Baba

Így alszik az újszülött

Ha megérted, hogy miben más az újszülöttek alvásciklusa a felnőttekéhez képest, könnyebben megérted a pici babád váratlan ébredéseit is.
2016. Október 06.

Az újszülött babák alvásciklusa

Egy felnőtt ember alvásciklusa nagyjából kilencvenperces, és szendergő, felületes, mély és álmodó alvásra tagolódik. Ezek váltakozásával alszunk végig nyolc-kilenc órát egyhuzamban. Az újszülöttek alvásciklusa azonban gyökeresen eltér ettől, és ennek megértése segít megmagyarázni, hogy miért szakítják meg a szülők álmát az első néhány hétben.

Az újszülött 24 órából 16-ot végigalszik, persze nem egyben, hanem a nappal és éjszaka változásától függetlenül kisebb adagokra tagolva. Ezt nevezzük többfázisú alvásnak. Ráadásul amíg egy felnőtt ember alvásciklusa egységes, és hajnal felé a pihentető alvás csökkenő, az álomalvás pedig növekvő tendenciát mutat, az újszülötteknél ez a két alvásfajta szinte teljesen elhatárolódik. A viszonylag hosszú álmodó szakaszokat azzal magyarázzák, hogy a csecsemő ilyenkor dolgozza fel az őt napközben ért információkat, bár ezt eddig senki sem bizonyította.

Az első napokban az a legegyszerűbb, ha alkalmazkodtok az újszülött alvásritmusához.

A csecsemőknél a pihentető álom nem tagolódik szendergő, felületes és mély szakaszokra, és a teljes alvásciklusuk sem hosszabb 45-60 percnél. Egy alvás alatt összesen két-három ciklus fut le, utána felébreszti őt az éhség.

Mindebből kitűnik, hogy teljesen normális, ha egy alig néhány hetes újszülött esetleg többször is felébred éjjel.

Ezt is érdemes elolvasni: