Baba

Trükkök a baba altatásához

A kisbaba alvása, altatása sarkalatos kérdés minden szülő számára: nemcsak az foglalkoztathatja őket, vajon eleget alszik-e a kicsi, hanem az is, mikor alussza végig az éjszakát a baba (vagyis mikor juthatnak a szülők is a jól megérdemelt pihenéshez)?
2018. Március 25.
Praktikák, hogy jól aludjon a baba

Számtalan trükköt megpróbálhatunk bevetni azért, hogy a kisbabánk jobban aludjon, de néhány fontos dologgal érdemes tisztában lenni. Egyrészt, minden baba más, ráadásul folyamatosan változnak, ahogy nőnek, ez pedig azt is befolyásolja, hogy mennyit alszanak, milyen könnyű őket elaltatni vagy milyen sűrűn ébrednek éjjel. 

Másrészt, a kisbabák alvási ritmusa teljesen eltér attól, ahogyan a felnőttek alszanak, teljesen természetes, hogy többször ébrednek, éjjel vagy hogy felületesebben alszanak, mint mi! Előbb-utóbb minden kicsi elkezdi átaludni az éjszakát, de az is könnyen előfordulhat, hogy néhány “jobb” hónap után újra elkezdenek ébredni éjjelente. Ez persze egyáltalán nem nyugtatja meg a kialvatlan szülőket, következzen tehát néhány tipp, amellyel egy kicsit talán könnyebbé, nyugodtabbá tehetjük az éjszakákat.

A rutin a kulcsa mindennek?

A kisbabák, kisgyermekek számára rendkívül fontos a kiszámítható, megszokott rutin. Megnyugtathatja őket, ha mindig ugyanabban a sorrendben végezzük az esti tennivalókat, és az apró szokások is segíthetnek megtanulni nekik azt, hogy eljött a pihenés ideje. Ez a rutin nem az órához való merev ragaszkodást jelenti, inkább azt, hogy bizonyos tevékenységek meghatározott sorrendben követik egymást. A szokásoknál sem kell túl bonyolult dolgokra gondolni: a mese, az éneklés, a játékoktól való elköszönés, a félhomály is segíthet felkészíteni a kisbabát az alvásra. Minél korábban elkezdjük ezeket bevezetni, annál jobban megszokhatja őket a baba és annál könnyebb lesz ezeket a későbbiekben is tartani!Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Figyeljünk a környezetre!

A felnőttek és a gyermekek is kellemesen hűvös, alaposan kiszellőztetett szobában alszanak a legjobban! A fény is fontos tényező: életük első heteiben a csecsemők még nem tudnak különbséget tenni nappal és éjszaka között, érdemes ezért napközben minél több időt a szabadban, illetve a világosban tölteni, estére pedig besötétíteni, tompítani a fényeket (már azelőtt, hogy valóban letennénk a kicsit aludni). A teljes sötétség azonban nem mindig praktikus, ezért jó szolgálatot tehet egy éjszakai lámpa.

Teljes csöndet?

Sokan úgy gondolják, hogy a kisbabák akkor alszanak a legjobban, ha minden teljesen csendes körülöttük, valójában azonban a csecsemők hozzá vannak szokva a zajokhoz és meglepően jól viselhetik azokat. Különösen az úgynevezett fehér zaj lehet megnyugtató a számukra – ezért lehet, hogy a hajszárító, a porszívó vagy éppen a mosógép is nagyszerűen elaltatja őket. Ma már különböző telefonos applikációk, fehérzaj-gépek állnak a rendelkezésünkre, de olyan kiságyra szerelhető forgó vagy éjszakai fény is kapható, mely fehér zajjal segíti a kisbabák pihenését. A fehér zaj mellett kipróbálhatjuk a természet relaxáló hangjait is, például az esőcsepegés vagy az óceán vizének hullámzása is segíthet elaludni a kisbabának.

Ringatás és altatódal

A kisbabák számára rendkívül fontos a testközelség, a ritmusos mozgás is megnyugtathatja őket, ezért a ringatás és a dúdolgatás általában segíthet elaltatni őket. Ne aggódjunk akkor sem, ha semmilyen altatódal nem jut eszünkbe! A kicsik számára tulajdonképpen mindegy, hogy mit éneklünk nekik, akár a kedvenc slágerünket is dúdolgathatjuk. Ringathatjuk a babát a karunk

(Képen: Fisher-Price Pillangómacis vetítő játék)

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: