Baba

Így válassz kiságyat a babának!

Elolvadsz a gyönyörűen berendezett babaszobák láttán? Néhány hasznos tudnivalóval felszerelkezve nemcsak szép, hanem a saját igényeiteknek legjobban megfelelő, praktikus kis fészket teremthetsz a picinek.
2014. Április 29.

Fontos a megfelelő kiságy kiválasztása

Az első hónapokra

Ebben az időszakban nagyon gyorsan fejlődik a kisbaba. Kisebb, mobil fészekkel könnyebben követheted a változásokat, és a picit is megnyugtatja az anyaméhhez hasonló körülöleltség érzése. A kis kuckót magaddal viheted a lakás bármely helyiségébe, vagy éppenséggel eldughatod egy félreeső helyre, ha nagyobb vendégsereg állít be. Kis lakásban vagy a nagyobbocska testvér rácsos ágya mellett helytakarékos megoldás. Vásárlás előtt kérdezd meg, hogy az ár tartalmazza-e a matracot, illetve az egyéb felszerelést.

Többfunkciós

Szobakocsi vagy bölcső, attól függően, hogy tologatod, vagy kerekeit behajtva ringatod a babát. Az állványon állítható a mózeskosár magassága: tologatáshoz a neked kényelmes szintre emeld, amikor az ágyad mellé tolod éjszakára, engedd alacsonyra, hogy fekve is láthasd a picit. Az alsó tárolóban mindig kéznél vannak a pelenkázáshoz szükséges kellékek.

Babaöböl

Így válassz kiságyat a babának!

Fotó: Europress

A szülői ágyhoz csatlakoztatható, natúr vagy fehér színű fenyő kiságy fekvőfelülete nyolc magasságban állítható, így pontosan egy szintbe hozhatod saját ágyaddal. Kényelmes áthidaló megoldás az éjszakai szoptatáshoz, megteremti az együttalvás biztonságát és meghittségét. Fekvőfelülete önállóan, körben rácsos kiságyként 90 x 40 cm, a szülői ágyhoz csatlakoztatva 55 cm széles. Kék és rózsaszín ágyneműgarnitúra, habszivacs matrac kapható hozzá.

Sokoldalú

Vannak különleges, többfunkciós bútorok is. Éjszakára leengedheted az egyik oldalrácsot, és a tizenkét fokozatban állítható fekvőfelületet (40 x 90 cm) egy hevederrel az ágyadhoz rögzítheted. Napközben az oldalrácsot felhúzva önállóan gurítható kiságyként használhatod. Kisgyermekkorban szófa vagy asztalka lesz belőle a gyerekszobában.

Lengőbölcső

A legjobban fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét, közvetve az agy minden területét. A kisbaba mozgása is lendületbe hozza, így hamar érzékeli, hogy saját rúgkapálásával is megnyugtathatja magát. A tartozék része, tehát az árban van az állvány, az előmosott, hatvan fokon mosható ökotex pamuthuzat, matrac, tartóhevederek, bölcsőmerevítő, famerevítő alj és a baldachin. Bárhol felállíthatod, de mennyezetre akasztható változatban, baldachin nélkül is kapható.

Egyszerű kiságyak az első két évre

Négy-öt hónapos korában már sokat mozgolódik a baba, ezért a hagyományos rácsos ágy a legbiztonságosabb számára. A matracot minden ágyhoz külön kell megvenned. Fontos, hogy a kiságy alja rácsos vagy lyukacsos legyen, hogy a matrac jól szellőzzön, így ne nyújtson táptalajt a gombáknak, atkáknak.

A fekvőfelületet engedd mélyebbre, amikor a baba hason fekvő helyzetben kezével az oldalrács felső pereme felé nyúl, és állítsd a legalsó szintre, amikor a feltérdeléssel, felhúzódzkodással próbálkozik. Ekkor sem kell mélyen behajolnod érte a kiemeléshez, ha van néhány kivehető oldalrács. Hasznos lehet néhány kiegészítő: a kiságy felső peremét a kibújó fogacskák csúnya rágásnyomaitól rácsvédővel óvhatod meg, a belül körbefutó puha rácsvédő pedig az álmában élénken forgolódó gyerek kobakját védi a beütéstől.

Átalakítható ágyak az iskoláskorig

Ha már a baba születésekor előreláthatólag végleges a lakás beosztása, hosszabb élettartamú bútorokkal, egységes stílusú bútorcsaláddal is berendezheted a gyerekszobát. A szín és a dekoráció megválasztásakor gondolj azért a későbbi variációs lehetőségekre, hogy évek múlva se találd unalmasnak vagy túl bébisnek. A levehető rácsú, átalakítható kiságyak egybeépített pelenkázóval vagy anélkül kaphatók. Csecsemőkori méretük is kissé nagyobbak az egyszerű kiságyaknál.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin