Baba

Ennyi módon támogathatja a zene a baba fejlődését

Az altatódaloktól kezdve a babának is tetsző legújabb slágereken át egy egyszerű énekig valamelyik mindennapi rutintevékenység során, a zene is hozzájárulhat a kicsi fejlődéséhez.
2023. Október 17.
(Kép forrása: Getty Imags)

A meséléshez, olvasáshoz hasonlóan a babának való éneklést, a kellemes dallamok lejátszását sem lehet túl korán kezdeni. Mi mindenért hasznos a zene a picinek?

Megnyugtató hatása lehet

A baba már a várandósság második felében hallja a hangokat az anyaméhben. Az édesanyának érdemes kellemes, megnyugtató zenét hallgatnia már ekkor, ami ellazítja őt is és a születendő babát. Miután a kicsi világra jött, és próbáljátok kialakítani az esti rutinját, érdemes megnyugtató altatózenét játszani neki, ami később is jelezni fogja, hogy itt az ideje a lefekvésnek. A lágy ritmusú, lassú, ismétlődő ütemű zene megnyugtató hatású lehet a babára, írja a Mumsnet.

Jótékonyan hathat az agyfejlődésre

Tanulmányok szerint a zene már a méhen belül hatással lehet a baba agyfejlődésére, akár az élet első éveiben. Az Institute of Learning and Brain Sciences (Tanulási és Agytudományi Intézet) szerint a zenehallgatás fokozza a baba nyelvi fejlődését és beszédfeldolgozását. Az Egyesült Államokban működő National Association of Music Merchants (Zeneipari Kereskedők Országos Szövtsége) pedig azt találta, hogy a gyerekkori zenélés növelheti a matematikai problémák feldolgozásának képességét és javíthatja az SAT-pontszámokat is.

A zene emellett annak is remek módja, hogy segítse a babákat és a kisgyerekeket a tanulásban és az emlékezésben. Ilyenek lehetnek például az egyszerű, éneklős mondókák az egyes mindennapi rutindolgoknál, mint a pelenkacsere, öltöztetés, fürdetés, etetés.

Segíti a szenzoros fejlődést

A stimuláló zene mozgással és különböző, szórakoztató kellékekkel kombinálva a baba minden érzékszervét erősítheti. A hangok is segítik megérteni a babának a körülötte lévő világot, és elősegítik a beszéd, majd később az olvasás és írás képességének fejlődését. A sok különböző dal éneklése és lejátszása, valamint a klasszikus zene is hozzájárulhat a bab hallása és nyelvi fejlődéséhez.

A fizikai fejlődéshez is hozzájárulhat

A babának nem csak énekelni, zenét játszani érdemes, de „táncolni” is vele – ami kezdetben még leginkább közös ringatózást jelent, majd idővel egyre jobban bekapcsolódik a kalimpáló lábacskáival és kezeivel. A zene remek a tudatos közös mozgáshoz, ami erősítheti az izmokat, segítheti a fizikai fejlődést és a testtudat kialakulását.

A zenés játékok a test és az agy jó együttműködését is segítik, javíthatják a kézügyességet, a finommotoros készségeket és a koordinációt, ha például kapcsolós, gombos, billentyűs játékokról van szó.

Fokozza az érzelmi tudatosságot

A zene egy erős közös nyelv, ami meg tud nyugtatni, fel tud vidítani. A gyerekek már egészen kicsi koruktól reagálnak a zenére, ami fokozhatja az érzelmi tudatosságot és kezelni a hangulatukat. Ugyanígy segíthet felismerni a saját és mások érzéseit is, például már azzal, ha egy vicces dallamos mondókát vagy egy ritmusos slágert énekelsz neki nagy mosollyal.

Segíti a kommunikációt

Kutatások szerint azok a babák, akiket ösztönöznek arra, hogy a zenére ringatózzanak, mozgassák kezeiket, lábaikat, vagy egy mondóka ütemére ütögessék a játékukat, korábban fognak egyszerű kommunikációs formákat használni.

Mind az új, mind az ismerős dalok, mondókák megismertetik a kicsit a szavak fogalmával, az ütem, a ritmus pedig segíthet emlékezni a beszédhez szükséges hangokra.

Segíti a kötődést

A szülők gyakran használják a zenét arra is, hogy üzenjenek a babának. Például egy megnyugtató altatódal jelzi, hogy ideje lefeküdni, az örömöt kifejezheti egy vidám, vicces, tapsolós dalocska, egy szeretett dallam egy öleléssel együtt pedig nagyon megnyugtató lehet. Sokszor nem is magának a dallamnak, hanem a szülő hangjának van ilyen hatása, és mindez erősíti a babával való kapcsolódást, kötődést is.

(Forrás: mumsnet.com)