Terhesség

Babavárás: mit kell beszerezni?

Minden család másképp készül a babavárásra: van, ahol pontos táblázatot vezetnek arról, mi mindent kell még beszerezni. Mások impulzus-vásárlásba kezdenek és beszerzik, ami éppen eszükbe jut, vagy amit valaki fontos eszközként, kellékként említett.
2015. Január 14.

Néhány cikkben összeszedjük, miket érdemes végiggondolni a babavárás előtt – akár precíz, akár ösztönös szülők vagyunk.

Az első gyermek születése az igazi kihívás, hiszen az őt követő gyerek(ek)nél már a szükséges holmik nagy része megvan, újra használható, vagy ha mégsem – mert néhány dolgot pótolni kell -, akkor is csak a töredékét kell beszerezni annak, mint az első körben.

Mielőtt vad vásárlásba kezdenénk, először érdemes a már gyermekes barátokkal, családtagokkal konzultálni, kinél mi nélkülözhető, felesleges dolog van, ami nekünk jól jön. A picik gyorsan nőnek, így a legkézenfekvőbb dolog, ami gazdát cserél a kismamák között az a babaruha, de sokaknál akadhat autósülés, gyerekkád, játék, kiságy, babakocsi és számos más olyan dolog, amit ajándékba vagy a bolti árnál jóval olcsóbban megkaphatunk így. Akár kapunk, akár veszünk, célszerű egy listát írnunk arról, mi mindent kell beszerezni a baba születéséig.

Igyekezzünk a lehető legjobb környezetet teremteni a babának!

Kezdjük a babaszobával. Szüksége lesz a picinek egy rácsos kiságyra, pelenkázó asztalra matraccal és persze lepedőre, ágyneműre, ágyneműhuzatra, puha törölközőkre. Egy szobahőmérőt is tehetünk a pici szobájába, bár enélkül is érezni fogjuk, hogy a szobájának (vagy ha a hálószobában helyezzük el a kiságyat, akkor ott) a hőmérséklete megfelelő-e. Aki a légzésfigyelő beszerzése mellett dönt, vásárolhat olyat, amelyik mutatja a szobahőmérsékletet.

A légzésfigyelővel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, kell-e vagy sem. Ebben az esetben is érdemes azt az elvet követni, mi szerint olyan döntéseket hozzunk, amelyek számunkra megnyugtatóak. Amennyiben mi akkor tudunk nyugodtak lenni, ha a baba mellett légzésfigyelő van, akkor szerezzünk be mindenképpen – attól függetlenül, ki milyen jó tanácsot ad ezzel kapcsolatban.

A kicsi szobájába tegyünk finoman világító éjjeli lámpát, hiszen sokszor kell majd bemennünk hozzá, de ilyenkor semmiképp sem valami erős világítást használjuk. Ma már sokféle olyan lámpa közül válogathatunk, ami kellemes, megnyugtató világosságot biztosít az éjszakai szoptatás idejére. Ha belefér, vásárolhatunk egy kényelmes széket is a kiságy mellé, ahova a babával együtt le tudunk ülni, amikor etetjük vagy éppen csak nyugtatgatjuk, altatjuk.

A kicsi ágya fölé és a babakocsiba is vehetünk játékokat, s persze olyan, puha, bababarát játékokat, amik otthonossá teszik a kiságyat vagy az ébren töltött időt. Szerezzünk be egy játékszőnyeget is, ahova le tudjuk tenni a babát, amikor ébren van és kivéve a kiságyból figyelgeti a világot maga körül. Természetesen a játékok, csörgők mellett szükség lesz cumira és valamivel később mesekönyvekre is.

Van, aki a baba születésére olyan nyugtató zenéket is beszerez, ami segíthet a baba altatásánál, ringatásánál. Sok anyuka kifesti, képekkel, fotókkal teszi otthonossá a kicsi szobáját, ez már tényleg csak a kreativitásunkon múlik.

A folytatásban szó lesz a babaetetéshez, ápoláshoz szükséges eszközökről és a kismama számára nélkülözhetetlen kellékekről is.

Kapcsolódó cikkeink babavárás témában: