Baba

Ősszel vagyunk a legvékonyabbak

Ennél vékonyabbak ugyanis valószínűleg idén már nem leszünk. Mutatjuk, hogy mennyi súlygyarapodásra számíthatunk az ünnepek alatt, és nagy átlagban mennyi idő alatt adjuk le a plusz kilókat.
2016. Október 07.

A New England Journal of Medicine című szaklapban publikált anyag szerint az átlagos ember a nyári, aktív időszak és a fürdőruhaszezon végén a leginkább vékony, utána a jelek szerint – az ünnepek közeledtével – jelentős súlygyarapodás következik.

A súlygyarapodás rendszerint a karácsonyi és szilveszteri időszak közepén tetőzik, ezután pedig átlagosan fél évre van szükség ahhoz, hogy leadjuk a felesleges kilókat. Az amerikaiaknál természetesen már a hálaadás időszakával is elkezdenek gömbölyödni az emberek, és esetükben legalább a húsvét utáni időszakig kell várni, hogy a kilók kiegyenlítődjenek az év további részéhez képest.

„Minden jel arra mutat, hogy az amerikaiak többsége ezekben a napokban a leginkább karcsú egész év során, és innentől már fokozatos hízásnak indul a nagy átlag” – mondja a kutatást vezető Brian Wansink, a Cornell Food and Brand Lab vezetője.

Az 1781 amerikai bevonásával készült felmérés azt mutatta, hogy majd 0,4 százalékos súlygyarapodásra kerül sor karácsony tájékán. Nagyjából öt hónapig tart leadni ezeket a kilókat, és nagyjából május és november között stabilizálódik a többség súlya, majd a ciklus újra kezdődik.

A szakemberek 760 német és 383 japán résztvevő adatait is elemezték, és esetükben is hasonló tendencia volt megfigyelhető, a fő ünnepek mentén.

Forrás: Medipress