Baba

Testközelben biztonságban

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a kisbabát maguk mellé vegyék-e a szülők az ágyba. Könnyebb megnyugtatni, megszoptatni, nem kell felkelni hozzá.
2007. November 10.

A csecsemő természetes szükséglete, hogy testközelben legyen. Az igény szerint, azaz nem órára, nem időre és nem az anya által szabályozottan szoptatott csecsemő éjszaka is szopik, ami nem csupán táplálék- és folyadék igényét elégíti ki, hanem megnyugtatja, csillapítja a fájdalmát, biztonság ad neki. Mind az anyának, mind a babának, sőt a család többi tagjának is az a kényelmes és megnyugtató, ha az anya testközelben van: nem kell felkelni, adott esetben egy másik szobába átmenni megszoptatni a babát.

Tény, hogy az együttalvás gondos előkészületet igényel, néhány fontos tényezőt figyelembe kell venni, de az is tény, hogy nagyszerű megoldás mind a baba, mind az anya számára. Kimutatták, hogy mind az anya, mind a baba különösen érzékenyen reagál egymás jelzéseire, amikor együtt alszanak. Ez a válaszkész viselkedés pedig bizalmat ébreszt és erős kötődést jelent közöttük.

Ha úgy döntünk, hogy magunk mellett altatjuk a csecsemőt, érdemes odafigyelni néhány dologra. A csecsemő számára természetes a testközelség, de a szülők ágyában is hasonló feltételeket kell biztosítanunk, mint a rácsos ágyban:

– A matrac legyen sima, kemény, hogy a kisbaba ne süppedjen be.

– A fekvőfelület legyen elég széles ahhoz, hogy apa, anya és a baba is kényelmesen elférjen rajta.

– Ne használjunk nagy, puha, süppedős párnát.

– A babát hálózsákban és hanyatt fektetve altassuk.

Ne terítsük be saját takarónkkal, nehogy túlmelegedjék vagy alácsússzon.

– A hálószobában éjszakára ideális a 18 Celsius-fokos hőmérséklet.

– A dohányzó szülők mondjanak le az együttalvásról, mert az ő esetükben a közös alvás fokozott kockázatot jelent a kisbaba számára.

– Alkoholfogyasztás, altató vagy egyéb kábító hatású szer bevétele után sem biztonságos az együtt alvás.

A szülők szempontjait is mérlegelni kell: tudnak-e pihenni a kisbaba mellett, hogyan hat párkapcsolatukra az állandóan jelen lévő baba.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Erre figyelj, ha együtt alszol a gyerekkel!
  • Az együttalvás jót tesz az egészségnek!
  • Az együttalvásról – ezúttal a hasznosság szemszögéből
  • Félreértések sorozata az együttalvás körül
  • Forrás: Kismama magazin