Baba

A 7 leggyakoribb újszülöttkori probléma

Az első pár hét a babával megterhelő, hát még akkor, ha valamilyen furcsa kiütést, nem várt jelenséget tapasztalunk. Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat, amelyek létezésével és kezelésével érdemes tisztában lenni, így talán kevésbé fogunk aggódni.
2023. Január 25.
Anya koszmót kezel fésűvel a babánál
Kép: Getty Images

Rózsaszín, puha, makulátlan bababőr, sok szoptatás és pelenkacsere, több-kevesebb sírás, rengeteg alvás – valahogy így képzeljük az első heteket. Nem feltétlenül ezzel szembesülünk, de, hogy mi minden lehetséges és mit is kezdjünk vele, ezt mutatjuk meg most.

Puffadás

A legtöbb újszülöttnek nincs lapos hasa, kicsit kidudorodik. De ha a baba hasa két etetés között keménynek és duzzadtnak tűnik, ráadásul sokat is sír, akkor figyeljük pár napig a jelenséget. Tízből kilencszer ez csak felfúvódás vagy székrekedés, de néha a duzzadt pocak valamilyen betegségre is utalhat.

Sárgaság

Sok csecsemőnek születésekor magas a bilirubinszintje, de általában néhány napon belül ez megszűnik. Gyakori szoptatással sokat segíthetünk a sárgaságon.

Bukás

A bukás gyakori a csecsemők körében. Teljesen normális jelenség szoptatás/tápszeres etetés során, hogy valamennyi táplálék visszajön. Gyakran érdemes büfiztetni a babát. Ha azonban nem bukással, hanem hányással találkozunk, akkor azt mindenképp jelezzük a háziorvosnak.

Kólika

Szünet nélkül sír a kicsi, és nem tudod kitalálni, hogy miért? Fogd a kólikára! A kólikás csecsemők egyébként egészségesek, és nem mutatják a kellemetlenség egyéb jeleit. A kólika hármas szabálya: a vigasztalhatatlan sírás a baba 3 hetes korában kezdődik, naponta legalább három órán át tart (összesen), heti több mint 3 napon jelentkezik, három héten át.  A kólika oka nem tisztázott, de szerencsére a legtöbb esetben elmúlik, amikor a baba eléri a három hónapos kort.

Pelenkakiütés

A csecsemők egyik leggyakoribb bőrproblémája a pelenkakiütés. A baba bőre érzékeny, különösen a pelenka alatt: a napjaikat egy zárt pelenkában töltik, ahol nedvesség van, és meleg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gyakran cseréljünk pelenkát, alaposan tisztítsuk a bőrt, ne használjunk illat-és alkoholos termékeket és a hintőport sem. Ha van rálehetőség, akkor naponta többször is csomagoljuk ki a babát a pelenkából. A pelenkakiütésre figyelmeztető jelek: pelenka vonalát követő, éles határú bőrpír, pirosság. Gyógyszertárban kapható, kifejezetten pelenkakiütésre készített krémmel kezeljük.

Koszmó

Teljesen ártalmatlan jelenség, a hajas fejbőrön alakulhat ki, sárgás-fehéres lerakódás, ami kissé zsíros, pikkelyes. Nem betegség és nincs köze a higiéniához, sokkal inkább túlzott korpaképződést jelent. A gyógyszertárakban kapható koszmó elleni olajjal vagy koszmó elleni samponnal kezelhetjük, amelyek segíthetnek a kezelésében, illetve a megelőzésben is.

Szájpenész

A szájpenész fehér, ritkábban szürkés-sárgás lerakódás a szájüregben, legjellegzetesebb tünetei: fehér pöttyök, foltok a baba arcának nyálkahártyáján, de összefüggő lepedékké is átalakulhatnak. Gyógyszertárban kapható szerre van szükség a kezeléséhez és sok gézlapra: ezzel töröljük át a baba száját. Ha nem múlik el, akkor mindenképp beszéljünk a gyerekorvossal, ő gombaellenes ecsetelőt is fel tud írni.

Forrás: momjunction.com