Baba

Kékfény-kezeléssel a sárgaság ellen

A születés utáni napokban jelenhet meg a kisbabáknál az újszülött kori sárgaság. De nem kell megijedni, ez az élettani sárgaság a legtöbb csecsemőt érinti.
2015. December 14.

Sok kismama pánikba esik, amikor kisbabáját a kórházból hazahozván azt tapasztalja, hogy besárgult a kicsi. Az élettani sárgaság csak születés után, a harmadik-negyedik napon válik láthatóvá, és egy teljesen természetes jelenség, amitől nem szabad megrémülni. Elmagyarázzuk, hogy mi történik, és mit lehet tenni.

A baba vérében van

Az úgynevezett élettani sárgaság azért keletkezik, mert az egészséges újszülött sok vörösvértesttel jön világra. Ez azért van, mert a méhen belül a magzatnak jóval több vörösvértestre van szüksége, mint születése után. Ezek a magzati korban keletkezett vörösvértestek viszont más szerkezetűek, mint a később termelődőek, és a baba megszületése után fokozatosan elbomlanak, hogy átadják a helyüket új, a kinti élethez szükséges vörösvértesteknek.

Talán még iskolás korodból emlékszel arra, hogy a vörösvértestek legfontosabb alkotórésze egy vörös színű vérfesték, a hemoglobin. Ahhoz, hogy a hemoglobin lebomlása során ki tudjon ürülni a szervezetből, előbb a májba kerül. Ott sárga színű epefestékké, bilirubinná alakul át, amely aztán az epével a belekbe kerül, és a széklettel együtt kiürül a szervezetből.

Ez egy állandó folyamat, mely a későbbiekben zökkenőmentesen folyik, de az újszülöttek mája kezdetben még éretlen erre a feladatra, nem tud elegendő epefestéket átalakító enzimet termelni. Ezért a bilirubin időlegesen felszaporodik a vérben, és sárgára festi a baba bőrét.

Fény alá a babát!

A sárgaság legtöbb esetben nem igényel külön kezelést, magától rendeződik. Ugyanakkor lényeges hangsúlyozni, hogy mindenképpen jelezzünk az orvosunk vagy a védőnőnk felé, ha megjelenik. Első lépésben valószínűleg azt fogják javasolni, hogy gyakoribb etetésekkel gyorsítsuk fel a béltartalom mozgását, így csökkenthetjük a bilirubin felszívódását a bélből, és ezáltal visszaesik a vér bilirubin szintje is.

A vérben megjelenő magasabb bilirubin szintet fototerápiával is lehet kezelni. A terápia során az újszülöttet kék fény alá helyezik. Az eljárás a kék fénynek azt a hatását használja ki, melynek segítségével a bilirubin vízoldékony formává alakul át, és így könnyen kiürül a széklettel és a vizelettel a szervezetből. A kékfény-fényterápia alatt az újszülöttet meztelenül fekszik az inkubátorban, egyszer a hasán, máskor a hátán.

A baba szemét gondosan letakarják, hogy a kék lámpa ne károsítsa. Fontos tudni, hogy a kékfény-kezelés idején megnő a baba folyadékszükséglete, ezért még gyakrabban kell szoptatnod a kisbabádat. A bilirubin lebontásában egyébként a természetes napfény is segít, még akkor is, ha csupán az ablakon, vagy babakocsi sétáltatás közben süt rá a nap az újszülöttre.

Ha nem segít a fény

Az élettani sárgaság több hétig is elhúzódhat, és előfordulhat, hogy a kékfény-kezelés sem segít a megszüntetésében. Nem árt tudnod, hogy a magas bilirubinérték csupán egy tünet, és sokféle oka lehet. A háttérben állhat akár egy, a babát veszélyeztető súlyos betegség is. Ezért nagyon fontos, ha hosszan fennáll a sárgaság, akkor mindenképp kérd szakorvos(ok) segítségét! A hozzáértő orvos egy alapos kivizsgálás után meg tudja mondani, miért áll fenn még a sárgaság, és milyen lehetséges kezelési módok léteznek a megszüntetésére.

A témához kapcsolódó cikkek:

  • Sárgaság csecsemő- és gyermekkorban
  • Az újszülöttkori sárgaság
  • Sárgaság és szoptatás
  • Újszülöttkori veszélyek