikor ők maguk választhatnak a könyvespolcról), sőt tanulásuknak nagyon fontos részét képezik nemcsak az ismétlődő tartalmak, hanem az újra és újra hallott ritmusok is – ezért mindenképp ajánlott mondókákat is belevenni a felolvasási repertoárba.

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: