Baba

Az éneklés nyugtatja meg a legjobban a babákat

A síró csecsemők megnyugtatására a legtöbben a kedves, lágy szavakat választják, ám egy kutatás szerint sokkal hatékonyabb, ha az anyuka vagy apuka inkább énekel a kicsinek.
2015. December 03.

A zene rendkívül nagy hatással van a hangulatunkra, a szellemi, lelki, sőt a testi jól-létünkre egyaránt. Ha egy vidám számot hallunk, akkor könnyen jobban érezhetjük tőle magunkat, és gyakori jelenség, hogy mozgatjuk a fejünket vagy a lábunkkal ütjük a ritmust.

A kisbabákra azonban ez nem jellemző – állítják az Infancy című szaklapban megjelent tanulmány szerzői, a Center for Research on Brain, Music and Language nevű központ munkatársai a montreali egyetemről. “A mozgás hiánya az egészen kicsiknél felvetette azt a kérdést, hogy valóban szórakoztatja-e a babákat a zene. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a zene és a beszéd, vagy az éneklés felkelti a kicsik érdeklődését, de mi arra kerestük a választ, hogy az érzelmeikre hogyan hatnak ezek” – mondta Isabelle Peretz, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatásban 30, 6 és 9 hónap közötti kisbaba vett részt. Az első kíséretben a nyugodt babákhoz beszéltek, felvett beszédet játszottak le nekik, vagy török zenét hallgattattak velük. Azért nem anyanyelvű zenét választottak, hogy a beszéd vagy a szülők hangja ne befolyásolhassa a kicsik reakcióit. A zenét, illetve a beszédet addig hallgatták a babák, míg a sírás első jeleit nem érzékelték rajtuk. Úgy találták, hogy a zene hatására a babák nagyjából 9 percig maradtak nyugodtak, míg a beszédnél ez az idő csak négy perc volt.

Az éneklés megnyugtatja a babát

A kísérlet második felében hasonlóak voltak a körülmények, a török zene helyett azonban az anyukák felvett énekét játszották le nekik. Bár ebben az esetben is nyugodtabbak maradtak a babák (mintegy 6 percig), még mindig könnyebben felzaklatták őket a laboratóriumi körülmények (üres szoba, tompa fények, játékok hiánya stb), mint amikor török zenét hallgattak. A kutatók szerint ez annak tudható be, hogy a babák számára sokkal vonzóbb egy dal ritmusa, mint annak szövege.

A népszerű, játékos, ritmusos gyermekdalok és mondókák tehát rendkívül jó hatással vannak a kisbabákra, szórakoztatják és megnyugtatják őket.

Ezek is érdekelhetnek: