Baba

Ezért lesz koszmós a baba feje

Mi az a koszmó, és miért alakul ki? Mit lehet tenni ellene?
2022. Október 18.
baba fürdetés hajmosás koszmó
Mit tehetünk koszmó ellen?

Mi is a koszmó?

A koszmóról először is fontos megemlíteni, hogy egy ártalmatlan jelenségről van szó, ami a hajas fejbőr területén alakulhat ki. A színe sárgás-fehéres, és egy kissé zsíros, részben tapadós, pikkelyes, részben pedig hámló, de fájdalommentes felrakódás.

Ahogy azt a Gyógyhírek cikke is kiemeli, a koszmó elnevezés nem túl szerencsés, mert a legtöbben a kosz szóra asszociálnak belőle – pedig a koszmónak nem a higiénéhez van köze, nem ápolatlanság, elhanyagoltság miatt alakul ki, és sokszor a gondos ápolás mellett is nehéz megszabadulni tőle.

Miért alakulhat ki a koszmó?

A koszmó valójában a seborrhoeás dermatitis (bőrgyulladás) leggyakoribb és egyben legenyhébb formája. A seborrhoea a túlzott korpaképződést jelenti a hajas fejbőrön, leginkább a fejtető, a kutacs környékén, de megjelenhet a szemöldök, a fül, vagy akár a szemhéj tájékán is. Hátterében állhat szabálytalan, fokozott faggyútermelés, és az ennek következtében kialakult fokozott zsírosodás, a bőr pH lúgos irányba való eltolódása, illetve a felszíni szaruréteg víztartalmának csökkenése is.

A koszmó főként elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll. Ezek egymásra torlódva lemezes rétegeket alkotnak, és eltávolítva alattuk a bőr gyakran sebes, vörös, váladékozó.

Kialakulhat egészen fiatal, pár hónapos korban, de akár óvodáskorú gyerekeknél is megjelenhet. Előfordulhat önmagában, de más bőrbetegségek társjelenségeként is, mint például gombás, bakteriális fertőzések.

Mit tehetünk a koszmó ellen?

A koszmótól hámlasztó módszerekkel, mechanikai úton, dörzsöléssel és ápolással lehet megszabadulni. A gyógyszertárakban lehet kapni koszmó elleni olajokat, amelyeket hajmosás előtt kell az érintett bőrfelületbe masszírozni. Továbbá koszmó elleni samponokat is lehet vásárolni,  amelyek segíthetnek a kialakult koszmó kezelésében, illetve a megelőzésben is.

A tünetek ellen a rendszeres hajmosással is tehetünk, de ügyelni kell arra, hogy a szükségesnél gyakoribb hajmosás fokozza a túlzott faggyútermelést, amely kedvez a koszmó kialakulásának, fennállásának.

Ha semmilyen módszerrel nem tudtuk eltávolítani a koszmót, javasolt bőrgyógyászhoz fordulni.

A koszmót nem szabad elhanyagolni, de agresszív módszereket se alkalmazzunk, mert ezek többet árthatnak, mint használnak.

Forrás: gyogyhirek.hu

Nyitókép forrása: Getty Images