Baba

Hol aludjon a baba?

Szülőnek lenni több, mint bármilyen főállású munka: a nap huszonnégy óráját veszi igénybe. Tehát éjjel mindenki a lehető legalaposabban szeretné kipihenni magát. Közben nincs két egyforma család, időbeosztás, ház, lakás.
2008. Április 23.

Családi ágyban

Egy nemzedékkel előttünk még elrettentő példaként emlegették a gyerekével együtt alvó családot, hosszan részletezve ennek minden hátrányát. Pedig korábban az volt a természetes, hogy a kisgyerek csak akkor költözött ki a családi ágyból, amikor megszületett a kistestvére.

A közös családi ágy a legkézenfekvőbb megoldás, hogy könnyebbé tegyük az éjszakai szoptatásokat. Helyben van a baba, csak eszik és alszik. A mellen való elalvás teljesen természetes, a szoptatás során felszabaduló prolaktin pedig elálmosítja és elaltatja az anyát is. Ranschburg Jenő pszichológus szerint a szopómozgás segít az elalváshoz szükséges ellazulásban.

Az alváskutatások kimutatták, hogy a kisbaba idegrendszere fejletlen, az elalváshoz szükséges teljes biztonságot a mellette szuszogó, ölelő anyai test jelenti neki, hiszen éppen csak, hogy elhagyta az anyaméh simogató, meleg, félhomályos közegét. Persze a mamák és a babák is különböznek: van nő, aki képtelen aludni, ha nem hallja álmában is a baba szuszogását, más anyát éppen ez zavarja a pihenésben.

A babák szeretnek édesanyjuk közelében aludni, ébredni

Egyes babák korábban, mások később érnek meg az egyedül alvásra, és ez nem nevelés kérdése! Ha úgy döntünk, velünk alszik a baba, számolhatunk azzal, hogy magunkra vonjuk a környezet kritikáját. Legtöbbször azzal fognak ijesztgetni, hogy a baba tönkreteszi a házasságot. Hogy ez mennyire nem így van, arra bizonyíték az emberiség eddigi története, benne csupán pillanatnak számít az az évszázad, amelyik feltalálta a babaszobát.

Tipp: Dr. William Sears amerikai gyerekorvos egyik páciense úgy előzte meg az eltávolodást, hogy a férjét kérte, legyen “jelzőműszer”, figyelje, árt-e a párkapcsolatnak a baba az ágyban, és szóljon, ha zavart észlel.

A másik közkeletű tévedés, hogy a szülő álmában összenyomja a babát: ha nincs alkohol, drog, altató vagy bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt, nem fordul elő ilyesmi.

Gondoljunk a biztonságra!

– A matrac legyen sima, kemény, hogy a kisbaba ne süppedjen be.

– A fekvőfelület legyen elég széles ahhoz, hogy apa, anya és a baba is kényelmesen elférjen rajta.

– Ne használjunk nagy, puha, süppedős párnát.

– Ne terítsük be saját takarónkkal, nehogy túlmelegedjen vagy alácsússzon.

– A hálószobában éjszakára ideális a 18-20 Celsius-fokos hőmérséklet.

– A dohányzó szülők mondjanak le az együtt alvásról, mert az ő esetükben a közös alvás fokozott kockázatot jelent a kisbaba számára.

Mellettem, mégis külön

Közelünkben, de nem az ágyunkban: ezt a megoldást javasolják a bölcsőhalál kutatásával foglalkozó orvosok világszerte, legalább az első hat hónapban. Ma már kapható olyan kiságy, amelynek az oldalsó rácsai kivehetők, és a fekvőfelület szintje is állítható. A kisbaba heverőjét beállíthatjuk a mi ágyunk magasságával egy szintre, a rácsot kivehetjük, így bármikor oda tudunk nyúlni a kicsihez, hogy magunkhoz vegyük (még csak fel se kell kelni hozzá), hogy aztán szépen visszategyük, mi meg alhatunk tovább.

Ez a későbbiekben is jó megoldás lehet, hiszen ne feledjük, hogy jól alvó babánk szokásai bármikor változhatnak. Elég egy nehezebben kibújó fogacska, nátha miatt elduguló orr vagy csak a szokásos “nem akarok anya nélkül aludni” panaszkodás. Ilyenkor a folytonos éjszakázás helyett jobb döntés, ha a kiságyat közvetlenül a szülők heverője mellé tesszük.

Az ágyunk mellé fektetett matrac is évekig szolgálhatja a besomfordáló kicsi álmát. A gyerek a szülő közelségére vágyik. Így van ez, mióta világ a világ, a kisbaba az anya mellén érzi a legjobban magát, a kisgyerek meg az anyja kezét fogva. Nappal is, éjszaka is. Ne aggódjunk amiatt, hogy a kicsi éjjel is a közelünkben van, amint megérik rá, képes lesz az önálló alvásra. Nem érdemes, de nem is lehet ezt siettetni, ahogy a szobatisztává válás is érettség kérdése, vagy az, hogy a gyerek mikor hagyja abba a szopást.

Gondoljunk a biztonságra!

– Ne feledjük, a már kúszó-mászó csöppségek pillanatok alatt fent teremnek a nagyágyon, onnan pedig biztosan leesnek…

– Felejtsük el az ágyból való tévézést: a kisbabát zavarják a villódzó fények, erős hangok.

Kicsi szoba, kicsi ágy

Akik úgy döntenek, hogy a kicsi külön szobában aludjon, külön ágyban (és ehhez következetesen tartják is magukat), azoknak a hálószoba intimitása csak a férfi-nő kettőséről szól.

A gyerek születése utáni időszakra nem lehet felkészülni, de azért nem árt, ha beszélgetünk arról, hogy miként is képzeljük el a majdani éjszakákat. Ma már nem “éjszaka ne szopjon, csak teázzon” korszak van, kész tényként könyvelhetjük el, hogy az éjjeleink eleinte nem a mély alvásról fognak szólni.

Legyen a kicsi szobájában egy kényelmes fotel, heverő, vagy gondolja végig, hova fekteti majd a babát a közös ágyon. Legyen mindig minden kéznél az etetéshez, és amint felsír a baba, rögtön menjünk át hozzá. Nem jó ötlet, hogy sírni hagyjuk, hiszen ha esetleg mégis álomba sírja magát, előbb-utóbb úgyis felébred, és dühödten fogja követelni a jussát. Mi meg úgyis felébredtünk mindkét bömbölésre. Azt is el kell dönteni, ki megy át a gyerekhez, semmi értelme, hogy mindig mindkét szülő ugorjon.

A legelső éjszakai etetés kellemes izgalma után nagyon kimerítő a folyton kelés, ezért osszuk be az éjszakai műszakot. Megmarad a külön szoba akkor is, ha az első felsírástól az anya a kiságy mellé helyezett matracon, heverőn pihen tovább, esetleg a babával.

Gondoljunk a biztonságra!

– 6 centinél ne legyen nagyobb távolság a kiságy rácsai között, így nem szorulhat be közéjük a baba feje.

– A matrac illeszkedjen jól a kiságyhoz. Ha két ujjunk befér a matrac és az ágy széle közé, akkor a matrac túl kicsi, beszorulhat a baba keze vagy lába, de a fejét is befúrhatja.

– A lepedő legyen szorosan a matrac alá begyűrve, hogy ne gabalyodhasson bele a baba.

– Az ágyat biztonságos helyre tegyük: távol az ablaktól, fűtőtesttől és minden olyan tárgytól, amire később felmászhat.

– Ne hagyjunk párnát, játékokat, madzagokat a kiságyban, mert fulladást okozhatnak.

További érdekes cikkek a témában:

Forrás: Kismama magazin