Baba

Ahány nemzet, annyi babás szokás

Különböző kultúrákban eltérő szokások honosodnak meg. A csecsemő- és gyermekgondozásban sincs ez másképp.
2014. Június 03.

Svájc

Svájcban egészen különleges módon bánnak a kisbabákkal. A magyar gyakorlattól eltérően a születés utáni ötödik napon fürdetik meg az újszülötteket, addig csak megtörölgetik úgy, hogy ne jöjjön le a magzatmáz. Az otthoni fürdetés sem sokkal gyakoribb, hetente egyszer, fürdető nélkül, tiszta vízzel mossák le a kicsiket. Fürdés után kizárólag natúr mandulaolajjal törlik át a babák bőrét. Nem használnak nedves popsitörlőt sem, hanem olyan száraz törlőt lehet kapni, amit bevizeznek, és úgy törlik le a babapopsit.

Japán

Az európaitól jelentősen eltérő gyakorlatokat alkalmaznak Japánban. Az ottani babák szinte nem is találkoznak édesapjukkal, aki csak ritkán jár haza. A japán anyukák születésüktől a hátukon hordják a babákat, és sok esetben együtt is fürdenek velük. Egyes tanulmányok szerint ma Japánban van a legtöbb csípőficamos baba, ami a nem megfelelően beállított hordozó miatt alakul ki. Mivel az anyukák általában nem dolgoznak, nincs szükség bölcsődére sem, az első közösségbeli élményeiket az iskolában szerzik a japán gyermekek.

Már a babák is örömmel nézegetik a bölcső fölé akasztott origami figurákat. Amint lehet, édesanyjuk elkezdi tanítani nekik a japán papírhajtogatás művészetét, hogy elég kreatívak legyenek a különleges írásjelek későbbi elsajátításához.

Ahány nemzet, annyi babás szokás

Finnország

Egy óriási kartondobozzal lesz gazdagabb, aki Finnországban gyermeket szül. Ezt a szokást hetvenöt éve vezették be az országban, ahol először csak rászoruló családok kaptak ilyen formában állami támogatást, ám ma már minden várandós nőnek jár a baba ellátásához nélkülözhetetlen holmikkal teli doboz.

Találhatunk benne többek között matracot, téli ruhácskákat, vékonyabb overált, zoknikat, bodykat, törölközőt, babaápoló eszközöket, textilpelenkát, melltartóbetétet, rágókát, mesekönyvet is, és kiválóan használható a baba első kiságyaként. Kis helyen elfér, könnyen mozgatható, ágyazható és kényelmes. A doboz mára az anyaság jelképévé vált Finnországban.

Norvégia

Norvégiában a babák egészségén kívül nagy hangsúlyt fektetnek a kismamák lelki-testi gondozására is. A szülés utáni negyedik, ötödik héten a védőnő beossza a kismamát egy baba-mama csoportba, ahol a lakóhelyéhez közeli és körülbelül sajátjával egykorú gyermekek anyukáival találkozhat. Ha szimpatikusak egymásnak ezután sokat sétálnak együtt, kávéházba mennek, nyilvánosan megszoptathatják babájukat. Babaénekre és baba moziba járnak. Ez utóbbi érdekessége, hogy a babakocsit leteszik a moziterem előtt, annak felső részét beviszik a babával együtt, és a többi babás mamával együtt megnéznek egy filmet kikapcsolódásként. A film minden esetben feliratos, így ha egy-két baba sírdogálna, akkor is követhetik a film történetét.

Afrika

A természet közelében élő pigmeusok szinte semmiben sem akarják követni a jóléti társadalomban élő anyukák példáját. Minden baba a közeli folyónál születik, ahol édesanyja, két bábaasszony kíséretében járkál és énekelget, miközben vajúdik, majd leguggol egy lapos szikla fölé, ahol megszületik a baba.

Rövid időre az egyik bábaasszony fejjel lefelé lógatja az újszülött babát, ő bizonyosodik meg arról, hogy a baba lélegzik-e és ő mossa le először. A másik bábaasszony megkeresi a köldökzsinór legvékonyabb részét és ott nagyon lassan elharapja, majd finoman összenyomja a zsinórt az ujjával. A babák első évük minden percét édesanyjukkal töltik, így nagyon ritkán sírnak. Nagyon fontos a bőrfelületek érintkezése, ha hűvösebb időben melegebb ruhára van szükség, az édesanya mindkettőjük köré veszi fel a ruhát, közéjük nem kerülhet semmi az első hat hónapban. A pici baba minden esetben apukája és anyukája között alszik, akik természetes takarót képeznek körülötte.

Magyarország

Dr. Vácity József fül-orr-gége szakorvosunk a kilencvenes évek végén azért készítette a sokak által rettegett porszívós orrszívót, hogy megkönnyítse az orrukat kifújni még nem tudó csecsemők és kisgyermekek orr- és arcüregeinek tisztítását. Bár más országokban “gyerekkínzásnak” tartják a készüléket, megéri: Magyarországon alacsony az arcüreggyulladás előfordulása a babáknál. Nemrég pedig két – szintén magyar – fejlesztőmérnök apuka, Streitmann Walter és Mátrabérci Zsolt megalkotta a Nosiboo-t, ami a porszívóval ellentétben barátságos kinézetű, nem hangos, könnyen mozgatható és ugyanolyan hatékony.

Kapcsolódó cikkeink: