Baba

A baba altatása: ezen a 4 dolgon múlik a jó alvás

Az optimális alvási környezetnek négy kulcsfontosságú tényezője van. Ha ezekre nagy hangsúlyt fektetsz, akkor mindent megtettél az optimális altatási körülmények kialakításáért.
2017. Március 06.

A baba altatása: ezen a 4 dolgon múlik a jó alvás

1. Fény

Nincs jobb módszer a baba biológiai órájának a beállítására, mint ha éjszaka sötét van a szobában, nappal viszont elönti a fény. Használj sötétítőfüggönyt, vagy reluxát, de a legjobb a redőny. Lehetőleg kerüld az éjjeli lámpa használatát, mikor már alszik a kicsi. Ha ez nehezen kivitelezhető, inkább alacsony teljesítményű, vörös fényű izzót használj, az agy ugyanis egyedül a vörös fényt nem képes napfényként érzékelni.

Reggel húzd el a függönyt vagy húzd fel a redőnyt, hogy a szobát eláraszthassa a napfény, jelezve a baba belső órájának, hogy eljött a reggel.

2. Hangok

Bár néhány babára kifejezetten jótékony hatással van az úgynevezett “fehér” háttérzaj, például egy ventilátor (mosógép, távoli porszívó) hangja, az optimális mégis az, ha az éjszaka hangulatát a lehető legnagyobb csönddel hangsúlyozod. A kisbabák és gyermekek többségét nem zavarja a közlekedés zaja vagy az egyéb állandó háttérzajok, de a hirtelen hanghatások felriaszthatják és összezavarhatják őket. Ha zajos környéken, például főútvonalon laktok, vagy ugató kutya van a környéken, egy nehéz függöny vagy dupla ablaküveg jobb hangszigetelést biztosít.

3. Hőmérséklet és páratartalom

A legjobb, ha a baba szobájában nincs sem túl meleg, sem túl hideg. A szakértők leginkább 16 és 20 ?C közötti hőmérsékletet ajánlanak, az ideális pedig a 18 ?C, azonban ha bármi kétséged lenne efelől, inkább állíts be kissé alacsonyabb hőmérsékletet, és használj eggyel több takarót.

A legjobb, ha pamutból készült alvóruhákat és takarókat használsz, amelyek minden oldalról körülölelik a kicsit. A pamut ruhaneműk elvezetik az izzadságot, ha a babának melege van, és melegen tartják, ha a szoba hőmérséklete alacsonyabb. Ha a baba rendszeresen felébred hajnali három és négy óra között, ellenőrizd, hogy nincs-e túl hideg a szobában, mert ez az az idő, amikor a testhőmérséklet alvás közben a legalacsonyabb.

Túl melegben viszont nehéz lesz elaludnia, mivel az alvás mechanizmusának a beindulásához a testhőmérsékletnek le kell csökkennie.

A páratartalom 60-70%-os legyen. Ez egészségmegőrzés szempontjából is fontos.

4. Alvóhely

Akár a saját kiságyában, akár a veled alszik a baba, győződj meg róla, hogy semmi nincs az ágyban, amibe belecsavarodhatna álmában, ráeshet stb. Paplan helyett használj inkább pamuttakaró-rétegeket, réteges öltözködést, hálózsákot. Ellenőrizd, hogy a matrac megfelelően támasztja-e a gerincét, illetve ha rácsos ágyban alszik, győződj meg, hogy semmijét nem tudja beszorítani az alkatrészek vagy a matrac és az ágykeret közé. Érdemes felhelyezni párnázott rácsvédőt is, az megakadályozza az ütődéseket, beszorulást.

Forrás: Judy Barratt – Hogyan altassunk kisbabát?

Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témában: