Terhesség

Babavárás: a kádtól a mérlegig

A baba gondozásához szükséges dolgok átgondolásában segítünk most. Mire lehet szükség, mivel várjuk az újszülöttet otthon?
2015. Január 15.

Írtunk már arról, hogy milyen babahordozó eszközöket vásároljunk és abban is igyekeztünk segíteni, melyek azok az alap dolgok, amelyek a babaszoba berendezéséhez szükségesek a kicsi érkezésekor.

A folytatásban most a babaápolással kapcsolatos dolgokat vesszük sorra, ezzel próbálunk segíteni a várandós kismamáknak és apukáknak. Szükségünk lesz egy babafürdető kádra, ha lehet állvánnyal. A baba fürdetéséhez fürdetőkrém, babakrém, popsikrém – ezekhez az anyukák a baba születése után kapnak receptet, amellyel a patikában ki tudják váltani a szükséges krémeket (esetleg a kórházi csomagban is kaphatnak). Ma már tudjuk, hogy a kezdeti időkben a baba fürdetéséhez a tiszta víz is elegendő, nem muszáj tehát fürdetőkrémet használnunk.

Ma már több olyan, babákat kímélő termék is van, amelyeket a kicsik fürdetéséhez ajánlanak a gyártók – itt minden család maga dönti el, mit tart a legjobbnak a kicsi számára. A baba hajmosásához is vásároljunk babafürdetőt, kérdezzünk körbe, a barátaink, ismerőseink vagy a gyerekorvos, védőnő mit ajánl.

A pelenka talán a legegyértelműbb dolog, nincs kismama, aki elfelejtené, készüljünk fel több csomag újszülöttekre méretezett eldobható pelenkával, de néhány textil pelenka is legyen otthon. Kell még popsitörlő kendő, ami nagyon hasznos tud lenni, amikor tisztába tesszük a kicsit. (Célszerű egy zacskót vagy kisebb kukát is tartani a kiságy közelében, ahova gyorsan – mielőtt a baba kezébe kerül – ki tudjuk dobni a használt pelenkákat, törlőkendőket, kiürült tubusokat.) A megkérdezett kismamák többsége arról mesélt, hogy a baba korának, mozgásigényének megfelelően nem ritkán pelenkamárkák között is váltottak, mert egyik vagy másik sokkal jobban működött az adott korban.

A kiságyra érdemes matracvédőt is beszerezni, arra jön rá a gumis lepedő. Ezzel megóvhatod a matracot a nemkívánatos foltoktól.

Szükségünk lesz puha és – a babához mérten – nagy méretű fürdőlepedőkre is.

Ne feledkezzünk meg a baba számára fenntartott körömvágó ollóról sem. Általában 3-4 naponta lesz rá szükség, így fontos, hogy megtaláljuk azt a fajtát, amivel kapcsolatban úgy érezzük, jól, biztonsággal tudjuk használni a kicsinél.

Sokan vásárolnak a babaszobába párásítót. Ha erre nincs pénzünk vagy nem akarunk erre áldozni, akkor a radiátorra tett vizes tálkával is párásabbá tudjuk tenni a levegőt, ha szükséges.

Ha a baba kis súllyal született, koraszülött, valamilyen betegséggel küzd, sárgaságos, szükséges mérleg beszerzése. Ezt sem feltétlenül kell megvenni, bérelni is lehet, ha nem tudjuk, akarjuk megvásárolni. Ha jól fejlett babáról van szó, nem kell mérleg. Elég, ha odafigyelsz a kicsi jelzéseire, igény szerint szoptatod, sokat van testközelben, mindig mellre teszed, ha jelzi – éhes, szomjas.

A szobahőmérő mellett lázmérőre és a vízhőmérsékletét mérő eszközre is szükségünk lehet. Persze sok kismama és apuka a vízhőmérséklet ellenőrzésénél az „ősi”, könyökkel belenyúlós technikát alkalmazza.

Kapcsolódó cikkeink:

Ahány nemzet, annyi babás szokás

Fürdetés a baba érkezésekor

Milyen legyen az újszülött szobája?