Baba

Ezért hizlal, ha nem alszol eleget éjszaka

Az, hogy munka, tanulás, bulizás vagy épp babázás miatt nem alszol, a testsúlyra gyakorolt hatás szempontjából teljesen mindegy.
2024. Május 01.
kimerült anyuka álmos babával

Azok, akik éjszakai műszakban is dolgoznak, gyakran küzdenek súlyproblémákkal. Ennek legfőbb oka az, hogy az anyagcsere a cirkadián ritmussal, azaz a nappalok és éjszakák váltakozásával is szoros kapcsolatban áll. Ez az egyensúly az éjszakázás következtében kibillen, rosszabb esetben pedig jelentősen felborul.

Szervezetedben található egy bizonyos fehérje, amelyik a zsírból energiát nyer, a fennmaradó zsírt pedig elraktározza. Ez az NFIL3 nevű fehérje, ami főleg az éjszaka és a nappal váltakozását követve funkcionál. A Texasi Egyetem munkatársai úgy vélik, hogy emiatt minden zavaró tényező, amely a cirkadián ritmust összezavarja, súlyproblémákat okozhat

A kutatás során nyolc egeret vizsgáltak tíz héten át, akiknek napirendje a megszokott szisztéma szerint alakult. Ezután megfordították a napirendjüket, és éjszaka vették rá őket aktivitásra, míg napközben hagyták őket aludni. Mint kiderült, a háborítatlan időszakban az NFIL3 működése megfelelőnek bizonyult és az anyagcseréjük is nagyszerűen működött.

Amint éjszakai életre álltak át, mindez megváltozott, és az állatok rövid idő múlva hízni kezdtek. A szakemberek szerint mindez egyértelműen a cirkadián ritmus bélflórára gyakorolt hatása miatt következett be. 

A kisbabás szülők éjszakázása, a gyakori éjszakai ébredés, a kialvatlanság és a stressz hasonló következményekkel járhat, mint a fenti kutatás eredménye. Meglepő, de igaz, hogy már a részleges alváshiány is kedvezőtlenül befolyásolja a kalóriabevitel- és felhasználás közötti egyensúlyt.

Nyitókép: Getty Images